Hidden & Dangerous 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2003

Всеки ще се убеди в истинността на написаните по-горе думи в момента, в който прекара няколко съсипващи нервите часа с Hidden & Dangerous 2. И не защото играта има куц геймплей, непривична атмосфера или гадна графика. Причината е, че Illusion Softworks, авторите на незабравимата Mafia, са я натъпкали до козирката с купчина бъгове и един умопомрачителен “цифров” контрол над игровия екип.
Няма да сбъркате, ако наречете Hidden & Dangerous един от дядовците на отборните тактически шутъри. Това бе адски трудна и интересна за времето си игра (края на 1999 година), сътворена в чешката кухня на Illusion Softworks. Тя се прослави със своята уникалност, увлекателност и предизвикателност. Но освен това бе запомнена и с крайно несполучливия си интерфейс и неудобно тактическо меню. Въпреки това появата на нейното логично продължение ме надъха с надежди за една нова и по-добра тактическа игра. Накара ме да надяна войнишката си униформа, да нарамя картечницата и за стотен път да се впусна в масово изтребление на Третия райх (тази тема май започва да се поизтърква). Но никой не ме предупреди, че “елитните” дружки от екипа ми ще бъдат същински полуолигофрени със склонност към масови самоубийства…

Великолепната четворка

Подобно на първата част, и Hidden & Dangerous 2 ще ви предостави управлението на четирима британски SAS (Special Air Service) командоси и ще ви потопи в поредица от строго секретни и на моменти – възмущаващо трудни мисии от времето на Втората световна война.
Още в самото начало ще трябва да изберете своята великолепна четворка. Разполагате с набор от дузина, че и повече, войници. Всеки от тях е специализиран в по-голяма или по-малка степен в следните умения: стрелба, първа помощ, стелт и боравене с ключалки. Освен това те притежават и различни характеристики за сила, издръжливост и здраве. Войниците, които ще изберете, ще бъдат с вас до края на цялата кампания, стига естествено да не пукнат преждевременно. Тогава може да ги подмените с други, но нямате кой знае каква изгода от това, тъй като след всяка мисия солдатите подобряват своята ефективност и гореспоменатите статистики. Затова по-добрият вариант е да си ги кътате живи до края на играта, което, както ще се убедите по-късно, е изключително трудна задача. Когато изберете и тяхната екипировка от купища леки, средни и тежки оръжия, най-различни униформи и джаджи, ще се впуснете в игровата кампания, която, между нас казано, е
дяволски трудна и интересна
Картите са огромни, а швабите – на всеки километър. Положението се затруднява и от куция начин за запис – разполагате с едно-единствено място за сейв в абсолютно всяка мисия! Но ако се абстрахирате от него, ще се насладите на един невероятен дизайн на нивата, адски разнообразен геймплей и задачи. Всичко в мисиите е раздвижено, подлежи на постоянни промени и зависи изцяло от вашите действия. Подстъпите към края на всяко ниво са най-различни, а това каква тактика ще използвате, зависи единствено от вашето въображение. Ще се изненадате и от разнообразието на движения, които един войник може да прави – пълзене, ходене, тичане, спринтиране, надничане иззад ъгли, прицелване, приклякване и т.н. (но не и скачане?!).
Задачите варират от проникване в тайна база и открадване на засекретени документи, през опустошаване на италианско летище, до лудо бягство със самолет, който за съжаление не пилоторате. В този ред на мисли – Hidden & Dangerous 2 разполага и с голямо разнообразие от различни военни напълно управляеми превозни средства, характерни за Втората световна война. Ще срещнете всякакви четириколки, мотори с кош, танкове и прочие (пукането на гумите на джиповете е хитра хрумка). Дотук добре – играта звучи зарибяващо. Спор няма. Но когато се стигне до

управлението на екипа

нещата загрубяват. Freedom Fighters ни показа как с три обикновени клавиша можем да контролираме безпроблемно и ефикасно цели дванадесет души. Hidden & Dangerous 2 пък е свидетелство за това как трима души не могат да се ръководят дори и с една дузина копчета. Управлението на екипа е съсредоточено в няколко досадни комбинации с цифри, които трябва да бъдат заучени предварително, в случай че не искате някой да ви уцели в тиквата, докато се опитвате да видите коя беше командата за “Прикрий се” например. Комбинацията 0,1,1 означава “Следвай ме” като “0” отключва менюто с команди за всички войници, 1 – отваря подменюто за движение, а последното 1 означава самата команда. Тъпото е, че има девет подменюта, всяко от които се състои от 4-5 команди (някои от които ми се струват излишни).
Играта се усложнява и от момента, в който видите с очите си поведението на вашите съотборници. Често те зациклят пред някой варел или кашон, заклещват се, препречват пътя си един на друг, не могат да се разминат, оглушават за някои команди и въобще не си правят труда да ги следват, имат проблеми с използването на стълбите и с преодоляването на най-обикновени препятствия и т.н. Поради тази си глупост съекипниците нерядко стават жертви на вражеския огън. За щастие имате възможност да изиграете кампанията и като “Самотен вълк” без каквито и да било съотборници.
Изкуственият интелект на противниците е принципно добър, но и той много често изненадва с огромни простотии. Един път въоръжен до зъби вражески войник притърча покрай мен, без да ми направи нищо (просто защото явно това е бил първоначалният му замисъл, а аз не съм влизал в сметките му). Въпреки че бях напълно безпомощен, той ме подмина и влезе в стаята зад мен като някакъв умопобъркан шваба. Случи ми се да застана и в задната част на танк, който зацикли в момента, когато ме изгуби от полезрението. Качих се на покрива му, но за съжаление (или за щастие) никой не си направи труда да се покаже и да ме гръмне.

Мафиотски енджин

Иначе енджинът на Hidden & Dangerous 2 е адски красив. Спомняте си как изглеждаше Mafia, нали? Е, и тук нещата стоят по подобен, че и по-добър начин. Големи и прекрасни терени, детайлни и раздвижени чрез motion capture герои и страшни специални ефекти. Саундтракът на играта е също невероятен и е изпълнен от професионален духов оркестър напълно в стила на “Спасяването на редник Райън”. 
Какъв е изводът? Уви, Hidden & Dangerous 2 страда от почти същите недостатъци, присъщи и на своя предшественик. За щастие в по-умерени количества. Първият пач за играта е вече факт – около 30 мегабайта поправки на тонове бъгове и всякакви игрови недоразумения. Горещо го препоръчвам на всеки, който смята да се занимава с това заглавие. Изпод всички преждеспоменати недостатъци срамежливо наднича една зарибяваща и ултра яка игра. Ако се интересувате от Втората световна война и обичате тактическите шутъри, няма как да пренебрегнете Hidden & Dangerous 2. Освен всичко останало, играта ще ви стъписа и със своята филмоподобна атмосфера, която се носи на талази от всяка една нейна фибра – от менюто и озвучението, през брифингите и филмчетата, та чак до самите мисии. Точно както беше и в Mafia.

Автор: Владимир Тодоров