Guild Wars: Nightfall

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 мар. 2007

Пълно стратегическо ръководство на една онлайн-ролева игра е немислима задача. А и Guild Wars е така направен, че да можете да се справите с мисиите и сами. Те са достатъчно линейни, като дори последната – сражението с Abaddon – може да бъде направена с Masters Reward дори само с помощта на хенчове и герои. Заради спецификата на скил системата (8 умения от списък с около стотина и повече за някои професии, в които може да има само едно елитно) правилният билд е може би най-важният за успеха елемент. В следващите редове ще намерите няколко билда за двете нови професии – дервиша и парагона, както и за някои от “старите” професии. Информацията е актуална спрямо промените, въведени с Nightfall, и двата скил тест уикенда, променили доста основно над 80% от билдовете.
Типичното за ендгейм контента и на трите континента (или всички зони с гадове ниво 24 и повече) е, че билдовете за чисто нанасяне на поражения стават почти безполезни – високият AC и DA на противниците неутрализират чистият физичен или елементарен демидж. Затова най-ефективни срещу тях стават Death/Life Steal (ох, какво можете само да причините с N/D и Grenth’s Balance) магиите, проклятията, нанасящи фиксирано количество щети и всички кондишъни (Poison (-4 HD), Desease/Bleed (-2 HD) и Burning (-7 HD). 1 HD маха по 2 health на секунда – максимума degen на една цел е 10-20 dmg на секунда.

Всеки билд се базира на няколко атрибута – максимумът на атрибут е 12, с шлем можете да го вдигнете с още +1, а с руна – до още +3. Можете да слагате “атрибутни” руни само за професията си – т.е. E/N ще може да използва руни само за ele атрибутите си, не и за некро.
Не разчитайте само на monk-овете – дори да са добри и да реагират адекватно, маната им не е бездънна яма, пазете си здравето, защото иначе ще пречите повече, отколкото ще помагате на отбора.

Воинът на светлината

Парагонът е доста странен хибриден клас. От една страна, това е втората професия, която може да носи най-тежката броня (80) и щит, правещ го доста издръжлив. Също като воина, първоначално разполага с 25 енергия и само 2 пункта регенерация. Заради липсата на strenght умението на воина, добавящо AP, e доста зле в битка като dmg dealer, освен с копието си. То е с shout обсег – половината на longbow и равен на shortbow. Перфектно, за да сте постоянно между останалите от групата си и враговете, където е вашата основна сила – shout-овете и chant-овете имат ефект.

Ако Paragon-ът има силно изразена слабост (две, ако броим и гейският танц и излъчване), това е невъзможността му да действа сам в която и да е ситуация. Ексклузивността му като поддържащ персонаж го прави перфектен такъв, но остане ли сам, той е като риба на сухо. Затова няма да видите и един соло фарминг билд за него. Но пък в група е незаменим. Може да бъде батерия, подкрепяща средната линия, снабдяваща воините и assassin-ините в челните редици с кръв и rage, а маговете, рейнджърите и хийлърите зад себе си с мана и допълнителна защита. Повечето билдове се въртят около Leadership атрибута му, на max в група от 8 човека ще ви връща 6 мана при всеки shout/chant, разпростиращ се върху тях, ако има и pet-ове можете да стигнете до 8, което ви решава мана проблемите.

P/any Dmg dealer PVE “Spear Master”
Spear Mastery – 11 + 1+1
Leadership – 12 + 2
Command – 6

/Spear of Lightning/, /Slayer’s Spear/, /Barbed Spear/, /Blazing Spear/, /Cruel Spear/(elite), /Anthem of Flame/, /Aggressive Refrain/,/”Never Surrender!”/

Това е билдът, с който минах кампанията. Насочен е към високи щети (за предпочитане е копие с 20/20% AP) и щит, абсорбиращ щети, тъй като генерирате доста агресивност и противниците бият предимно по вас. Както с всички останали билдове – броните са с Radiant инсигнии за повече мана, и най-високата Vigor руна, която можете да си позволите. Anthem of Flame е основна част от всички билдове – с малко умение отборът може да държи 2 цели постоянно в burning състояние, но дори и да не се използва пълноценно, пак е достатъчно полезен и за вас, и за останалите в групата (реално ви дава +1 енерджи и безплатен ефект, а и опреснява Aggressive Refrain).

