Handkerchief

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Има игри, които просто не се нуждаят от бомбастична графика, футуристични специални ефекти и страхотен звук, за да предизвикат спонтанния възторг на геймърите. Handkerchief определено спада именно в тази категория. Преди да мина към самата игра искам само накратко да вметна, че ако се възторгвате от заглавия като Metal Slug, Jazz Jackrabbit или Duke Nukem 2 е по-добре направо да си спестите четенето и да започнете усилено да си издирвате тоя екшън, защото в такъв случай със сигурност ви чакат много приятни часове пред мониторите.

За останалите, които още не са наясно какво ги чака, ще поясня, че Handekrchief е класически 2D side scroller в най-добрите традиции на аркадните автомати. Това означава, че вие командвате едно човече, което се опитва с цената на всичко (без живота си, разбира се) да премине от левия до десния край на екрана и да помете по пътя си всевъзможни препятствия под формата на най-разнообразни врагове. За сюжет в такъв случай е трудно да се говори, но все пак авторите са вмъкнали нещо като история, в която става дума за военни преврати, брадати революционери и тем подобни. Точно този аспект на играта обаче едва ли ще заинтригува някого, така че направо ще ви го спестя 🙂
По-важното е, че екшънът е здрав, а някои от хрумванията на дизайнерите на Handkerchief направо от световна класа. Такава е примерно идеята с power-ups, които не се намират под път и над път, а трябва да се купуват срещу твърда валута, като в цената им дори е включено ДДС 🙂 Това става по следния начин: След елиминирането на всеки противник от него остава само една златна или сребърна монета.
След събирането й ще забележите, че вашата сметка е набъбнала с някаква сума. Из самите нива пък са пръснати автомати, от които можете да си купите най-различни стоки… като например нова пушка, най-разнообразни по разрушителна сила бомбички, глюкоза (здраве) или пък един от суперскъпите save games. Вицът е, че всеки автомат е специализиран и от него може да се закупува само един вид стока, а връщане назад към вече минати територии няма, така че принципът е да пазарувате на място или да се надявате скоро да се натъкнете на същия тип автомат, което въобще не е сигурно, че ще ви се случи. Точно тук авторите са подходили малко садистично, защото за да успеете да съберете необходимите за записване 1050$ (вкл. ДДС), ще трябва да се откажете от бая други по-евтини екстрички, а и самите автомати, където се предлага услугата save game, се намират доста трудно. Другата лоша новина е, че разполагате точно с един живот и ако допуснете да умрете, чисто и просто ще видите кошмарния надпис Game Over без право на обжалване. Така че е добре внимателно да помислите преди да инвестирате изкараните с кървава пот доларчета в някое лъскаво пушкало и после да се окаже, че не ви стигат примерно 50$, за да спасите усилията си от последните няколко часа.

Иначе на тема графика и звук Handekrchief изглежда доста демодирано и едва ли ще привлече вниманието на геймърите именно с тези си качества. Силата на играта е в простия, но същевременно изключително добре пипнат геймплей, който я превръща в задължително заглавие за всички, които нямат нищо против да забравят за малко за 3D-ускорителите си и просто да пострелят на воля из добре направени нива.

Автор: Никола Дърпатов