Hexplore

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 авг. 1998

The Dark Brotherhood имаше една-единствена цел – да намери легендарните Градини на Еден и да се сдобие с Божествените Познания… Пътят към Градините нa Еден не бе известен на нито едно разумно създание, но според преданията бе подробно описан в древната книга Hexplore! Tова не е откъс от Библията, а сюжетът на играта Hexplore на френската компания Infogrames. Вашата непосредствена цел е да изпреварите The Dark Brotherhood и да се доберете до книгата Hexplore преди тях. Това е на теория, а към какъв жанр да се причисли тази игра ми е трудно да определя. Infogrames твърди, че е RPG, но всъщност аркадните моменти са доста силни… Освен това и самата графика е много странна смес от стилизирани елементарни изображения и истински 3D терен. Като стана въпрос за терена – няма да стигнете много напред, ако не свикнете често да завъртате картата (винаги можете да я въртите свободно във всички посоки), за да разгледате внимателно и най-затънтените кътчета. Така ще можете да забележите добре скрити врагове, сандъци с полезни нещица или дори тайни проходи.

Както и да е, аз поне съм убеден, че

това е PC-адаптация

на някоя японска игра за конзола от типа на Final Fantasy VII. И след като опряхме до FF VII – хвърлих едно око на демото и бях страшно разочарован – астрономически хардуерни изисквания и графика, която би била срам дори за компютър 386 (не случайно всички списания за игри избягват да публикуват актуални screenshots, а поставят само сцени от клиповете и рекламни картинки, създадени от самия производител).

Обратно на играта…

Приключваме с лиричното отклонение и се връщаме пак към Hexplore – на пръв поглед играта е доста сложна – имате 10 нива с почти 250 локални карти (всяка от тях с истински 3D терен), разполагате и с група от 4 персонажи – adventurer, warrior, archer и magician. Винаги започвате играта като adventurer – Mc Bride, а впоследствие ще трябва да изберете съекипниците си измежду сравнително многобройните кандидати; персонажите трупат experience points и повишават нивото си, могат да използват различни оръжия, брони, магически предмети, potions и т.н., при това почти всички предмети могат да се ъпгрейдват до три степени…
Сложно наистина, но само на пръв поглед! На практика от всички групи кандидати само по един е подходящ – всички останали са осезаемо по-слаби; можете да повишавате нивото на персонажите си, но само по едно на етап; всички предмети си идват с точно определени места за екипиране и използване – например „archer’s dagger“; ъпгрейдите се извършват автоматично; можете изобще да не се безпокоите за здравословното състояние на героите си – навсякъде са пръснати „resurrection stele“, които безплатно съживяват убитите персонажи (и не трябва да се безпокоите, че ще се появи някой пъргавелко, който да изприпка и да прибере изпадналото ви оборудване); не трябва да се безпокоите и за обиколките по често огромните нива (етапи) – навсякъде са пръснати телепорти, които се активират щом веднъж достигнете до тях и могат да ви телепортират, където ви трябва (обозначени са като пътепоказалци и светещи квадрати). Освен това във всеки момент можете да проверите колко тайни сте открили и колко сандъка още можете да намерите, а за жизнено важните действия получавате съвсем ясни указания – например прочитате „заклинания – могат да се прочетат само от level 2 магьосник“ и т.н.

Управление и multiplayer

Управлението на групата е съвсем лесно – можете да придвижвате цялата група като посочите кой да е от четиримата за водач, или да управлявате всеки поотделно, при всички случаи обаче трябва да активирате (с левия бутон на мишката) по някое от екипираните оръжия, за да изберете какво да използва героят срещу врага; доброто в случая е, че останалите членове от групата (без водача) реагират автоматично на приближаващи се врагове и атакуват (с маркираното предварително оръжие). И не на последно място – играта е правена във Франция, но със сигурност е прицелена към американския пазар, защото multiplayer възможностите са много добре развити – могат да играят до четирима души, задължително обаче като партньори, като естествено всеки поема директното управление на един или повече персонажи.

Като заключение – лека и приятна игра, която не изисква някакви особени умствени усилия, но би задържала вниманието ви за няколко дни, с не особено блестяща графика, но и с минимални системни изисквания (не съм проверил, но ми се струва, че ще тръгне и на PC 486 процесор).

Автор: Генко Велев