Преди битка пуснете Aggressive Refrain. Първите две атаки са за допълнителни щети, ако имате мана и пълнене на rage-a. Имате три кондишън-а – Bleed, Burning и Deep Wound. Последният е особено важен, след последните промени, освен че намалява лечението, което целта получава, но и редуцира с 25% общите му точки здраве. “Never Surrender!” е добър HR, който да облекчи лечителите, тъй като засяга не само вас, но и цялата група. Използвам Blazing Spear най-често на съседната до основната цел, и когато всички се пренесат на нея, вече е на около 75% от първоначалната си кръв. Cruel Spear е основният ви скил за поражения – с AI щети, които в случай на критичен удар могат да стигнат до 180. Билдът е много добър и за PVP срещу всички с лека броня, само заменете Blazing Spear с Slow/Cripple умение.

P/Any battery “Varta”
Motivation: 12 + 1 + 3
Leadership: 12 + 2

/Aria of Restoration/, /Aria of Zeal/, /Ballad of Restoration/, /Energizing Finale/, /Finale of Restoration/, /Leader’s Zeal/, /Anthem of Flame/, /Song of Purification/ (elite)
Броня – max mana
Оръжия – Жезъл с 10 energy би бил най-подходящ, но можете да го замените за копие и щит.

Един от най-простите за употреба билдове, в който единствено трябва да следите да има Energizing Finale (можете да го замените с Finale of Restoration или Mending Refrain ако усетите, че хийлърите ви са слаба ракия) на всички caster-и (почвайки с елетата). Останалото е само цъкане в момента, в който презареди скила. Не забравяйте и Leader’s Zeal да не останете без енергия, но е слабо вероятно. Плюсовете на билда са, че постоянно дава енергия и кръв на всички около вас, докато си ползват скиловете (т.е. перманенто) и облекчава цялата група и лечителите с много, махат се и кондишъни. Минусът е само един – dmg output-a ви е никакъв, но за сметка на това и рядко ще има агро върху вас.

P/Any Attack/Protect (PALAgon Commander)
Spear Mastery – 11 +1
Command – 12 + 1 + 2
Leadership – 8 + 1

/Spear of Lightning/, /Slayer’s Spear/, /Barbed Spear/, /”Incoming!”/(elite), /Anthem of Flame/, /”Fall Back!”/, /”Never Surrender!”/, /Leader’s Comfort/
Балансирана броня – energy/armor
Копие за Max dmg/ Щит с DA и Health

Добър PVE/PVP билд, комбиниращ много функции. С първите три умения можете да разпръснете Bleed и Deеp Wound по целите си (+ burning от Anthem of Flame – колко жалко, че не работи с Barrage). Но ядрото му е Incoming, който намалява всички щети (физически/магии) с 50% давайки огромно облекчение за хийлърите. Fall Back е удобен speed buff, да не се губи време за реген в мисии, при отстъпление или при тичкане между точките в AB арените. Never Surrender и Leader’s Comfort са отново за облекчение на лечителите, и ако искате можете да замените едно от тях с dmg (“Go for the Eyes!”) или hex/condition remove умение, в зависимост от опонентите си.

P/W Close dmg dealer “Дърварче в акция”
Axe Mastery – 12
Leadership – 12 + 1 + 3
Command – 8 + 1

/Triple Chop/(elite), /Cyclone Axe/, /”They’re on Fire!”/, /Aggressive Refrain/, /Anthem of Flame/, /Blazing Finale/, /”Go for the Eyes!”/, /Signet of Return/
Radiant броня, брадва с AP или Vamp ъпгрейд за макс щети. Стандартен пара щит.

