Harley-Davidson Motorcycles: Race to the Rall

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 фев. 2007

Бързи, смели, глупави… мотористи

Имам чувството, че напоследък излизат твърде много дървени игри. Може би просто не мога да улуча качествено заглавие, но все ми се струва, че преди пазарът не беше така злокобно наводнен от нескопосани подобия на геймки. Категоричен пример за съвременен полуфабрикат (каквито ще се налага да виждаме все по-често за в бъдеще) е рейсинг симулаторът, разпространяван от Activision под името Harley Davidson Motorcycles: Race to the Rally.

Да обиколим САЩ, яхнали мотор

В общи линии това е обобщение на геймплея, който предлага заглавието. Чисто и просто ще получите възможността да шофирате по перфектните, широки и натоварени, американски магистрали и главни пътни артерии. Към тази „уникална” възможност можем да прибавим и другите няколко режима на игра – нестандартните “time trial”, “challenge”, „reverse track” и “quick race”. Смятам, че не е нужно да споменавам, че едва ли ще успеете да откриете значителна разлика между тях, но няма лошо да се пробвате.

Първото нещо, което трябва да направите, е да си изберете мотор и някакъв пич, който да го управлява. След това сте готови да се пуснете в бясна надпревара с други брадати перковци, качили се на мощни Харли-та. Определено най-интересната част от играта е бууст-ването, което ви позволява да развивате скорост от близо 200 км/ч за отрицателно време. Дори с него обаче тръпката от състезанията се свежда основно до разминаване с насрещно движещите се автомобили, камиони и други превозни средства и с повече от 150 км/ч. Това е всичко, което може да предложи Harley Davidson Motorcycles: Race to the Rally.

Тунинг елементи и кофти визия

За да се впише обаче по някакъв начин в съвременната обстановка, играта предлага и възможност за отключване на нови мотори, резервни части и подобрения. Когато финиширате на челна позиция в дадено състезание, ще получавате определено количество точки, а успоредно с това ще се „отварят” редица чарколяци, които после можете да инсталирате на вашето двуколесно съкровище. Тази съвременна придобивка в геймплея е истински оазис, изникнал на сред пустинята от геймплей-еднообразие. Благодарение на нея някой може да прояви желание да изиграе повече от три-четири състезания…

Не може да не сте забелязали тенденцията в последните месеци, че всички игри, колкото и да са зле, притежават, ако не друго, то поне сносна графика. Е, тази тенденция е минала с бясна скорост покрай разработчиците на Harley Davidson Motorcycles: Race to the Rally, защото тяхното заглавие не може да се похвали с качествена визия. На пръв поглед нещата не са толкова зле, но след десетина минути игра, когато осъзнаете колко е силно нивото на повтаряемост, вероятно ще се съгласите с мен.

Музиката

е еднотипна и натрапчива. Толкова за озвучението. Кратко и ясно.
Остава само да споделя, че едва ли си заслужава човек да си губи времето с продукт като Harley Davidson Motorcycles: Race to the Rally. Е, освен ако не е мегазапален рокер, страдащ от тежък махмурлук, но там нещата са по-различни. Всъщност това е само лично мнение – вие, ако имате желание, разцъкайте тази лишена от смисъл, изпълнена с голяма доза ускорение и високи скорости, игра. Големи хора сте, можете сами да решавате какво да правите и какво – не.

Автор: Асен Георгиев