Jacked

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 фев. 2006

“Поредната бозаджийска конзолка, портната и за PC”. Tова бе първото нещо, което ми дойде на акъла сега, след като прекарах няколко не особено запомнящи се часа в компанията на Jacked. Не че играта е лоша. Напротив – има си своя чар. Някои може и да се изкефят на идеята да летят по криволичещите писти с двеста километра в час, с все сила да стоварват юмруци или своя верен приятел – железния лост – върху кратуните на другите, за да им крадат моторите, да ги замерят с коктейли Молотов или да ги праскат с помпи.

Но каквото и да си говорим, Jacked просто не може да стъпи и на малкото пръстче на класическите аркадни рейсъри от типа на Road Rash…

Мотоджамбазин

Авторите са се постарали и са понапънали своето малко сиво вещество, за да разнообразят геймплея максимално. Поне този техен подвиг трябва да им се признае. Не си мислете, че единственото нещо, което ще правите по пистите, е да си бръмчите и да се стремите да финиширате най-малко трети. Както вече стана дума, в Jacked присъства и един сравнително нестандартен елемент/режим. Вместо да си купувате нови возила, играта ви подтиква да ги крадете. При това още в движение! Точно така, правилно ме чухте.

Общо взето това е може би най-свежото хрумване в цялата история. Настигате някого, халосвате го няколко пъти по главата с нещо тежко (по възможност лост или бухалка), за да види звезди посред бял ден, и правите един величествен подскок от вашия мотор към неговия. И воала. Возилото е в ръцете ви. А бившият му шофьор се търкаля нейде по пътя зад вас. Остава ви само да успеете да удържите контрол над него за няколко секунди, защото след това ваше подмолно действие двуколесният звяр подивява съвсем и започва да се движи с още по-бясна скорост.

На лов с тайфата

Другият по-интересен режим в играта е Gang Battles, в който вие и вашите братя по мотори ще трябва да си мерите пишките с вражеската банда. Забележете, тук дори може да давате заповеди на приятелите си да ви покриват, докато се опитвате да накарате гадта да се разбие или усърдно се стараете да му вкарате една съвсем безобидна лимонка в гащите. А защо не им кажете директно да атакуват. Аз лично обаче не забелязах да се представят кой знае колко ефикасно в това свое начинание. Така че, както обикновено, ще трябва да разчитате основно на собствените си умения.

Нищо ново под слънцето

Останалите режими на игра не се отличават с почти нищо особено. И омръзват прекалено бързо. Дори и гореспоменатите неща няма да успеят да ви задържат пред мониторите кой знае колко дълго време, защото и те не са лишени от своите недостатъци. А като прибавим това леко ръбатата и еднообразна графика и твърде идиотското поведение на мотора ви на пътя, нещата наистина загрубяват. Понякога просто ще се забиете в камион от насрещното движение и ще се превърнете в летяща огнена топка. Друг път просто ще се залепите за предницата му, при все че сте се движили с почти същата скорост, само и само за да чуете клаксона на нервния невидим шофьор.

Общо взето работата е ясна – прибегнете до Jacked единствено в особено крайни и спешни случаи, когато наистина, ама наистина, може да умрете от скука. Не се знае обаче дали играта няма съвсем да ви затрие в необятната бездна на тъпотията.

Автор: Владимир Тодоров