Hunt For The Red Baron

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2000

Говори ли ви нещо името Fiendish Games? Едва ли 🙂 На мен, честно казано, също и затова ще започна първо с две думи  за фирмата, която през това лято зарадва геймърите с няколко интересни заглавия. Fiendish Games са една компания, която е решила да се върне към славното минало, когато голяма част от игрите се разпространяваха като shareware.
Техните заглавия могат да бъдат изтеглени от сайта на фирмата и ако видяното ви хареса, си плащате играта, след което получавате сериен номер, с който можете да активирате всички нива, които си ги има в безплатната версия, но просто не са достъпни за нерегистрирани потребители.

Както вероятно се сещате от заглавието, в Hunt for the Red Baron ви предстои поредното връщане към Първата световна война и най-античните бойни самолети. В центъра на събитията отново е легендарният Манфред фон Рихтхофен, който е по-известен на широката публика с прозвището “Червеният барон”. В случая няма да можете да поемете ролята на германския ас, а ще трябва да организирате неговото унищожение. За разлика от всички известни ми до момента игри на тема “Червен Барон” новият продукт на Fiendish Games не е сериозен симулатор. Даже напротив. Играта си е чист аркаден екшън. Управлението на самолетите по-скоро наподобява това на Descent и Forsaken и едва ли ще затрудни когото и да е било. Така без да сте завършили училището в Долна Митрополия ще можете още след  5 минути да отпразнувате първите си успехи над пилотите от Луфтвафе. Самите мисии са доста разнообразни и включват както класически dogfight из небесата, така и унищожаване на вражески бази на земята. Събитията започват във Франция и постепенно с развитието на бойните действия се пренасят все по на изток.

Това, което впечатлява най-силно в Hunt for the Red Baron, обаче е графиката. С чиста съвест мога да заявя, че повечето големи фирми направо могат да се засрамят от сравнението между собствените си творби и произведението на световнонеизвестната фирмичка.
Програмистите на Fiendish Games са успели да направят изключително приятна за окото графика, която освен всичко друго няма и никакви особени системни изисквания.

Играта предлага доста детайли като 3D-обекти на повърхността и зрелищни експлозии, като в същото време не започва да накъсва дори когато на екрана има десетина вражески самолета. Целият спектакъл може да се играе на разделителни способности до 1600х1200, което, разбира се, си остава привилегия на собствениците на гигахерцови процесори и GeForce 2, но дори с посредствена машина ще можете безпроблемно да играете поне на 800х600 с пълен детайл. Добри думи заслужава и звуковото оформление, което не е чак като графиката на играта, но определено изпълнява успешно задачата да създаде подходяща атмосфера за въздушните дуели.

Въобще Hunt for the Red Baron е много приятна игрица и ако не ви се занимава със сериозни симулатори, а просто ви се иска да постреляте из небесата, ще ви достави огромно удоволствие.

Автор: Никола Дърпатов