Ice Age 3: Dawn of Dinosaurs

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

„Здравата работа дава отражение в бъдещето, мързелът се отплаща на момента.” Обзема ме чувство за сладурщина, дори само при мисълта за ленивеца Сид. И това не защото се идентифицирам с неговия биологичен вид, който буди нарцистични чувства у мен. О, не. Просто няма друго толкова духовито, леко глуповато и каращо ви да се усмихвате животинче. Ако обожавате него обаче, сигурно сте оценили по достойнство и другите от бандата – Мани, Диего, опосумите, Ели и разбира се Скрат.

Срам ме е

Че се влюбих в игра, на чиято опаковка пише 7+. Но какво – и 24 години са си над 7. Все пак няма горна граница… Май?!

Играта започва доста елементарно, но това е частта, в която учите движенията. Не се заблуждавайте. Tutorial-ът е малко по-дълъг от очакваното, но след това има и истински предизвикателства. И наистина си струва! Играете като различните герои от филма и всеки един предлага различни движения. Сид например има специални атаки.

Което при цялата му тантурестост е култово. Самите нива при това са адски разнообразни. От събиране на кристали в самото начало, постепенно минавате и към по-сложни и интересни задачи. Например много кефещо е едно ниво, в което – отново като Сид – трябва да закарате три яйца до определено място. Тук е важно да успявате да балансирате върху дадено яйце, което се пързаля в снега и поледицата, да минавате по тънки проходчета и да избягвате дупките. Имате и битки с таекуон-додота, които също заядливо балансират върху топки и се търкалят срещу вас. Трябва да ги подлъгвате да падат в пропастта като в култовия епизод в първата част на филмчето с динята. На места пък има улей от два успоредни клона, по който трябва да минете с яйцето. Важно е да отъркаляте нероденото дребосъче в снега, така че яйцето да стане по-обемно като голяма снежна топка и да успеете да минете по улея без да се изръсите в бездната. В даден момент пък трябва да засилвате яйцето по едни надупчени склонове като със скейтборд и хем да има засилка, за да преминете успешно, хем да не нацелите подлите дупки и т.н.

Има много дребни хитринки, които учите в геймплея и в даден момент става много забавно, защото наборът ви от елементи него става все по-богат. Има нива, в които пък тичате и гоните газела като Диего или пък спринтирате, за да спасите своята кожа (като Сид) – гони ви разярен тиранозавър-мама на яйцата, които покровителствахте по-рано. Има и нива със Скрат. Разбира се. 🙂 Там се появява и хитрушата от трейлъра, женската сладурана, която убива за жълъд. Тук различното е, че играта става в типичния стил за jump & run жанра, където наблюдавате нещата в двуизмерна игрална атмосфера. Цялата игра разбира се си е 3D и през по-голямата част от времето играете с гледна точка от трето лице.

Интересно е и че нивата се разнообразяват например с

езда на носорози

(от чиито гръб атаката на гризачи е истински забавна). Често подлъгвате агресивните си опоненти сами да се затрият и като цяло не ви подстрекават към насилие. Т.е. поне инициативата не е ваша.:-)

Към графата с усмивки мога да включа моментите, в които, играейки като Мани, нека напомня – мамута!, бивате нападнати от… бобри. За бога :-D. Чак ми беше малко неудобно да ги катурвам. Ама… шанс. Да са мислили. Не си представяйте грозни гледки обаче. Играта не е кървава. Победените злодейчета се превръщат доста поетично в черешки и листа. Няма кръв и черва. Дори когато Сид ще се бие за пръв път, не е сигурен как става това и опосумите го насочват да си представи, че налупва някой от храстите с плодове (както правите, за да събирате екстри). Има нещо наистина позитивно и яко в цялата работа. Забавна е дори средата, в която сте. Да кажем само, че бонусите, които събирате по време на играта, са самоходни черешки. Едва да ги доближите – и те ви наскачат, което означава, че сте ги събрали.

Интересно е, че черешките при това изскачат от всевъзможни храстчета и още по- озадачаващо от стръкчета с гъби например. Т.е. Каквото и да видите, е хубаво да го поразклатите, защото може да изпадне някоя и друга череша, круша или ябълка. Черешките всъщност се явяват разменна монета и с тях можете да пазарувате при бързия Тони. Събирате и разнообразни цветни кристали, които пък ви дават достъп до заключени екстри като допълнителни концептуални рисунки, видео клипове, музика и т.н. фенски благинки

Разнообразие предлага и една друга новост – за пръв път в поредицата има мултиплейър. Играта предлага мини игри. Дочух и за езда на птеродактил, но това все още ми предстои (и да – ще достигна до него). Струва си да превъртите Ice Age.

За птичките и тревичките

Свежо е, че точно през лятото можем да видим и любимите си герои в по-различна обстановка. Джунгла, растителност, жега. Ледът отстъпва пред новата обстановка, която разведрява (не през цялата игра, разбира се). Ведро слънчево настроение носи и чувството за хумор. То, както и във филмите от поредицата, си е на ниво, но едва ли не дори само акцентът на героите може да ви накара да се усмихнете.

Като цяло 100 % си струва да джитнете това заглавие, ако настроението ви е лятно и можете да се престорите, че възрастта ви не е много голяма. Аз нямах затруднения. 🙂 Бъдете дете и запълнете свободното си време с нещо свежо и забавно. Посмейте се. Ако не сте гледали филма, по който е играта, можете да направите и това. Аз все още не съм, но скоро ще се отбележа. Сигурна съм, че и това ще си струва. В общи линии сигурно дори да се продава бял лист с надпис Ice Age, авторите ще съумеят да ви накарат да си го купите и да му се радвате. Или поне при мен действа. 🙂

Автор: Лили Стоилова