Ikariam

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 ное. 2011

Звукът на морето, бял пясъчен бряг и слънце! На малък остров някъде в Средиземноморието, се надига древна цивилизация. Вашата цивилизация.

Какво е Ikariam? Представете си нещо, подобно на Civilization, и няма да сгрешите. Това обаче е игра, която може да разцъквате изцяло през своя браузър. При това безплатно.

Първото впечатление, което ще ви направи, е колко свежест блика от нея. Ярките цветове и комиксообразните геройчета са буквално навсякъде, което действа изключително разтоварващо.

Започвате играта с едно малко, но плодородно парче земя. Целта ви е да го превърнете в столица на могъща империя. За тази цел ще трябва да започнете събирането на най-различни ресурси, като дървесен строителен материал, мрамор, сяра, кристално стъкло… Дори и вино – то прави хората ви щастливи и по-продуктивни!

Ще разширявате града си както намерите за добре. Така например сграда като академията ще ви позволи достигането на фантастични открития, в казармата ще обучавате войници, а търговското пристанище ще ви позволи да търгувате с другите играчи в света на Ikariam. А те въобще не са малко.

Първоначално средата, в която ще играете, е защитена. Т.е. не може някой да ви изненада неприятно и да ви развали удоволствието. По-късно обаче, стига да искате, ще може да сформирате съюзи с другите играчи, които се намират на острова, да работите заедно за общото благо и дори да организирате ключови нападения със своите приятели.

Единиците в Ikariam принципно са сходни с повечето игри от този тип. Откриваме и някои уникални. За разлика от други заглавия, където има само наземни, тук има и морски и въздушни. Ако постигнете съответното откритие, ще може да си създадете дори Gyrocopter. А защо не и Mortar кораб? Не по-малко интересна хрумка в Ikariam е и възможността да блокирате търговията на другите играчи с помощта на своите кораби.

Въобще – играта блика от интересни идеи. Така например всеки остров в Ikariam разполага със специфично чудо, от което се облагодетелстват всички играчи в района. Всяко едно от тях е кръстено на специфичен бог. Например Градините на Дионисий, Храма на Гея, Ковачницата на Хефест и т.н. Бонусите, които предоставят, варират – някои увеличават защитата на града, други намаляват цената на корабите, трети подобряват добива на определени ресурси и т.н.

В заключение – Ikariam е напълно подходяща и за кежуъл играчи. Хората в града ви ще продължат да работят дори и вие да не ги надзиравате. Това означава, че може да си взимате почивки когато пожелаете и те няма да се отразят на постиженията ви в Ikariam. Освен това четири верни съветника винаги ще ви помагат и ще ви осведомяват за най-важните неща. Да, Ikariam разчита твърде много на микромениджмънта на ресурси, но за сметка на това ви предлага един весел, шарен и цветен свят, който със сигурност ще ви разсее от ежедневните ви проблеми.

Автор: Петър Йорданов