Jaws Unleashed

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 дек. 2006

Всеизвестен факт е, че някои акули хапят, имат перки и понякога преглъщат човешко. Факт, който преди 30 години бе безмилостно експлоатиран от Стивън Спилбърг, който в зората на кариерата си създаде филма „Челюсти” – една добра история за голяма лоша риба, малко невинно градче и група рибаро-научно-полицейски индивиди. По повод на годишнината Universal решиха да зарадват публиката с всевъзможни шашкании по темата, една от които е игра, подобаващо наречена Jaws Unleashed.

Гениалното и прекрасното в нашия случай е, че новата геймка не представлява океанологичен куест или завъртяно RPG с главен герой рибар от кастата на нинджите. Unleashed е проста и напълно безцеремонна. Наша милост влиза в ролята на голяма бяла акула, която яде и разкъсва всичко по пътя си. Целите са прости: сдъвчи колкото се може повече от мърдащите по екрана неща, пребори враговете, които предоставя съдбата и мини на следващото ниво.

Общо геймката предлага към десетина дестинации, в които може да се плиска вода, лее кръв и похапва месце плюс да се прочете любопитна информация за филма, вмъкната в паузите за зареждане на отделните части.

Прогресът е сравнително безпрепятствен, а животното, което управлявате – почти безсмъртно. В момента, в който някой или нещо нарани рибока, кратка закуска с първата попаднала пред очите мръвка (парче тюлен, водолаз, сафрид и т. н.) възстановява живота на макс.

Ужасът на крайниците

Поради простата причина, че играта излиза за няколко платформи едновременно, конзолните усещания в управлението се откриват на всеки няколко секунди. Контролът е истинско китайско мъчение за всички индивиди, които не са свикнали с използването на периферия а ла плейстейшън. Не че искам да кажа, че джойпадовете са нещо лошо, но когато някой опита да прехвърли подобен контрол директно върху клавиатурата, резултатът често е плачевен. Ако разполагате само с дъската с клавишите и мишка, първите няколко мига джиткане ще бъдат почти гарантирано ужасни. Движението на акулата и нейното направление в пространството е аналогично по сложност на управлението на средно тежък самолетен симулатор.

Красоти от морето

Картинките и звукът на Jaws Unleashed са много приятни, подводните детайли и някои от ефектите са радост за окото и ушите, въпреки че не изтръгват максимума от съвременната технология. Човечетата и повечето артефакти от рода на гумени лодки са леко дървени, а някои ирационални движения, особено тези на хората, се повтарят непрекъснато. Най-дразнещият недостатък при аудиото е подобен – определени типове хомосапиенси от рода на туристи или учени имат само една или две заучени реплики, които в момент на паника задръстват колоните на компютъра.

(Не) очаквайте продължение…

Въпреки леките си липси, Jaws Unleashed е ужасно прилична. Играта не претендира за величие и е продукт, които ще потъне в забвение до няколко луни. Въпреки това ненатоваращото шматкане из водната шир, размачкването и поглъщането на почти всичко движещо се из екрана са елементи, достойни за препоръка и поне час или два внимание.

Автор: Стефан Хаджиев