Imperial Glory

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Imperial Glory е игра, която се заех да рецензирам с огромно любопитство. Самият факт, че зад създаването й стоят небезизвестните испанци от Pyro Studios (поредицата Commandos и историческата стратегия Praetorians) е напълно достатъчен да завиши очакванията ми към нея. Най-хубавото в случая е, че бях напълно удовлетворен от това, което видях на екрана, минути след като я стартирах. Няма шега, няма измама – тореадорите от Pyro Studios не се задоволяват с това, което са постигнали до момента, и продължават да се изкачват нагоре по стълбата на славата, създавайки игри с няколко идеи по-добри от предишните.

Превземете познатия свят

Събитията, на които ще станете свидетели в кампанията, протичат в периода XVIII – XIX век. В свирепата битка за пари, власт, земя и чест ще можете да застанете на страната на петте най-влиятелни империи от онези времена – Русия, Великобритания, Австро-Унгария, Франция и Прусия. Играта ще ни поднесе възможността да се сблъскаме с онези социални и военни проблеми на Стария континент, за които досега сме чували само в часовете по история.

Imperial Glory представлява хибрид между походова и реалновремева стратегия. Т.е. нещо като поредицата Total War, с която много хора я сравняват: донякъде уместно, донякъде не. Освен обикновените кампании, при които целта ви е да накарате всички да коленичат пред империята, с която играете, ще може да се озовете в центъра на някои от най-великите исторически битки, като тази при Ватерло, където ще се превъплътите в самия Наполеон Бонапарт.

Дипломация, политика и разбира се, силна армия

са необходими, за да стане вашата империя могъща и непобедима.
Добрият дипломатически подход е от решаващо значение във всеки един момент от играта. А свободата в това отношение е огромна. Можете да създавате военни коалиции, да подписвате мирни споразумения, да давате и получавате право за преминаване през чужди територии и т.н. В икономически план ще разгръщате наземна и морска търговска мрежа, която да ви осигури повече приходи. Колкото по-добре се справяте със социално-икономическите проблеми, които ще изникнат пред вас в началото на играта, толкова по-добре ще организирате вашите военни действия впоследствие. За улеснение на геймъра, създателите на Imperial Glory са предвидили три различни погледа върху стратегическата картата. Военен, където ще виждате къде и колко е голяма противниковата армия. Икономически, при който ще получите възможността да сравните десетките показатели на вашата империя с тези на опонентите ви. И разбира се, търговски, където ще проследявате различните търговски пътища – дали въобще съществуват такива, какво е положението с тях и т.н.

Развитието и просперитета

на империята ви са разделени в три различни епохи. Навлизането в последните две ще бъде съпътствано от важен избор, който трябва да направите. Т.е. какво да бъде правителството ви – демократично, републиканско или ориентирано към еднолична власт. Благодарение на така нареченото “технологично дърво” всеки един детайл от империята ви може да бъде ъпгрейднат. В него са включени всички аспекти на развитие – военен, дипломатически, социален и т.н. С осъществяването на повече подобрения във въпросното технологично дърво ще освежите цялостната визия на империята и ще получите възможността да изпълните различни куестове, които ще ви донесат допълнителни бонификации. Но с една уговорка. Същите тези задачи могат да бъдат изпълнявани само веднъж от един от всички играчи. Така че при тях е важно да се действа бързо, за да не бъдете изпреварени от противниците.

Нов енджин и 3D битки

Битките са много близки до тези в Cossacks. Отново войските ви са групирани в различни формации и от най-голямо значение е вашето умение за разполагане на военните сили по картата на бойното поле. Разнообразието от единици е значително, като всяка една отделна държава разполага с различен набор. Водните битки са много атрактивни, но малко сложни. Сигурен съм обаче, че когато разположите плавателните съдове успоредно един на друг и започнете да изстрелвате гюлета от нажежените топове, ще разберете за какво ви говоря в момента.

И този път художниците и аниматорите от Pyro Studios са положили много усилия за създаването на една нова графична платформа, която да захранва поредната им игра. И определено Imperial Glory изглежда доста добре. Стратегическата карта, върху която се извършват походовите действия, като че ли е малко бедна откъм детайли, но за сметка на това по време на битка ще се насладите на добре изглеждащи пехотинци, конници и артилерия. Музиката е приятна, но на моменти еднотипна и безлична. Като цяло обаче нямам претенции към този аспект от играта.

И един кусур за десерт

Всичко е много хубаво, играта изглежда добре, разполага с богат геймплей, прекрасна визия и сносна музика, но има и един проблем, който лично мен ме накара да се поядосам няколко пъти. Той се среща и при много други походови стратегии, а именно – прекалено дългото чакане след всеки извършен от вас ход. В началото всичко е съвсем нормално, но след няколко часа игра всичките нации започват да се бавят маса време и чакането става убийствено. Като изключим този малък недостатък, играта е много привлекателна и зарибяваща. Веднъж започнете ли инвазия в някоя съседна територия, не можете да спрете компютъра си, докато не я завършите напълно. А понякога това може да трае доста дълго.

Автор: Асен Георгиев