James Cameron’s Avatar: The Game

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 окт. 2009

Създадена по заповед на Зевс, Пандора означава буквално “надарена с всички дарове”. В старогръцката легенда красавицата пуска злото на света и затваря кутията с тайни, точно преди да излезе “Надеждата”.

Иронично – именно в едничка надежда за Земята се превръща планетата Пандора. (Както съм започнала ще ви кажа и къде се сушат шейсет и шест шишета :-P). Земята губи своите ресурси и много скоро ще стане непоносима за живот. Спасението на хората е в ръцете на екип на организацията RAD. Те са изпратени на далечната планета-рай, която може да ни спаси със съхранената живителна сила и природа, които разцъфтяват там.

Малко стряскащо е в първия момент, когато пред очите ви изплува гордият надпис „От режисьора на „Титаник” (който между другото е работил и по „Терминатор”, “Пришълци”, „Бездната” и куп други заглавия, които мисля, че имат повече успех сред мъжката аудитория). И все пак това е факт – филмът, вдъхновил играта със сюжет, коренящ се в края на краищата в гореописаната история, е дело на Джеймс Камерън.

От трън та на глог…

Главният герой във филма (вероятно и в играта, въпреки, че още не е уточнено) е част от организацията, която трябва да спасява земята. Той е бивш военен, който е пострадал и е парализиран от кръста надолу. Това, което му предлага правителството, е да се съгласи да бъде част от експеримент, който, ако е успешен, ще му позволи да използва цялото си тяло… евентуално. Неговото ДНК ще бъде смесено с това на местните хора от Пандора. А те са…

Очарователни

Високи над три метра, с мускулести дълги крайници, лице с донякъде котешки черти, изумруден поглед и ярко синя кожа. Облечени са с животински кожи и зъби, изглеждат като племе и телата им са изпъстрени със странни магически символи. Но по-впечатляващото е, че имат специална връзка с природата. Могат да се сдобиват с оръжия чрез концентрация на ума. Дори да въздействат на природата. И не са единствения живот на тази планета. Вие сте враг не само на тях, а и на всичко живо, което иска да си живее спокойно без вашето нагло вмешателство.

Сред материалите, които гледах за играта, едно животно се очерта като безспорен мой фаворит. В тяло прилича на трицератопс, а в глава е нещо като риба чук с накацали шарени пеперудки. Странните израстъци на темето му реагират на настроението му и когато ви вдигне мерника и се нервира, сякаш настръхва, като подобните на пеперуди нещица се наежват срещу вас. Накратко в играта има адски много въображение. Светът, който ще видим, е изключително жив. Преобладават зелената ярка растителност и уникалният животински свят с много ярки сини цветове и контрастиращи шарки.

В друг момент от геймплея, който видях, яздите нещо като птица, което лети като изтребител. Наричат синята фурия Banshee (доколкото помня вид дух?!). Има и някакви животни, които са твърде сложни, за да ви кажа точно между какво и какво са, но горе долу мога да действам като в изтъркания виц: Мечка виждали ли сте? Е, нямат нищо общо… Т.е. те не приличат много на нищо, което сте виждали, но частично имат малко общо с някакви насекоми с туловища като на носорог…

Цялата тази красота можете да гледате (както във филма, така и в играта) на истинско 3D. Ако разполагате с необходимите очила, мисля, че това ще е истинско зрелище. Графиката е уникално красива, дори и сама по себе си.

Със смигване и под мустак

Кофти израз, когато си жена… но, по темата… За да не ме мразите, за spoil-a, ако не желаете да има такъв, моля ви спрете да четете дотук :-), защото днес съм лош човек и ще споделя и другото, което чух за играта… В по-напреднал момент нашият герой ще е изправен пред моралния избор дали да помага на хората да рушат Пандора за лична изгода на своя вид, защото ще прогледне през очите на местните хора, не само буквално. Тук има слухове, че ще имате опция дори да изберете как да продължите напред, защото и сами разбирате, че ако останете  с хората, сте от лошите :-). Но и аз не съм сигурна в тази информация и не знам доколко играта ще има разклонение или ще е просто едно монолитно стори, което си ви води лееекинко отначало до край като първолак за ръчичка. Тук е интересно да спомена, че за Wii например от самото начало на играта ще стартирате с герой от расата Na’vi (интересно име за раса, която има общо стори точно с военните… и е синя :-D). Той се бори срещу RAD и е ясно кой е добрият и кой лошият. На Wii  между другото ще играете и с главната ни героиня, която е допълнителен персонаж, който ще може да се включва и изключва от игра по всяко време по желание на играча. Мацката се вижда и в трейлъра на филма както и по всевъзможните концептуални скици. Каква точно ще е ролята й в изданието на играта за PC, засега не е ясно, но очакваме силно включване от нея и там.

Геймплей

В определени моменти от играта ще преследвате опонентите си, а в други ще трябва да сте по-тихи и от водата и да си спасявате… кожата. За да сте максимално ефективни, авторите твърдят, че ще трябва да се промъквате и дебнете, а не просто да се втурвате с главата напред в сражението. Естествено – покрай нароилите се геймплей клипове в мрежата все повече хора са на мнение, че Avatar: The Game няма да предложи нищо ново. Дори я набеждават за пълно копие на други подобни заглавия.

На мен лично обаче ми изглежда страхотна и поне засега нямам търпение да я видя. Пък дори и да прилича на нещо друго, стига кражбите да не са фрапиращи, ще й простим.

Все пак всеобщо мнение е, че игрите по филми най-често не са велики, защото са просто някаква си там притурка към големия блокбъстър. Но не винаги е така и вместо да очакваме подобно заглавие със скептицизъм и предразсъдъци, мисля ще можем да си позволим да изтропаме тихичко танца на радостта с луд кикот в очакване на едно страхотно и завладяващо приключение. Или май само аз така го очаквам, но… Дано си струва наистина 🙂 Филмът е с премиера на 18 декември тази година, а играта се очаква по някое време същия месец. Дано е толкова добра, колкото ни се иска.

Автор: Лили Стоилова