Hotel Giant

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Хората

Клиент да съм на хотел, правен с помощта на Hotel Giant! Подгответе се за всевъзможни капризи, но точното им следване и задоволяване ще привлече повече посетители. Един double-click върху избран посетител и разполагате с подробна информация за него – име, възраст, пол и друга персонална информация, която допълнително създава усещането за реалност, докато играете. Това, което наситина ще ви е от полза, са менютата за оплаквания, желания и интереси. Вслушвайки се в гласа на 21-годишната Сюзан ще разберете, че поради недостатъчен брой сервитьори не е имало кой да вземе поръчката й в бара или че няма достатъчно светлина в лобито. Младата дама обича да чете, а вие сте забравили да поставите в стаята й книги. Така може да “преслушате” всички, които са избрали вашия хотел. И още нещо – играта предлага да следите с камера действията им – как гледат телевизия и си пускат водата в тоалетната.

Триизмерно наблюдение може да осъществите и върху персонала като част от контрола, който оказвате върху него. В допълнение на това може да определяте заплатите, да създавате условия за повишаване на квалификацията на служителите и да прекратявате трудовия договор на недобросъвестните. Построявайки различните елементи на хотела /ресторант, бар и т.н./, персоналът автоматично става част от тях и не е нужно да наемате рецепционисти или масажисти.

Хотелът

Hotel Giant щедро предлага 19 различни типа сгради – от скромни двуетажни хотелчета за ограничен брой посетители до осеметажни шикозни хотели от висок клас. Но това архитектурно разнообразие не е нищо в сравнение с 600-те отделни предмети, обособени в осем групи, с които създавате неповторима атмосфера.

Лоби – зад сложното наименование се крие първия етаж, където разполагате рецепцията, оформяте кът за пианиста, разполагате стендове с информационни бюлетини.

Ресторант – за неговото оформяне имате на разположение маси с различно качество и цена, както и стандартните елементи от рода на килими, цветя и т.н. Освен основния салон, трябва да предвидите тоалетни, кухня и специално място за салонния управител и касиерите.

Бар – изграждането му е сходно с това на ресторанта, но включва специфичи елементи като барплотове и барове.

Бизнес център – състои се от зали за срещи, в които разполагате маса за преговори, проектор, факсове и ксерокс и от компютърната зала, осигуряваща връзка с интернет и други компютърни услуги. За да се координира потока от хора, минаващ през бизнес центъра, се нуждаете от рецепционист, секретарка и преводач.

Здравен център – в него са включени различни помещения за повишаване тонуса и доброто самочувствие на посетителите –  сануа, масаж, джакузи масаж, както и фитнес зала и козметичен салон. Не забравяйте местата за преобличане за двата пола, както и тоалетните.

Плувен басейн – в зависимост от типа на хотела той може да е разположен вътре /при хотелите от градски тип/ или навън /за хотели, предназначени за летуване/. При вътрешните басейни може разположите само един басейн от предлаганите 3 вида, а с шезлонгите създавате типичната специфична атмосфера.

Библиотека – оформянето й става посредством библиотечни шкафове, маси за четене, както и с компютри и място за преглед на печата. Осигурете достатъчно светлина и места за всички любители на печатното слово.
Зала за игри – помещението трябва да е достатъчно просторно, за да побере поне четири билиярдни маси, видеосимулатори, дартс, както и пинбол машини.

Стая за гости – това е основният тип помещение, който се явява основен за облика на хотела и ето защо за оформлението му разполагате с наистина богати възможности. Стаята може да включва баня и спалня, но не очаквайте готови модели ако започнете изграждането на хотел от основи.
И точно тук е главното изпитание за геймъра, защото сам трябва да прецени какво ще включват отделните типове стаи. Добре е да имате както прости стаи за един човек, така и по-лускозни за двама души или апартаменти с различни екстри – джакузи в банята, видео стена, мини бар, печка и всичко това разположено в просторно помещение. Но всяка стая, независимо от категорията, трябва да е с телефон, телевизор, мебели за съхранение на багажа и, разбира се, легло.

На всички изброени групи може да променяте цвета и вида на покритието на пода, стените и тавана. Докато си играете на дизайнер по вътрешно обзавеждане, може да се утешите с мисълта, че когато създавате единична стая, тя става макет и промените, които правите в едно помещение, се отразяват автоматично върху всички други от същия тип.
Тази подробност е удобна, но се питам защо не е превиден автоматичен ъпдейт на мебели от един тип с друг. Няма и готови макети за баня или тоалетна, а всеки път трябва да повтаряте едни и същи действия. И именно тази тромавост се явява основният проблем на Hotel Giant.

Геймплеят

Досещате се, че главната ви цел е построяването и/или поддръжката на хотел, както по установените правила на готовите сценарии, така и чрез случайни комбинации на отделни елементи от тях. Ако това ви се струва недостатъчно – има random mode, в който изцяло сам създавате целта на отделната игра, чрез комбинация от начален капитал и времето за реализация на поставената задача. Разполагате с наистина мощен контрол над финансите посредством подробна статистическа информация за населеното място и неговите нужди, за нивото на задоволеност на гостите и още куп други данни.

Други

Една странна особеност, която по-скоро е и главен недостатък на графиката е фиксираната резолюция от 800х600. Детайлите обаче са прецизни и стандартните бъгове като “хора минават през стени” не означават в случая непоправим недостатък. Управлението е удобно благодарение на интуитувния интерфейс. Създателите са се сетили да включат бърз достъп до основните менюта – за посетителите, персонала и изградените помещения. От голяма помощ ще е прекрасният туториал, който превръща заплетения свят на хотелиерството в забавление и краде от времето ви за други игри.

Автор: Васко Чаворски