SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2005

По широката, обсипана с кал и пясък улица, се забелязват единствено търкалящи се храсталаци. А от двете й страни стърчат грозните дървени постройки на банката и местния бар. Завързаните отпред коне стават все по-неспокойни, когато вратата на кръчмата се отваря и от нея излиза мъж – едър, с дълга, сплъстена, къдрава коса и жълти, изпочупени зъби. След миг от същото място се подава още един тип, на гърдите на който блести предмет, приличащ на шерифска значка. Двамата застават на двадесет крачки един от друг и втренчват погледи в измърляните си физиономии. Вятърът се засилва и се заиграва с песъчливата настилка на улицата, която започва застрашително да се вдига във въздуха. Тишината е обгърнала всичко наоколо. Даже конете не смеят да издадат и стон, защото предчувстват какво ще се случи. Очите и на двамата мъже са впити едни в други, а по лицата им се чете хладнокръвие, което може да стресне дори и лешоядите, които се реят във въздуха и чакат търпеливо развоя на нещата. Вятърът отново подухва и раздвижва връхните им дрехи. Изведнъж всичко замръзва. Чува се изстрел. Секунда след това служителят на закона се сгромолясва мъртъв на земята. В следващия момент конете отново започват да си цвилят, от кръчмата се носи глъч, банкерът прави поредната си сделка, а гробарят е щастлив, защото и днес ще изкара някой друг долар, с който да нахрани гладните си деца.

Уестърнът е жив

Малко игри си поставят за цел да пресъздадат напрегнатото битие на каубоите, властвали години наред в страната на неограничените възможности. Като се замисля, си спомням единствено за шутъра Outlaws и стратегията Desperados. За радост на всички фенове на уестърните обаче сюжетът на GUN – най-новото екшън-приключение, създадено от Neversoft Interactive – се развива в края на XIX век, дълбоко в земята на безстрашните трапери и индианци. Още в самото начало на играта ще получите възможността да се въплътите в ролята на Колтън Уайт. Обикновен ловец, който, за нещастие, ще стане свидетел на безмилостната екзекуция на мъжа, който цял живот е смятал за свой баща. Точно преди да почине, Нед му казва горчивата истина, но без да успее да изпадне в подробности. Оттук насетне започва и приключението, в което младият Колтън Уайт се впуска с главата напред. В изпълненото с насилие, алчност и жажда за мъст пътешествие ще срещнете различни персонажи, включващи красива стриптизьорка, бивш военен, подмолен пазител на закона и други, олицетворяващи духа на епохата образи.

Нека половуваме

заедно с умелите стрелци, обитаващи света на GUN. Именно така започва самото приключение. С лов на дивеч. В началните минути ще получите най-важните указания за боравене с оръжие, яздене на кон и използване на някои специални умения. Впоследствие ще бъдете въвлечени и в същинската част от геймплея. Интересното е, че мисиите могат да бъдат два вида. Първият са тези, които получавате, когато решите да разплетете главната интрига, а вторият са допълнителни задачи, с които можете да се захванете по желание, за да припечелите пари. Сумата зависи от поръчките, които сте получили, а те са най-различни по вид. Например ще се изживявате като ловец на глави или ще трябва да се правите на кравар и да прибирате побеснелите животни в специално заградени площи.

Натрупаните впоследствие мангизи са изключително полезни, стига да намерите магазин. След като говорите с продавача, ще имате възможност да ъпгрейднете някои свои умения срещу определено количество злато. Възможностите са много: по-бързо зареждане на пистолета, куршуми, които нанасят повече демидж, допълнителни полета за здраве, кирка, с която да копаете злато и т.н. За да ви бъде по-лесно да намерите допълнителните задачи, разполагате с карта на местността, на която са обозначени местата, от където можете да получите специална мисия. Ако разстоянието, което трябва да изминете е твърде голямо, ще се наложи да си намерите кон, който да обяздите. Ще препускате къде ли не – през заснежените планини на Монтана, по полетата на Додж Сити и Канзас и разбира се, из пустинята на Ню Мексико, където всяко погрешно движение ще ви струва живота.

Врази и начините да се справите с тях

Ако очаквате огромно разнообразие от гадове, които да пълните с олово, ще бъдете леко разочаровани. Общо взето ще трябва да се справяте с умопомрачени каубои и разни червенокожи, които в интерес на истината много лошо блъскат с томахавките си. От време на време ще срещате и по-специални персонажи, които представляват нещо като босове, а наистина дразнещи са противниците, които ви атакуват на кон.
За да се справим с нападащата ни сган, ще са ни нужни не само добри бойни умения, но и сериозен арсенал. За тази цел програмистите от Neversoft Interactive са добавили десетина съобразени с историческия период средства за убиване. Ще откриете различни видове пистолети, ловджийски и армейски пушки, лъкове, запалителни коктейли, динамит и т.н.

Малко по-горе загатнах за бойните ви умения. Ето няколко реда и за тях самите. И по-скоро за едно от тях – “quick draw”. Сиреч – бързо изваждане на оръжието. Като истински каубой, сте изключително бързи и сръчни и почти никой не може да се мери с вас, когато става въпрос за точност по време на стрелба. Тук намира приложение и въпросното умение, с което можете да зуумнете към противниците и да забавите времето. По-този начин ще избивате гадовете много по-лесно още преди да са ви доближили. Когато обаче забележите, че със сила няма да постигнете нищо, е дошъл моментът да се прокраднете тихо покрай коварната сган и да изпробвате своите стелт умения.

Shot in the head

Или с други думи – добро попадение. Това е определението, което бих дал на тази игра. Вероятно обаче вече сте видели оценките, които съм поставил. Това е така, защото в графично отношение не можем да видим нищо особено, а текстурите от време на време изчезват напълно. Звукът като цяло е добър, но за съжаление и при него се наблюдава един неприятен бъг, чието стържене може да ви изкара извън контрол. В крайна сметка геймката си заслужава изиграването, най-малкото защото е нещо различно. А това, че страда от някои технически проблеми, е вече съвсем друг въпрос.

Автор: Асен Георгиев