Jane’s Attack Squadron

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

World War II

Настоящият продукт е класическа игра, представяща в патетичен блясък западния фронт на Втората световна война. Участващите в битките са Англия, Америка и Германия. Jane’s Attack Squadron не предлага някаква гигантска кампания, а нещо малко, гарнирано с множество отделни мисии. Допълнително е предвидена и възможност за мрежова игра и производство на собствени “сладки” баталии. По принцип повечето от вградените нива са екипни, като се лети в малка отборна тумба. Самолетите, които могат да се използват, са десетина. Присъстват всички по-известни изтребители плюс няколко бомбардировачи. Последните са наистина интересни – можете да се местите от мястото на пилота по всички картечарски позиции.

Врагове

Противниците са с интересни възможности. “Мисълта” на машината е добра. За поне частична резултатност се изисква една идея умение и капка фантазия. Като пример: директна атака над формация от бомбардировачи може да превърне всеки от наличните авиони в летяща реклама на компактно сиренце чедър.

Управлението на машините е някъде в горната част на скалата за трудност – с леки уклони към средата. Самолетите си летят без никакви сериозни проблеми. Списъкът с клавиши за запаметяване е сравнително дълъг. Лошото е, че аеропланите мърдат непрекъснато нанякъде, което постоянно изисква придържане към стика. Кафе паузите и временното заблейване са силно нежелани.

Headshot

От години самолетните симулатори предлагат различни схеми на стрелби и попадения, но за пръв път се е получило нещо толкова реално. Аеропланите в Jane’s Attack Squadron имат редица слаби места. Две парчета олово в двигателя и край – перката застива беззвучно и машината увисва нос към безкрайно твърдата повърхност на земята. Единственото успокоение е, че подобни попадения се постигат трудно, като процентът им е някъде към пет.

Красоти

Малките графични закачки са това, заради което Jane’s Attack Squadron заслужава особено внимание. Елементите по самолетите са доста подробни. Особено впечатление оставя стрелбата и изхвърчащите гилзи. Дупките, причинени от вражеския огън, са като истински, а експлозиите на разнищените противници са си малка фантазия. Играта разполага и със съвсем прилична земна настилка. Полетите на средни височини са радост окото. За съжаление най-близкият план на наземните цели разваля впечатлението.

Jane’s Attack Squadron е един от заслужаващите си симулатори за годината. Единственото му лошо е, че ще се хареса основно на онази малка прослойка представители предимно на силния пол, закърмена с пластмасови моделчета и онези първи компютърни игри от преди десетина-петнайсет години.

Автор: Сергей Ганчев