IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 мар. 2003

Самолетният симулатор е жив и още рита. Въпреки че за последните няколко луни кохортата на този вид игри е оредяла, все още се намира по някой и друг мохикан, който да напомни за старата слава. За миналата година симулаторът, който наистина съумя да закрепи положението, бе руският IL-2 Sturmovik. Качеството на графиката и реалистичността на действието му бяха върховни. Успехът бе дотолкова безспорен, че днес, година и малко след началото, сме свидетели и на своеобразния

“Епизод две”

Той се нарича IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles и подобно на предшественика си и се занимава с небесата и самолетите на Втората световна. Напълно в духа на своето име (Забравени битки) геймката предлага няколко екзотични въздушни кампании – по една немска, руска, финландска и унгарска. Всяка от тях си има съответните реални корени, поукрасени с един-два странични ефекта. Детайлите във всяка кампания са различни и обхващат различни неща: от автентичните езици, на които се говори, до комплект от историческо достоверни машини. Интересното е, че съветският и нацисткият раздел на играта предоставят няколко вида сценарии. Играчът може да лети като изтребител или бомбардировач при това в няколко различни етапа от войната. В симулатора има и американски епизод, но той е достъпен единствено в единичните предварително заложени мисии.
По отношение на другите елементи – самостоятелно организираните мелета и мултиплейъра, човек може да застане зад почти всички страни, включили се насериозно през войната. В групичката от екстра-армии влизат: Полша, Франция, Англия, Румъния, Италия и Словакия (любимата ни татковина отсъства). Допълнителните нации не предлагат нови самолети за летене, а единствено вариации в логотата по крилата и корпусите. Въпреки това аеропланите са едно приятно множество, леко позапълнено в сравнение с предшестващата игра. Това ще рече към тридесетина управляеми хвърчилки плюс големичко стадо от още доста неконтролируеми машини. Разделянето на отделните видове самолети по страни е в полза на съюзническата групичка. “Добрите” имат с около двадесетина процента по-голям избор в сравнение с фашистите. Наличните чудеса и за двете фракции са от всичките етапи на войната. Разполагате както с отживели двуплощници, така и с първите наченки на реактивната авиация. Страхотното е, че всеки един от летящите зверове е изпипан до най-мижавите малки детайли – от ръчките в лявата част на кабината, през оръжията до особеностите на боята, покриваща самолета.

Окраските

с които са нашарени аеропланите. Отговарят на историческите си еквиваленти. При това всеки има поне по две избираеми вариации на окраската. Някои от по популярните аероплани разполагат и с по пет-шест. Във Forgotten Battles са пресъздадени и външностите на машините, принадлежали на някои от най-големите асове на войната. Отделно има и десетина напълно измислени боядисвания, както и няколко други възможности за дребни вариации във връзка с означенията на съответните бойни части.
Подобно подробно отношение, макар и в по-малка степен, изплува и при
пълният набор наземни и наводни единици. Играта бъка от различни камионетки, танкове и за каквото се сетите още. Може би най-интересните чудеса, на които може да се попаднете, са легендарният крайцер “Аврора” и комплект от още два-три морски съда, изявили се през Втората световна.
Последният елемент от исторически достоверните задълбавания на IL-2 е релефът на нивата. Деретата и рекичките отговарят на реалните си събратя. Единственият недостатък, породен от целият перфекционизъм, са размерите на терените. Някои от тях са толкова големи, че компютър, дори и да е добър, зарежда всички елементи с вбесяващо ниска скорост.
По отношение на

сложността

положението в новия IL-2 е твърде вариращо. Играчът разполага с две страници детайли, които може да променя при желание. Forgotten Battles може да бъде колкото мъчителна, толкова и безгранично лека. Ако симулаторът се пусне на най-високо ниво на трудност, човек се изправя пред нещо като малък ад. В него дори запалването на двигателя и излитането са въпрос на неколкодневни тренировки, а целият полет се изпъстря с всевъзможни малки операции, които трябва да извършвате, за да не се понесете като метеорит към майката земя. При пълната противоположност – на най-ниската трудност – нещата заприличват на някоя изключително хубава аркада, контролът е лек, стрелбата – точна и т.н. Забавен момент е, че подобно на своя предшественик и тук при бомбардировачите играещият може да прескача от позиция на позиция в кабината, поемайки ролята на всеки от пилотите и картечарите в машината. Наслаждението от полета и битките става пълно, особено като се има предвид, че симулаторът ще ви изправи срещу някои наистина добри противници.
Изкуственият интелект на IL-2 пасва напълно на всички останали красоти. Враговете, въздушни и наземни, са наистина достойни опоненти. Част от мелетата, които се организират в свободните мисии, са не по-различни от някоя здрава пуцаница с ботовете на UT 2003 (в добрия смисъл на думата).
Като графика Forgotten Battles избива цялата налична риба. Не мисля, че до момента има симулатор, който да вади такова качество на изображението. Дори всепризнатият Microsoft Combat Flight Simulator предлага картинки, които са с една идея назад. IL-2 ни поднася почти перфектно изрисувани самолети и цяла кошница от невъобразимо приятни визуални ефекти. Системата за пораженията и стрелбата може да трогне и най-инертния играч. Дупките по обшивките, пламъците и дима са просто страхотни. Моментите, свързани със светлината и облачетата, както и подробната наземна повърхност, допълват усещането за визуална перфектност. 
При звука има отново цяло стадо детайли и детайлчета. Отделните самолети ръмжат по съвсем различен начин. Същото важи и за всевъзможните вариации на тема огнестрелно оръжие и бомби. Добавени са и няколко ефекта, свързани с особеностите на полета: свистенето при различните маневри, задавянето на двигателя и т.н. 
В общи линии IL-2 е симулатор, който задължително трябва да попадне на PC-то ви. Чудото е една от най-добрите авиационни геймки, излизали някога. Forgotten Battles спокойно ще заплени всеки не по-зле от някой прехвален 3D шутър или стратегия. Tъй че заредете се с кафе, изключете телефона, избършете прахта от джойстиците и се захващайте с джиткане. 

Автор: Сергей Ганчев