Heavy Metal F.A.K.K.2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2000

След Тhief и Тhief II, MDK и MDK 2 и впечатляващата DeusEx се появи още една страхотна САМО сингълплей игра – Heavy Metal F.A.K.K.2. В главната роля се вихри симпатична, прекрасна, перфектна брюнетка (и доста по-едра в бюста от среднoстатистическата българка) на име Julie.

Игра има доста по-дълбоки корени, криещи се в късните седемдесет години, когато на музикалната сцена започва да се появяват банди като Judas Priest, Black Sabbath и Iron Maiden.Тези, които така наречената музикална критика определя като “heavy metal” и заклеймява като “упадъчна и порочна музика за слуха на възрастните, слушат я само хлапаците и стават агресивни”. Може би това определение е вдъхновило френския издател Len Mogel oт “National Lampoon” да нарече своето ново издание с комикси за възрастни Metal Hurlant (hurlant на френски означава нещо като крясък). Америка харесва толкова много комикса, че той започва да излиза и там, но под името “Heavy Metal”. Самото списание се представя като “adult science fiction/fantasy comic magazine” и наистина си заслужава да се види, поне в Интернет. То е пълно с оскъдно облечени красиви жени-воини, много насилие и кръв, от него мирише на апокалиптично бъдеще, еротика и много, много фантастика. Манията по този комикс с времето става все по-яка и съвсем логично, през 1981 година, по него се прави анимационния филм “Heavy Metal – Тhe Movie”, които преобръща представите за рисуваните филми. Нощните канали в Щатите и Европа го въртят до ден днешен.

Доста години по-късно, през 1996 се появява римейк на този филм, наречен “Heavy Metal – FAKK2”. Прототипът на главната героиня в него е Julie Strain известна сред adult news-групите като “The B-Movies Star”, което прави допълнителна услуга на филма.

Тази мадама се е снимала в над 80 ХХХ филма, била е Penthouse Pet of the Year, и звезда в телевизионното шоу на Playboy “Sex Court”.

Aвтор на анимацията е Kevin Eastman, човекът, правил героите и за филма “Костенурките Нинджа”. В неговия саундтрак са групи и изпълнители като Monster Magnet, MDFMK, Pantera, Zilch, Insane Clown Posse, and Twiztid, System of a Down, Days of the New, Sinisstar, Queens of the Stone Age, Machinehead, Full Devil Jacket, Hate Dept., Puya, Apt. 26, Billy Idol, Coal Chamber, Econoline Crush, и Bauhaus. Гласовете във филма са дублирани от много  актьори и други знаменитости, между които е и самият Billy Idol.
Във филма “Heavy Metal – FAKK2” сюжетът е прост и ясен – Julie спасява света, минавайки през много страшни перипети. Накрая, постигнала целта, тя се прибирa, леко травмирана от цялата тази касапница, на родната си планета Eden (да ви напомня на DooM I? :)).

Самата игра започва тук…

Населението на Еden, за собствено спокойствие, построява защитен щит около планетата, захранван от огромен генератор, които пък се поддържа от множество малки подгенератори, пръснати из цялата планета.
Животът тече мирно и кротко, но, както се досещате, нещо се случва – някави астероиди започват да блъскат по щита и то притеснително често. Това обзпокоява всички граждани и най-вече Julie. При една от нейните сутрешни разходки из града, тя говори със сестра си, когато започват да се появяват нещо средно между мухи-убийци и малки дракончета, тормозят кротките граждани и положението става повече от страшно.

Познахте! 🙂 Julie тръгва да оправя нещата, обхваната от съмнения и тежки спомени за минали събития. Защо точно тя ,обаче? Няма ли мъже в този скапан Еden?

И Julie се запита същото, но подгонена от обстоятелствата, тръгна смело напред за пореден път да громи злото, което иска да властва над нейната планета.

“Нищо ново” си казахте,  нали? И аз така си помислих по едно време, но, за да си получа оръжията трябваше да мина тренировъчното ниво при една, физически доста корава гражданка. И точно тогава си казах:

“Мамка му и игра! Велика е!”

Първото, което се набива на очи е енджинът: Quake III, и то модифициран!

