Insane

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Кабелните телевизии редовно излъчват разни международни 4х4-шампионати, които, естествено, у нас въобще не са популярни. Не и нужно да коментираме защо в родината ни състезанията с джипове не са на мода. Мисля, че и сами можете да се досетите…

А Insane всъщност е точно това – надпревара с огромни и недотам огромни четириколесни возила! Производителите Codemasters са доста известни със своите авторалита. Colin McRea Rally е техният най-голям шедьовър, така че подходих към играта с огромни очаквания. Фактът, че това е игра на царете в жанра, говори доста за нея. Очаква се тя да бъде поне интересна и увлекателна. Но какво стана след като натиснах злополучната икона, надписана с претенциозното 1SANE? Едно добре пипнато меню се появи пред очите ми и след около 5 минути бъзикане и размотаване из хубаво направените панели, реших да се впусна в гонитбата! За съжаление, останах разочарован!

Хубавите и лошите страни на играта

Ще започна с недостатъците, които за добро или лошо са много! Първо, колите, които са около 20 на брой, са от скучни по-скучни! Наистина има възможност за ръчна настройка, но след като пипнете тук-там, ще се окажете в доста неудобно положение – ще ви се натрапи досадното чувство, че карате примерно запорожец! Возилата са доста еднообразни и изглеждат или като стандартни джипове, или като 4х4-бъгита. Дразнещо е, че всички МПС-та завиват, сякаш сте дръпнали ръчната спирачка. Огромни занасяния и досадни изкачания от правия път ви очакват всеки път след като натиснете спирачката или се опитате да завиете нанякъде. Това наистина е адски дразнещо, защото представете си, как минавате през даден check point и без да искате натискате стрелката наляво… :-).
Май недомислица от страна на авторите е липсата на каквато и да е възможност за промяна на сложността на игра. А противниците наистина са доста силни! Ще спомена малко и за добрите страни на играта. Хубаво е, че колите се движат почти като истински, но това е обичайно за Codemasters. Приятно е да гледате отстрани как возилата се клатушкат като съвсем реални МПС-та. Графиката също е доста приятна. Лошото е само, че няма да успеете да й се нагледате, защото едва ли ще издържите дълго тази игра. А ето че от унес забравих да спомена нещо и за “геймплея”! (ах, тези клишета).

Авторите са се потрудили да измислят няколко типа състезания. Sport Rally, 4×4 Troophy и още 4-5 вида. Във всяко от тях ще трябва да преминете няколко отделни писти с различни задачи. Една от тях е наистина любопитна и е в нивото Capture The Flag!

Capture The Flag в рали?!

Да, наистина този тип игра вече го има и в компютърните рали-състезания. Ще трябва да се доберете до знамето, което можете да вземете от опонентите си, като ги блъскате и да го занесете до определено място. Този тип игра щеше да е интересен, ако противниците не бяха толкова силни – те просто не ви оставят шанс да се доберете до заветното знаме. В 1SANE има и мултиплейър, който обаче едва ли ще заинтересува някого.
Струва ми се, че играта е недомислена и като че ли пусната не навреме. Кой ще седне да се занимава с нея при положение, че сега пазарът бълва хитове. Но нека маниаците я пробват – на тях със сигурност ще им хареса!

Автор: Орлин Широв