James Bond 007: Quantum of Solace

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2008

Едва ли има жив човек, който да си спомня колко всъщност са филмите за Джеймс Бонд. Специалният агент от британските тайни служби се подвизава на екрана вече повече от четиридесет години и не напразно е любимец на няколко поколения. Поносимо мускулестият, съобразителен, чаровен и романтичен герой от известно време се опитва да покори и геймърските сърца. И ако до този момент представянето му не е било много убедително, то бъдете сигурни, че Quantum of Solace ще ви накара да пръхтите от кеф.

007

Имате ли представа къде Джеймс Бонд се е учил да кара ски, да тича като куршум, да се гмурка и да управлява свръхмощни коли, все едно е яхнал триколка? Отговори на всички тези въпроси са скрити в биографията на мистичния агент. Той е роден на 13 април 1968 година в Западна Германия. Баща му е шотландец, а майка му – швейцарка. Детството си Бонд прекарва предимно в Алпите, където се учи да кара ски и междувременно печели десетки спортни състезания в училище. След това се зарибява по гмуркането – започва да се занимава и с това. Изгонен е от първото си училище заради многобройни сбивания. На седемнадесет постъпва в Кралския военноморски флот, където остава до тридесет и една годишна възраст. След това преминава в секретния отряд на британското разузнаване MI6. Или поне така пише в официалното му досие. Пада си също по скално катерене, играта на карти и случайните флиртове.

Какво ще правим?

Quantum of Solace започва там, където свършва филмът Casino Royal. Ако си спомняте във финалните сцени, Джеймс беше по петите на загадъчен господин на име Уайт. Филмът свърши многозначително, когато агент 007 простреля въпросния разбойник в крака и явно искаше да си поговорят на четири очи.

Играта започва именно в този момент. Охраната на влиятелния бизнесмен се появява изневиделица и ви подпуква със серия картечни откоси. Единственото, което ви остава в този момент, е да скриете блондинскатата си тиква от летящите куршуми и да се опитате да разчистите терена от неприятната компания. Още в първите няколко минути ще научите най-важните движения в играта – как да се прикривате, да тичате, скачате и да сменяте оръжието си.

Системата за прикриване на пръв поглед е много приятна. С едно копче Бонд се лепи за най-близката стена, дърво, парапет на стълбище или каквото има. В следващия момент агентът вече прострелва дузина противници, скрит на сигурно, показвайки само дулото на пистолета си. Когато обаче дойде време да се отлепите от прикритието си, става сложно. Не можах да разбера защо е така, но това действие не става просто с натискане на един бутон. За да се откъснете от прикритието си, често трябва да се напомпате на няколко копчета едновременно и чак тогава героят ви реагира.

Като оставим това настрана, както казах, сюжетът започва с преследването на разбойника Уайт и продължава с престрелки по целия свят – в центъра на нощна европейска столица, на екзотичен остров или в гъчкана с охрана опера – навсякъде Бонд ще бъде напътстван от своите колеги от отряда МI6.

Па, па, убит!

Quantum of Solace е стопроцентов шутър. Изкусният убиец, в който ще се превъплътите, има на разположение сериозен арсенал от оръжия – пистолети, пушки, картечници, гранати и т.н. Освен това тайният агент разчита на своя мобилен телефон, който едновременно служи като GPS устройство, приема съобщения, играе хоро и… какво ли не. Направо универсална машинка. Много хитро хрумване е възможността играчът да научава повече за плановете на лошите, намирайки изоставени мобилни телефони. Скоро след началото на играта ще сте изчели всички sms-и на враговете си.

Понякога си мисля, че Бонд просто обича кютека. Не може да е толкова гениален и винаги, при всяка мисия, да издънва нещо дребно и в резултат на това да му се налага да бие с голи ръце десетки наемници. Според мен го прави нарочно. В Quantum of Solace обаче има мисии, в които не е добре да се правите на мъжкар, защото охраната е наистина многобройна, а пък и добре обучена. В тези моменти най-добре ще е да се криете от камерите за наблюдение, да използвате заглушителя на пистолета си и да неутрализирате противниците си с по един бърз куршум в слепоочието. Според създателите на играта свободата е достатъчно голяма и всеки сам преценява дали да се придържа към стелт режим или не. Това обаче не е точно така – има си нива, където ако не сте тих като падащо листо, работата ви е спукана.

Полигонен ‘убавец

Новият Бонд е здрав физически, има дълбоки сини очи и руса коса. Вече не е фатално, ако някой се обърка и му каже Blond. Поради тази причина, разработчиците от Beenox са решили, че ще е срамота, след като имат разрешението да използват облика на актьора Даниел Крейг, да не го пресъздадат професионално. Екипът, стоящ за играта, е бил съсредоточен върху оптимизирането на енджина, който всички вие познавате от култовата Call of Duty 4, а резултатът е доста добър. Героите приличат на своите реални първообрази, раздвижени са плавно и реалистично, а околната среда е радост за окото. Както се казва, докато се прикривах около една полянка, дебнейки поредния злодей, небрежно се вгледах в зелената трева и ми дойде да попаса малко. Като че ли обаче разработчиците можеха да вложат една идея повече усилия, за да направят експлозиите малко по-разчупени. Сега са някак неубедителни. Нещо гръмва, виждате една червеникава топка, след това една сивкава и това е.

Аз ще играя с Бонд, а ти бъди 007

За щастие Quantum of Solace разполага с много интригуващ мултиплейър режим. В него няма да срещнете отегчителните стилове на игра, които сме свикнали да намираме във всеки триизмерен шутър. Единият вариант е самият мистър Бонд да се изправи срещу шестима противници. Целта е или той да ги убие всичките, или да обезвреди поне две от три заложени бомби. За да е по-равностойно, агентът разполага с два живота, както и богат набор от оръжия. Противниците разчитат основно на своето числено превъзходство и на скромното си въоръжение.

Другият вариант за мрежова забава се нарича Golden Gun и по същество представлява сблъсък в стил “всеки за себе си”. Особеното е, че крайната цел е достигане на 100 точки – те се печелят, когато отнемате животите на опонентите си. Ако обаче направите това чрез Golden Gun-а, което е може би най-мощното оръжие в играта, получавате по шест точки за всяка грешна душица, която сте пратили в пъкъла.

Третият вариант е отборен. В него дванадесет играчи се разделят в две групи – MI6 и The Organization. На случаен принцип един играч от първата група се превъплъщава в агент 007, а другите пичове трябва да му помогнат да стигне до определена точка или да избият всички врази. Целта на The Organization е подобна – да не позволи на Бонд да достигне до определено място на картата или да свитнат всички участници в MI6.

Вдъхновение

Ако вече сте изгледали филма Quantum of Solace, чиято българска премиера бе на 7 ноември, може би сте се зарибили достатъчно, за да сложите папийонката, да поръчате чаша мартини и да се изправите срещу всички лоши хора на планетата. Ако не – какво чакате – още дават филма по кината!

Автор: Асен Георгиев