Harry Potter and the Order of the Phoenix

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 авг. 2007

На човек започваше да му залепва езикът за небцето от захаросаните сиропи, които се лееха от поредицата за младия магьосник Хари (или поне така беше в моя случай). Но настъпи денят, в който от малката бисквитена къщичка, се подаде и гърбавият брадавичест нос на вещицата. Приказката стана по-мрачна, по-подходяща за израсналите (вече) с поредицата фенове. Така поне нашепваха стените на загадъчния Хогуортс, пропити с магия вече почти осем години (от началото на поредицата).

Насочеността на настоящата игра вече е към по-високи възрастови групи. Тук се крие и първата изненада – в случая „adult” не е задължително синоним на повече насилие, кръв и екшън, който наистина би бил една неуместна крачка в този случай. Вместо това търсенето на нови геймплей хоризонти е тласнало създателите в съвсем неочаквана насока.
Основната идея е

да съпреживявате с Хари

Целта е светът да е колкото се може по-истински, а не поредица от битки или пък задачи. Подбрано е едно неравномерно темпо, което постепенно ви въвежда в случващото се. Наоколо се мотаят неориентирани ваши колеги, чува се цялата типична олелия за едно училище и всичко е много магично и шарено. Има ги и всички очаквани детайли като портретите, които говорят, висящите свещи и всички вече до болка познати ни причудливи приумици, които са красотата на тази малка вселена.

Не оставайте с впечатление обаче, че няма и битки. Наред с изпълняването на различни задачи (като се започне с почистване, посещение на занятия и помощта, която оказвате на всевъзможни герои) съществуват и сражения (започващи с нахални младежи и стигащи до самия Лорд на мрака). За изпълнение на тази нелека задача разполагате с набор от нападателни и защитни магии, както и с шест съвсем различни заклинания, които например разместват предмети или могат да поправят счупени неща.

Тук е моментът да отбележа, че контролите не са идеални, но идеята, вложена в тях, е добра. Магиите се изпълняват чрез движения с мишката, като важна е траекторията, по която я местите. Така наистина трябва да запомните магиите и да се научите да ги използвате, а не само да натиснете едно копче и всичко да ви се снесе на готово. Лошото е, че при изпълнението не винаги нещата стават, както сте ги планирали. Добра идея е обаче и това, че вече ги няма всичките барчета за здраве, мана и прочее. Готино е, че ако Хари бъде ранен, това се отразява на самия модел в играта.

Интересен момент в геймплея е картата, на която се маркират важните места, хора и задачи. Много ми хареса как можете да маркирате даден обект на нея и пред вас се визуализират стъпки, които посочват пътя до желаната дестинация.

Основната история в играта

се припокрива и с тази във филма. Хари кара петата си година на магьосническо обучение в Хогуортс. Спасявайки своя противен братовчед, обаче той практикува магия извън позволените му предели и сега е заплашен с изключване от училището. Междувременно всичко подсказва, че предстои решителна битка със силите на мрака, а преподавателят по Защита от тъмна магия не желае да му окаже нужното съдействие.

Така Потър сам трябва да открие решението на загадката, като по пътя се справя и с никнещите като гъби след дъжд проблеми на странните му съжители, които с разнообразието си предлагат и нови странични истории, които не са част от филма.

Автор: Лили Стоилова