International Superstar Soccer 3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

International Superstar Soccer е серия с добро име във варианта си за Playstation. Единственото, което не мога да разбера, е, как е станало това. Причината да се чудя е повече от ясна – просто ISS не е на ниво. И за да не ме обвините в голословие ще се опитам да се обоснова. Предполагам, че проблемите, които има ISS, се дължат на калпав порт и не са традиция за серията. На тази мисъл ме наведоха всички красиви скрийншотове в интернет и всички положителни отзиви.

Като се има предвид, че FIFA изглежда е единственият свестен симулатор по темата, ще се опитам да се абстрахирам от този факт и да погледна на тази игра не като конкурент на ненадминатия цар на футбола, а като неагажиращо аркадно футболче. Всъщност ISS си е точно това – аркаден футбол, който, мисля, не претендира за перфектна реалистичност и достоверност.

ISS3 ще ви даде възможност да поразцъкате мачове с някои от любимите ви международни отбори. Авторите са разделили тимовете на зони според географските ширини, на които се намират, като фигурират повечето известни световни тимове. За съжаление повечето от

футболистите са с измислени имена

които дори не навяват асоциации с оригиналните.
След като изберете отбор и противник, ще можете да изиграете най-странния мач в живота си. На първо място ще започна с факта, че контролите са много и много объркани. Те нямат нищо общо с управление на други футболни игри, които съм срещал, и затова бях много втрещен.

Авторите от Konami са решили, че по-динамичната игра е по-важна за фъна и затова и тяхното творение не разчита на супер реалистичност.
Покрай този момент обаче те май са изпуснали факта, че хората си падат по плавни, атрактивни и всъщност характерни за футбола движения. За съжаление играчите в ISS 3 се движат не много убедително и за мое изумление могат неща, които дори и професионалистите не владеят. Видях например удар със задната част на главата, който попречи на топката да излезе в корнър и я изпрати до центъра! Финтовете, шпагатите и ударите също не дават вид на истински, а по-скоро леко напомнят стила на игра от 50-те години на миналия век (сещате ли се за онези черно-бели мачове?)…

Най-озадачаващият за мен факт обаче е начинът, по който Konami са портнали играта от версията й за PlayStation. Управленията из менютата са нечовешки странни. Клавишът Enter не работи, а вместо него ще трябва да ползвате Z.

Настройки за графиката така и не намерих

а това, съгласете се, е адски недопустимо за игра, излизаща през 2003-та.
Единствено нещо, което може да бъде наречено приемливо, е звукът. Репликите зад кадър по време на мач не са нищо особено, дори на моменти си личи на какъв принцип авторите са изградили енджина за реално-времеви коментар. На моменти говорителят почти изрежда шаблонни фрази, а не анализира събитията на терена.

В общи линии ISS3 е може би една не чак толкова лоша конзолна футболна симулация, която при портването е била убита. Отзивите за оригиналната версия не са лоши, а и графично симулацията изглежда доста по-добре от PC-варианта. За съжаление хората, отговорни за компютърния вариант, не са си свършили работата и поради тази причина бих ви препоръчал да не давате пари за тази игра.

Автор: Орлин Широв