Ice Age 2: The Meltdown

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2006

Това е истинската история на една луда саблезъба катерица, отправила се на драматично приключение в търсене на най-голямото съкровище в нейния скромен свят – на жълъдчета. Тя е готова на всичко, за нея няма непреодолими препятствия. Това е Скрат! Същото дребно сумтящо животинче, което “открадна” цялото шоу в първата “Ледена епоха”. И сега то се завръща отново във втората част на тази изродска анимация. Аз обаче няма да ви занимавам с нейните качества, а ще си поговорим за симпатичния jump’n’run, направен по нея. Макар и предвиден основно за онези, които все още могат да ходят прави под масата, Ice Age 2: The Meltdown ще се понрави и на всички вече узрели геймъри благодарение на изключително разнообразния си класически, но забавен геймплей.

Разтопяването

Както предполага и самото подзаглавие, Ледената епоха е към своя край. Всичко започва малко по малко да се топи. И макар че долината, която наричат свой дом, става все по-красива и по-топла, нашите приятели – косматият Мани, фъфлещият ленивец Сид и омекналият саблезъб тигър Диего – ще се удавят като едното нищо, ако не избягат колкото се може по-скоро. Защото огромната ледена язовирна стена, поддържаща необятната океанска вода, е на път да се разчупи. За всеобща радост сега ролята на Скарт във филма е доста по-голяма в сравнение с първата анимация. И макар че от време на време ще може да играете и с гореспоменатите главни другари по неволя, катерицата ще бъде основният персонаж в този смехотворен jump’n’run.

Жълъдохолик

Почти през цялото време ще се налага да събирате жълъдчета. Начините, по които ще става това обаче, са най-различни. Ценните за катерицата дребни плодчета са разпръснати доволно из нивата на играта. Някои са на явни места, други са добре скрити. Интересното е, че и аз се заразих с манията на Скрат и не мирясвах, докато не открия всеки един жълъд или орех или там каквото спада към менюто на това праисторическо животинче. На всеки хиляда точки ще отключвате по едно бонус интервю с хората, стоящи зад гласовете на главните герой. Така че и това си един вид стимул. Особено интересно ми бе да видя, че зад всичките идиотски писукания на катерицата, стои истински човек, които изглежда не по-малко дебилно от нея самата. При това той е самият режисьор на “Ледена епоха” и за моя изненада успешно конкурира Рей Романо от “Всички обичат Реймънд” по идиотизъм. В добрия смисъл на думата.

Скок-подскок

Скрат е изключително подвижен и скоклив. Може да се катери, рови и души, да се размята по лиани и да плува. Дори владее няколко кунг-фу хватки. Ако си спомняте трейлъра с пираните, значи знаете за какво говоря. Враговете са много и повечето могат да бъдат единствено зашеметени с няколко ритника, за да получите точно толкова време, колкото ви е необходимо да си съберете жълъдчетата в района. С по-дребните обаче – паяци и почти всички видове буболечки – катерицата няма почти никакви проблеми. Освен да раздава шутове и тупаници, тя може и да скача на високо и да се сгромолясва с все сила на земята – движение, на което би завидял всеки плиткоумен и мускулест кечист. Има си и специално умение, разбира се. Къде без такова в подобен род игра? В случая то е да се завърта с бясна скорост като пумпал и да помита всичко живо наоколо. Разбира се, не може да се използва до безкрай. Тази атака изразходва енергия, която се възстановява, когато Скрат си похапне малко от скритите тук-таме плодчета. Например ако задържите Shift, той започва да души наоколо и ако попадне на правилната миризма, би могъл да открие нещо ценно. Я черешка, я голям жълъд.

Катеришки неволи

Не може дори да си представите на какви трудности ще бъде подложен горкият Скрат през цялата игра. Ще го тормозят безброй буболечки, ще бяга от пирани, ще разкъсва паяжини на хищни паяци, ще подскача от ледник на ледник само и само, за да се добере до така бленуваното златно жълъдче. Дори ще играе на боулинг като на мястото на кеглите ще стоят няколко симпатично изглеждащи пингвинчета, които не престават да размятат крачета дори като ги треснете с тежката топка. Ще въвежда ред и в гнездата на тъпите птици, които, без да искат са си разменили част от яйцата. А в един момент ще се наложи да обязди и някакво дългокрако блатно пърхащо същество. Да продължавам ли? Има още? Горката катерица ще се бори за оцеляване и в търбуха на някакво китоподобно същество, което има наглостта да го погълне съвсем безцеремонно. С други думи – това са си чисти катеришки неволи.

Сид и Диего

Макар и Скрат да е главният герой в играта, и ленивецът, и саблезъбият тигър ще си намерят място в нейния геймплей, макар и съвсем за кратко. Сид ще се изживява в ролята на бобслей и ще прави грациозни акробатични изпълнения във въздуха, за да впечатли мадамите, докато Диего ще раздава шамари на няколко досадни животинчета, които го обстрелват с фунийки от дървото. Уви, косматият Манфред няма никакви участие в играта, освен като разказвач. Това може и да разочарова повечето фенове, но съм почти сигурен, че забавно-отегченият глас на Рей Романо ще бъде напълно достатъчен принос към цялостния облик на Ice Age 2.

Ледена анимация

За своя жанр играта изглежда изключително добре. Когато понякога неадекватната камера се приближи към Скарт, ще видите колко много усилия са вложени, за да докарат мутрата на това смехотворно същество. Само заради него си заслужава да врътнете Ice Age 2. Дебилните му изпъкнали очички, дългият му постоянно душещ нещо нос, който може да се завира къде ли не, двете малки краченца, с които подскача като кенгуру, и още повече – идиотското озвучение… Всичко това ще ви радва през цялата игра. Околната среда също е пипната. С всяко изминато ниво ще усещате как ще става все по-топло и по-топло, докато Ледената епоха идва към своя край.
Макар и изключително кратка, което като че ли напоследък е основна характеристика на всеки jump’n’run, Ice Age 2 определено си заслужава. С ръка на сърцето мога да ви посъветвам следното – изгубете си времето с нея, било то преди или след като гледате втората част на анимацията. Няма да съжалявате. Поне ще се посмеете и ще натрупате един куп жълъдчета.

Автор: Владимир Тодоров