Harry Potter and the Half-Blood Prince

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Колко щеше да е хубаво да имаме Министерство на магията, както в Хари Потър! С него можеше да се решат всички проблеми на България с едно или няколко заклинания. Вместо това имаме един-единствен ден на четири години, когато вие можете да направите магия и да смените управлението като отидете да гласувате, и този ден е… днес! А след като направи това чудо, пълнолетният български геймър може да се прибере вкъщи и да поиграе новата игра от поредицата.

Всички игри, правени по филми, имат предимството, че ползват готов сюжет, който само се натъкмява към геймплея. Така е и с настоящата версия на Хари Потър – действието се развива съгласно филма и съответно книгата за Ордена на феникса. Макар че Harry Potter and the Half-Blood Prince бе планирана да излезе през есента на миналата година, тя се появява чак сега и нека да видим дали отлагането си е струвало. Не е за пренебрегване фактът, че заради забавянето ЕА изгубиха плануваните 120 милиона долара за миналата си финансова година. Но нека се върнем към заглавието. Впрочем, както навсякъде по света, и в България играта не идва, без да е посрещната подобаващо. В деня на нейната премиера – 3 юли – българските почитатели на Хари Потър и сайтът potter-mania.com се събраха на живо, за да отбележат подобаващо поредното магическо събитие, вдъхновено от фентъзи света на английската писателка Джоан Катлинг Роулинг. По време на фен срещата в София се проведоха и състезания за най-добър костюм, най-добра рисунка от поредицата и есе.

Веднага прави впечатление

попорасналият Хари

който вече не прилича на хлапе, а на млад мъж. Няма и как да е другояче, тъй като актьорът, който го играе – Даниел Радклиф, не само че отдавна вече не е дете, а дори попадна в скандал, когато неговата „вълшебна пръчица“ се появи нецензурирана в нета. 🙂 Впрочем играта излиза за всички платформи, за които съм чувал, така че няма да остане геймър, който да не може да я разцъка. Личи си, че в проекта са вложени доста средства. Факт е например, че можете да играете на още няколко езика, освен английския, което е гигантски труд, свързан с озвучаването на хилядите реплики в играта. Още в началото стресира изискването да събереш 150 медала по картата, след като при минути игра, я намериш един, я не намериш… Това веднага подсказва за мащабите на новата версия.

Wii е целевата платформа, за която е разработвана играта и всички останали платформи са портвани с нея. Но аз на компютър играх доста интуитивно и безпроблемно, така че това обстоятелство ни най-малко не ме затрудни. Хубаво е да знаете, за да не се лутате, че „омагьосаните“ предмети, които избирате, се сменят с бутони, но това ще го разберете от туториала.

Нека сега обаче малко за историята

В началото на шестата година на Хари Потър в Хогуортс той открива загадъчна книга. На корицата й пише следното: “Тази книга принадлежи на Нечистокръвния принц”. Така Хари научава повече за тъмното минало на Лорд Волдемор, който властва все по-тиранично над мъгълите и магьосническия свят. Ето защо Хогуортс вече не е спокойно и безопасно място, каквото е бил досега.

Дъмбълдор обаче е твърдо решен бързо да обучи Хари за финалната битка, тъй като тя наближава все по-бързо. Хари подозира, че опасността се намира още по-близо – в замъка на училището – и затова двамата работят заедно, за да открият разковничето към разбиването на защитата на Волдемор. За целта Дъмбълдор привиква на помощ своя стар приятел и колега – веселия професор Хорас Слагхорн, защото неговите знания вероятно носят съдбоносна информация. Тук трябва да вмъкна и че важна новост е възможността героите да се движат и в същото време да правят заклинания, предизвиквайки много напрегнати магьоснически дуели. Те имат възможност и да правят отвари, след като изучат как да смесват и варят магически съставки в часовете по отвари.

Забавно е, че учениците са подложени на „неблагоприятното“ влияние на съвсем нов и много различен противник –

непреодолимите тинейджърски хормони

Хари все повече и все повече се заглежда по Джини. Това обаче се случва и с Дийн Томас. В същото време Лавендър Браун е решила, че Рон е нейният принц. Хърмаяни пък изгаря от ревност, но е решена да не показва чувствата си. И въпреки сложните любовни взаимоотношения, един от учениците стои самотен. Той е убеден, че ще се прослави, даже с цената на тъмната си страна.

И така, имаме нажежена от любовта атмосферата и злото, надвиснало над Хогуортс. За пръв път във видео игра за Хари Потър е възможно да се разчетат емоциите по лицата на героите, докато те говорят, благодарение на усъвършенстваната система за лицева анимация.

Озвучаването в голяма степен е от актьорите, които са участвали във филма, а екипът разработчици от EA пресъздава абсолютно точно и реалистично физиономиите на всички персонажи от филма. Играчите могат да преследват и златния снич, летейки из въздуха в ролята на търсача на отбора по куидич на Грифиндор.

В новата версия за Хари Потър се появяват и нелоши RPG елементи – сами ще можете да се обучавате и усвоявате магически умения, свободно ще странствате из цялата земя, ще изучавате необходимата литература в библиотеката на професор Слагхорн, а след това ще

създавате магически отвари

посредством възприетите знания в комбинация с жабешки крачета, корени и вълшебни растения.

В Harry Potter and the Half-Blood Prince, както и в Ордена на феникса заклинанията се делят на отделни групи, но за разлика от нея, тук видовете магии са три – атакуващи заклинания Petrificus Totalus и Stupefy, защитни – Expelliarmus и Protego, и небоеви заклинания – Glacius, Wingardium Leviosa и Levicorpus.

Освен това имате и допълнителни задачи извън сюжетната линия, сред които са оборка в замъка: трябва да почиствате листа, размествате картини, поддържате огъня и т.н.; изиграване на мини игри като магически шахматни двубои; изпълнение на задачите на учител, като изпит при Флитвик примерно с оценяване и писане на контролни работи, а за капак – трябва да откриете и всички кодове в портретите.

Доста противоречиво приета, новата игра за Хари Потър е пред вас и аз не се страхувам да кажа, че я харесах. Супер атмосфера, внушителна музика, приятен и интуитивен геймплей, интересен сюжет, множество бутони, улесняващи ходовете ви, и хиляди възможности, за които и не подозирате – с това играта ме спечели и сега ще я джиткам усилено, преди да се наложи да я зарежа, за да ви разкажа за друго ново заглавие. Абра-кадабра!

Автор: Свилен Енев