Hooligans: Storm Over Europe

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2002

Негово величество Футболът. Нищо не може да се сравни с фурора, който той предизвиква на Старият континент. А започне ли сезонът…
Вероятно сте виждали тълпите от вманиачени фенове, които неотлъчно вървят по петите на любимите си футболисти. Част от тези верни почитатели са хулиганите. Хора, които отиват на стадионите, не само за да гледат звездните мигове на своите тимове, но и за да си организират “близки срещи от третия вид” с членовете на противниковата агитка. Точно така! В тази скандална реалновремева стратегия ще получите уникалния шанс да се пробвате като тартор на една от най-фанатичните фенски организации, която придружава любимия си отбор по пътя му към върха на Европейската лига.

Не посягайте на грозни хулигани, те нямат какво да губят

Ще управлявате доста шарена армия от деградирали вандали. Специфичните способности на всеки тип хулигани многократно ще влизат в употреба по време на пътуванията ви. Най-важното нещо са лидерите. Те групират хората ви, увеличават лоялността им и ги надъхват за предстоящото запознанство с феновете на противника. А когато сметнете, че бойците ви има нужда от допълнителен стимул, могат да раздават и химикали от най-различно естество. Последните се набавят срещу солидни сумички от дилъра в местната дрогерия. Хапчетата може и да ви донесат победа в някоя битка, но ако са в твърде голямо количество, скоропостижно изпращат злоупотребилия в страната на цветните сънища и то с еднопосочен билет.

Вашият “фенклуб” се финансира основно чрез присвояване на чужда собственост. В този случай индивидите от категорията “rat” са истински полезни. По принцип нищо не ви пречи да разбивате вратите на домовете и да потрошавате витрините на магазините с груба сила. Rat-ът обаче може да свърши работата тихичко, намалявайки вероятността от неприятни срещи с полицейските патрули. Освен това така можете и да използвате домовете на миролюбивите хорица като временна бърлога, докато проблемите отминат.

Е, не можете да ограбите всяка сграда. Например кръчмата. Че то си направо е въпрос на хулиганска чест. Кръчмата е източник на свежи попълнения за редиците ви. Новобранците се делят на две групи. Може да си наемете верни последователи, изпълняващи всяка заповед, или пък да почерпите всички в кръчмата, като по този начин към вас ще се присъединят част от запиващите, но без възможност да ги контролирате пряко. Но не прекалявайте с алкохола, че току виж хората ви решат, че е по-лесно да се отпуснат в пиянска дрямка, отколкото да следват вашите заповеди.

Други полезни места са оръжейните магазини. Винаги можете да пробвате да го ограбите, но първо ще трябва да се справите със собственика и вярната му пушка. Аверите ви имат три степени на въоръжение. Примерно за стандартния hooligan-а това са фойерверките, молотовките и гранатите.

Carmageddon 4…

Aко biker-а на бандата ви се докопа до волана на някоя кола, наистина става страшно. Не само че може бързо да превозва групичката ви, но ако нещо му се изпречи на пътя, ще мине през него, без да му мигне окото – независимо дали става дума за цивилен или служител на реда. Незнайно защо обаче въпросният тип има  доста странен вкус и се качва само в “Turbo Superdeluxe” и “GTC Ocean Blue”, подминавайки с абсолютно пренебрежение поршета, мерцедеси и джипове. Друго странно нещо е, че автомобилите (освен тези, които може да ползвате) са сред малкото неразрушими неща в играта. Те се опират дори на Bulch – тлъсто, но мускулесто същество с чудовищни размери, способно да бута прегради, врати, дори “малки” контейнери. За жалост не може да си направите кефа, нареждайки му да преобърне някое возило.

Имайте предвид също, че полицията не си пада по хулиганските прояви. Видят ли ви, ченгетата ще се нахвърлят, без да му мислят много-много. Сраженията с куките приключват бързо. Почти гарантирано е, че финалният резултат няма да е в полза на вандалите. Първоначално в употреба влизат щитове и палки, следва сълзотворен газ, а в някой случай – и стрелба на месо. В това отношение диверсиите са най-добрия начин да запазите хулиганското здраве сравнително непокътнато, избягвайки на белезниците и топлата килия. Накарайте примерно някой от raver-ите си да отвлича вниманието на куките с мощния си ghettoblaster.

От някой хотел пък можете да наемете друг много полезен “хулиган”. Става дума за костюмиран тип, който се размотава с наглед

невинно дипломатическо куфарче

Колко заблуждаващ обаче може да е външният вид! Напоследък правят адските машини все по-компактни…

Ако пък групичката ви се отбие в местния бардак, ще може не само да излекувате раните на хората си (за сметка на показателя stamina :)). Там можете да наемете допълнителен “ескорт” – гъвкава труженичка, която е способна като нищо да примами малка групичка противникови фенове право в добре подготвена от вас засада.

На моменти детайлността на играта е направо влудяваща. Можете да видите например как някои от хулиганите се облекчава на улицата без изобщо да му пука. А когато се движите на големи тълпи, психологическия ефект е направо смазващ. Забавно е също, че паричната единица навсякъде е евро.

Малко са игрите, който могат да ви хвърлят във възторг още от момента, когато видите основното меню. В коя друга игра, докато чакате да се зареди мисията, пиянски гласове ще ви припяват: “we are now loading, my friends…”? Музикалния фон пасва перфектно на вандалската атмосфера. По отношение на говора има какво да се желае като количество, но не и като качество. Излишни звуци няма. Графиката е отлично 2D, поне що се отнася до неподвижните обекти. Персонажите, за жалост, на моменти изглеждат малко дървено. Разделителната способност стига до 1024х768, но ако не сте с поне 19′ монитор, нещата стават яко микроскопични.

Кампанията е доста разнообразна и като цяло с трудност малко над средната. За рискове винаги има място, но обикновено съобразителността е по-важна от чистия екшън. Дори една купчина павета може да се окаже ключова за победата при положение, че камънаците попаднат във ръцете на хората ви, а не в лапите на противника. Компютърният интелект е на ниво. Е, ще забележите някои неадекватности (полицай, който минава спокойно край купчина оплискани с кръв трупове), но не е болки за умиране.

Да предизвикате приятелите си в мрежова битка също не е проблем. Духът на играта е запазен напълно и в четирите типа мултиплеър-съревнования. Например “Drink it!” – чии хулигани ще изпият най-много бира. 🙂
Hooligans е нещо различно и засега единствено по рода си. Избор, за който няма как да съжалявате, освен ако не сте непоправим моралист.

Автор: Борис Цветков