Програмистите са се постарали сериозно и това определено има потресаващ ефект – доста по-мазни движения, което идва от факта, че са вкарали скелетно-мускулна анимация и са успели от петте анимирани движения на Q III – бягане, ходене, стрелба, нараняване и смърт – да направят приблизително ТРИСТА такива за FAKK! Поиграли са си и са изтискали максимума като обкръжение – има каньони дълбоки поне 1-2 километра и панорамни гледки по 30-40 мили. Един съвет: когато стигнете блатното ниво, в края му не се качвайте на сала, а намерете трите руни и отидете при тотемите и сложете руните в краката им – ще получите най-полезното оръжие.

Като моделиране кака Лара, Rynn & Со, просто бледнеят пред Julie. Това го заявявам съвсем отговорно. А изпокъсването на дрехите по време на игра и подмяната им с все по-секси одежди си е адски свежа идея. И оръжията са супер готини и напълно в стила на оригиналния комикс – леко странни, но функционални и мноооого на брой. Разделени са по слотове, според вида: малки, метателни, големи, експлозиви и quest items. Малките се ползват с една ръка, обикновенно с дясната – мечове и подобни. Има два-три щита. Метателните са прашки с различен набор от неща, които изстрелват. Има пистолети и узи, а сред големите се мъдрят базукоподобни уреди за масово изтребление. Quest item са разни щуротии като руни и парчета от загатки. Но за мен персонално върхът си остава

Любомата ми от DooM моторна резачка!

Разбира се, приведена във вид за F.A.K.K.2, вече с бензин. Еволюция, к’во да се прави. Има и други изненади, свързани с оръжията. Едното е, че те могат да се ползват по едно във всяка ръка (две е повече от едно, нали помните:)), другото е, че можете да си служите с меч или пистолет в комбинация с щит. Доста полезно! Но екстрите не свършват до тук.

Има combos!

И то различни, в зависимост от оръжието, най-често меча. Например, замахвате с меч един път и натискате клавиша или бутона на мишката за другата ръка. Това води до сложна комбинация от удари, достойна за Д’Артанян в най-силните му години. А ако освен меч държите и щит става още по-интересно – в combo-то има удар с щит и завършва с автоматично подлагане на щита, за да се избегне понасянето на удар. Който обаче често не идва – опонентът обикновено си търси я глава, я крак, понякога и двете :).

Движенията – и вашите, и на опонентите, са страшно готини, плавни и интересни. Новост според мен е възможността да се прилепите до стена или ниша и да си пълзите по нея на воля, без опасност да паднете в най-неочаквания момент.

Като нива и гадове из тях Heavy Metal FAKK2 може да служи за еталон – нивата са огромни, разнообразни, абсолютно различни едно от друго и пълни с изненади. АI-то на противниците е на доста добро ниво, а работата по тяхното измисляне и моделиране би ми отнела поне двадесетина години. Има страхотни малки, големи и по-големи гадове, бос на всяко ниво  и традиционните изненади –  месоядни растения, които не можете да настъпите дори да искате и големи гаргоподобни орли-камикадзе, които пикират върху вас и ако не вдигнете големия, повтарям ГОЛЕМИЯ, щит сте на половината на жизнените си сили. А понякога (като на предпоследните нива) идват по 4-5 такива едно след друго. Има дори и доста големи електронни проповедници на главния гад Gith, които се реят на около половин метър от земята, сеейки “истината” за него и ви агитират да се присъедините към него.

Музикалният фон и звуците в играта са направени, както подобава за една толкова готина игра – от добри по-добри. Забавно е, че когато отидете на менютата за настройка, самата Julie Strain с благ и секси глас ви чете това, върху което се намира мишката ви в моментна. Ако имаше меню “You are the best”, сигурно щях да си пускам играта всеки ден преди да отида на работа, само заради него:)))!

С напредването в играта разбирате, че тя не е просто поредното hack’n’slash’n’kill, a в нея има сериозна сюжетна нишка, която се развива от началото на играта и до последното ниво. Колкото по-напред отивате, толкова повече разбирате за жителите на планетата и за самата нея и какво всъщност представлява. И Eden ви става все по-мила и скъпа, а враговете, начело с Gith – все по-омразни и ненавистни. Но може да си отмъстите на последното ниво :)).

Ако са ви харесали Tomb Raider  и Drakan, падате си по игри с  готина сюжетна нишка, с уникални нива и страхотна графика, харесвате красиви жени, имате 64 Mb RAM и 3D ускорител… просто не се колебайте да се гмурнете с главата напред в най-новата и най-страхотна, third person игра: Heavy Metal – FAKK2!

Aко пък ги нямате – накупете си необходимия ви хардуер и пак направете същото.

Няма да съжалявате! Обещавам ви.

Автор: Пеню Дачев