Hospital Tycoon

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Посредствен симулатор на болница, подходящ за бъдещи медицински сестри

Ако питате мен, златната ера на бизнес-симулаторите отмина. Беше време когато SimGolf, Transport Tycoon, SimCity, SimTower и много други тайкуни привличаха вниманието на геймърите с комплексния си и почти неизчерпаем геймплей. За съжаление всички нови опити за направа на добър бизнес симулатор са или повърхности, или не добре преценени от концептуална гледна точка, или просто са опит за направа на бързи пари.

Учудващо защо, но именно Codemasters са сложили името си зад поредния тайкун, който просто ще мине и ще замине пред очите на геймърите. Той се казва Hospital Tycoon и е разработен от геймстудиото Big Red Software. Ако трябва да го определя с няколко думи, то най-точно е да се каже, че това е по-скоро

електронна сапунена опера

отколкото бизнес симулатор. Причините за това са не една и две.
На първо място, трябва да ви предупредя, че в Hospital Tycoon няма нищо реалистично, освен бюстовете на медицинските сестри (въпреки че и те се оказват силиконови в повечето случаи). Болестите, които лекува вашият персонал, са толкова абстрактни, че опитът на авторите да вложат чувство за хумор ще остане разбран само от деца на възраст до 8 години. Светлокрушкостността (lightbulbia) или голф-травмите са само малък пример за болежките на виртуалните ви пациенти. Други хорица ще идват при вас, почти превърнали се във върколаци, а трети ще пръскат радиация.

Аз лично предпочитам да лекувам по-реалистични заболявания и някакси исках да се вживея повече в ролята си на мениджър на болница. Уви, в Hospital Tycoon няма никой да получи този шанс.

Основната идея на геймката е тя да ви преведе през 3 различни лечебни заведения, с различни проблеми. Целият сюжет се върти около дребни интриги между персонала от типа – доктор Картър загледал сестра Джонсън, а педиатърът Рос казал на жената на Картър. Други мисии пък са свързани с изучаването на нови болести (отново от гореспоменатия безмислен тип) и лечението им. Един от аспектите на играта (не особено важен) са социалните отношения на персонала ви. Можете да накарате някой лекар да се заговори с колежка или пък да накарате чистача да подари цветя на физиотерапевтката.
Въпреки това този елемент не е важна част от Hospital Tycoon и спокойно можете да минете и без него. Във

включения сценарий

в някой мисии ще ви се налага да построите цяла болница, като започнете с празните стаи, след това мебелирате отделните отделения и най-накрая закупувате медицинската апаратура и наемете персонал. Разбира се, в играта е включен и свободен режим, в който можете да развиете сам, собствената си псевдоклиника.
Във визуално отношение Hospital Tycoon изглежда приятно, като графиката е само в резолюция 1024х768, което сякаш е достатъчно. Докторите и сестрите са докарани в забавен анимационен стил, като те извършват всякакъв тип дебилни манипулации и движения. За съжаление всички в Hospital Tycoon говорят на странен, мрънкащ език, което, разбира се, вече сме го виждали в много други тайкун игри.

Музиката, поне според мен, е вдъхновена от Transport Tycoon, и убийствено напомня на нея. Тя е небрежна и не се набива на уши, което помага за по-лежерния геймплей.

Въпреки това Hospital Tycoon си остава доста посредствена игра, която няма да може да задържи погледа на сериозния геймър нито за миг. Тя по-скоро е предназначена за по-малки играчи и за хора, които искат да се позабавляват за някой друг час с нещо неангажиращо, без да затъват до шия в геймърството.

Автор: Орлин Широв