Imperial Hero

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 ное. 2009

Когато говорим за българска игра, мненията винаги са доста разнообразни – от „Какво като е българска – голяма работа“, до „Хора, това е наша игра, заслужава много повече внимание“. Въпреки полемиката безспорно е, че макар родината ни да е на последно място в Европа по доходи и дори по оптимизъм сред гражданите, наши фирми играят доста уверено на световната геймсцена, печелят и приходите от труда им влизат в националната ни икономика. И това е повод да се гордеем. Досега най-обидно за читателите на PC Mania е било обстоятелството, че някои родни заглавия се издават на всякакви езици, но не и на нашия.

За играта, която ще ви разкажа сега обаче, това не важи. Българската й версия е не само пълна, но и перфектно редактирана. Разработчиците от Imperia Online както винаги ни радват с професионализъм и креативност. Новият им проект, наречен Imperial Hero (“Имперски герой”), е уеб-базирано RPG, което тръгва силно и вече има десетки хиляди потребители от цял свят. За целта разработчиците са осигурили поддръжка и телефонен достъп до оператор в работно време на 13 езика, сред които и екзотичните гръцки, хърватски и дори арабски. А въпросите ни към авторите на Imperial Hero можете да прочетете в карето под статията.

В играта можете да обикаляте един огромен свят, който е разделен на провинции и в зависимост от вашите успехи, ще получавате ключа към все по-обширни територии. От заснежения север, до пустинния юг –

цялата земя е във вашите ръце

ако играете интелигентно и с постоянство. Лично на мен Imperial Hero ми заприлича на книга от известен автор – започва трудно и скучно, но колкото повече време й отделиш, толкова по-разнообразна и интересна става. Още повече, че нямаш своя крепост, а живееш там, където съдбата те изпрати. В целия свят на играта има само една столица, която посещават всички играещи.

Героят може да се „обзаведе“ с всички оръжия и брони, известни ни от жанра на ролевите игри – шлемове и шапки, брадви и мечове, ботуши и обувки, щитове, наметала, пръстени и ръкавици, изобщо всичко необходимо за едно добро оборудване на воин. А като казах воин, всъщност класовете са три – воин, стрелец и магьосник, като можете да избирате и от какъв пол да бъде вашият играч. Здраве, дух и опит са основните характеристики за развитието на героя, но той има още доста умения, които ще моделирате по свое желание с точките, получени след вдигане на ниво. Това са сила, жизненост, ловкост, точност и интелект, както и базовите умения – атакуваща позиция, защитна позиция, фронтална атака и командир на наемници. В раздела „показатели“ се записват вашите индивидуални победи срещу различните противници – както хуманоидни същества, така и често диви животни – вълци, глигани и мечки.

За да бъде приключението споделено с останалите играчи, е замислено ресурсите да са общи, като по този начин има конкурентност. В този общ свят, например ако добивате дърва и изсечете определено количество, другият ще трябва да чака докато се освободи възможност и той да се дореди до горската продукция. По същия начин ресурсите в магазина са определена бройка и ако преди вас са ги изкупили, ще трябва да почакате докато дойде новата стока. Във всеки град и разбира се в столицата, има множество магазини за различните нужди, които имате. Но само в главния град ще можете да избирате

своите занаяти

Основните професии са три – ковач на брони, ковач на оръжия и бижутер. Има и няколко подпрофесии, свързани с основното ви занимание – така например ако избере да сте ковач на оръжия, подпрофесията ви трябва да е или миньор или дърводелец – тоест да владеете ресурсите, необходими за основната ви дейност. Крафтинг в уеббазирана игра беше нещо почти непознато до момента, но ето, че с Imperial Hero и това става възможно.

Всяко действие в играта е обвързано с т.нар. точки за действие. Те се набавят на всеки час и всяка битка е възможна, ако имате налични поне 2. Само една точка обаче ще ви отнеме сражението, ако сте в режим на VIP потребител, което е платена функция. Битките засега не са особено вълнуващи – факт. Нападайки някой противник, накрая просто получавате статистика за проведената баталия, но разработчиците обещават да направят флаш анимирани сражения, чрез които ще можем да видим как реално сме провели противоборството.

Играта е юзър френдли разработена, но въпреки това има туториъл, който бързо ще ви въведе в тънкостите на геймплея. Мисиите са от най-различно естество. Обикновено се получават в таверната и са от два вида – задачи и приключение. Те се състоят най-често от поръчението да отидете в някоя гора или местност и да убиете пет глигана за среднощния пир или трима бандити за успокоение на краля. Всяка успешна задача се заплаща със злато, ресурси, опит и други благинки. Можете да поемете по

няколко куеста наведнъж

но пък така доста ще проточите реализирането им, тъй като за всяка дейност ще ви е необходима точка действие.

Забавно решение е вмъкването в играта на мини игри, някои от които хазартни. Вие можете да играете в тях докато чакате натрупване на точки за действие, като залагате от парите си. Засега са включени „Блек Джек“, покер, рулетка и „Не се сърди човече“. Разработчиците обаче обещават да добавят поне още толкова мини игри, което се предполага и от празните слотове, които виждаме в секцията.

Започвайки в едно провинциално село, вие ще можете да завладеете цялата карта, но както става и в реалния живот, някъде по широкия свят или разбира се, в родното си село, вие ще можете да си купите къща. Тя, освен че струва пари, има и такса за поддръжка, но пък е вашият дом – тук ще си почивате и ще складирате натрупаните в битките артефакти и оръжия. Ако нямате достатъчно пари да платите наема, предметите ви остават заключени там, докато съберете банкноти. Играта освен това е в реално време и е важно къде ще оставите да преспи вашият човек, докато вие физически спите по същото време. В Imperial Hero са обозначени вражески и приятелски провинции, а ако решите да рискувате и да пренощувате в някоя враждебна територия, е добре да си оставите наличното злато в банката, където само срещу един процент ще сте сигурни, че то няма да отиде нахалос и че можете да си го изтеглите винаги, когато пожелаете.

Ако възнамерявате да се изправите срещу трудни противници, наемете си войска. Съществуват три основни типа – боец, стрелец и мистик. Всеки обаче се надява на заплащане. То не е голямо, а и вие ще можете да му купувате аксесоари като тези на вашия герой. В края на битката и вие, и наемниците трупате опит, което ви дава възможност да развивате

няколко реално силни и добре екипирани героя наведнъж

Така и в най-мрачните подземия, и в най-непристъпните гори няма да се чувствате самотен.

Предвидено е и аватарът да може да бъде променян според вкусовете ви. Вашият човек може да бъде в два варианта от всеки пол за всеки клас воин, а също така е помислено да избирате цвят и нюанс на вашата коса, перелина, броня, панталони и ботуши. По този начин ще можете да си кустомизирате герой по начина, по който реално искате да изглежда.

В заключение ще кажа, че това е игра, която неочаквано ме зариби и с която определено искам да прекарвам времето си в следващите месеци. Забавлението за вас е просто на един клик разстояние. Очаквам скоро да ви срещна някъде из вълнуващия свят на Имперския герой.

Автор: Свилен Енев