I was an atomic mutant

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 мар. 2003

Преди около месец излезе игра, наречена They came from Hollywood. В нея си избирахте чудовище от филмите през 60-те и 70-те и започвахте да рушите някой по-известен град като Ню Йорк, Лондон, Вашингтон и други. Сега на бял свят се появи I was an atomic mutant, която доста напомня на гореспоменатата геймка.

I was an atomic mutant ви пренася в 70-те години на 20-ти век, където филмовият бизнес е процъфтявал не с поредния екшън а ла “влязох в базата на противника и я сринах до основи без да ми направят дори една драскотина”, а с множество широкоекранни продукции, където главният герой е бил огромен зъл мутант, мислещ само как да руши и всява ужас сред хората (по-младите читатели могат да направят съпоставка с Годзила). В тази игра вие влизате под кожата на един от тези зверове.
Добре, първо ще трябва да си

изберете звяр

Имате само четири възможности: голям огнедишащ гущер, огромен мозък, извънземно и сексапилна, но опасна мадама. Интересното тук е, че всяко едно от чудовищата действително съществува в някой филм. А изборът му е представен с рекламния плакат за него преди премиерата. После следва избор на трудност. Тук имате доста разнообразни възможности: две основни трудности (arcade и monstrous) и още три подтрудност. А за по-автентичен вид можете да пуснете играта в класическите цветове на филмовото изкуство от тази епоха, а именно черно-бяло.

Фабулата започва от едно малко градче в пустинята, край което е проведен атомен експеримент. По стечение на обстоятелствата вие се оказвате в радиоактивната зона и… се превръщате в мутанта, който сте си избрали по-рано. Време е да си отмъстите. На ваше разположение са около двадесет и четири нива, които всъщност представляват градове, военни бази, атомни централи и други. Задачата е проста –

срини ги до основи

За съжаление няма действителни населени места, както в They came from Hollywood, но никой не е съвършен, нали? 🙂 Разбира се, няма да можете да рушите мегаполиси напълно необезпокояван. Всеки един град (база, централа) се охранява от досадните военни и специалните части.
Униформените са една голяма напаст. Освен че стационарните им оръдия ви свалят здравето до критичния минимум за отрицателно време, не пропускат да ви докарат някой и друг самолет, чиито бомби са достатъчни да ви вземат 1/3 от кръвта. Другите средства, с които военните ви се пречкат, са танкове, бронетранспортьори, изтребители от Втората световна война, както и прототипи на свръхзвукови самолети, бункери с картечни гнезда и доста други.

Специалните части са още по-натрапчиви. Те са въоръжени с някаква биохимична пушка, която доста напомня на Bio-rifle-а от Unreal Tournament 2003 и е способна да ви свали само със 7-8 изстрела. А поради малкия си размер спецчастите са наистина опасни за живота на вашия мутирал любимец.

Вашето същество не би било толкова опасно без своите

специфични атаки

Те са различни за различните чудовища. Например огнедишащият гущер може да взима коли (танкове) и да ги мята по паникьосаните граждани, да плюе огнено кълбо, да бълва продължително огън (спомнете си магията inferno от Diablo II), да атакува с атомна захапка и други. За останалите същества атаките са почти идентични. Но за да използвате “ударите” си, трябва да имате достатъчно Atomic Power. За по-мощните се изисква повече енергия, а за по-слабите – по-малко. А ако Atomic Power-ът ви свърши, ще трябва да изчакате малко, за да се зареди.

Да не забравяме и различните power-ups. Те обикновено са скрити в градовете под някоя сграда. Представляват знак за радиация с различен цвят – в зависимост от цвета може да се определи и предназначението на бонуса. Лилавите ви дават двойни щети, бледо сините – един живот, червените – кръв, залените – Atomic Power.

Автор: Кирил Илиев