Билд разчитащ на speed бъф-а на Aggressive Refrain и Triple Chop, за да нанесе бързо burning на максимално количество врагове, като в същото време поддържате Blazing Finale на себе си, за да засегнете и тези, избегнали брадвата. Ако всичко върви по план “They’re on Fire!” ще направи щетите, които понасяте почти никакви (35% DA). Много добър билд, но е само за PVE. Нулира нуждата от Warrior за dmg/танk и силно подпомага другите melee класове. Проблемите му са, че Well of Silence го спъва напълно, а един от хийлърите трябва постоянно да внимава за Blind върху вас и да го маха.

Смъртоносната балеринка

Дервишът за разлика от парагона се оправя доста добре в доста ситуации и сам. Той е комбинация между W и Assa – има високият dmg и бронята на убиеца, и mass dmg умения и оръжие, като warriora и като цяло се доближава най-много до шамана от едно друго MMORPG, което всички знаем кое е. Доста по-ефективен убиец от Парагона е, но всичките му енчанти и бъфове са сведени до него самия, а не към групата. Липсват му и умения за прецакване на кастъри, което го прави малко по-неудобен за игра в PVP. А и за да имат максимален ефект атаките ви, трябва постоянно да се позиционирате, така че да удряте колкото се може повече.

D/any – PVE dmg dealer “Чукчето на Balthazar”
Mysticism – 12+1+3
Scythe Mastery – 12+1

/Mystic Sweep/, /Victorious Sweep/, /Mystic Vigor/, /Zealous Renewal/, /Heart of Fury/, /Faithful Intervention/, /Avatar of Balthazar/(elite), /Resurrection Signet/
Radiant или Survivor броня за heаlth/energy бонусите, Zealous коса (например зелената Mhedi’s Vow)

Mystic Sweep е основата на щетите, нанасяни от този бил (много добър за PVE), а Vital Boon е точно толкова важен за дервиша, колкото е Anthem of Flame за парагона. Балтазарската форма можете да ползвате всеки път, когато имате възможност, особено при по-корави опоненти или ако поемете прекалено много агро върху себе си. Ако изчаквате малко воина и асата да съберат агро върху себе си то почти няма да имате нужда от допълнителен хийл, освен този в билда ви. Поддържайте максимално количество енчанти върху себе си по всяко време и внимавайте за стандартните melee caunter-и. Ако монковете ви са лекета – сменете Балтазар формата с Avatar of Dwayna.

D/Ele – PVE “Тake a chill pill, m8”
Mysticism – 10 + 1 + 1
Scythe Mastery – 11 + 1
Water Magic – 10

/Victorious Sweep/, /Eremite’s Attack/, /Mystic Sweep/, /Mystic Vigor/, /Frigid Armor/, /Conjure Frost/, /Mirror of Ice/(elite), /Resurrection Signet/,
Броня с Windwalker’s инсигнии е перфектен за този билд, както и коса с Ice dmg/+ ench duration ъпгрейд (зелената Soulbreaker например).

Това е един от двата най-ефективни D/Ele билда, използващи Conjure Frost/Fire енчантите за допълнителен AI щети. В същото време Frigid Armor и Mirror of Ice (може да го замените с Mist Form, въпреки големия recharge период) ви пазят живи срещу магии и нормални щети. Основните проблеми за този билд са enchant removal и стандартните анти melee техники (blind, cripple). Подходящ е за цялата игра, и дори за PVP (но там ще ви трябва Creepling Sweep). Прост е и не иска много комбинации, освен това е сравнително независим за лечение.

D/ME – “Solo FoW фермерче”
Inspiration Magic 5
Scythe Mastery 12 + 3
Earth Prayers 8 + 1
Mysticism 9 + 1

/Avatar of Balthazar/, /Physical Resistance/, /Vital Boon/, /Mystic Vigor/, /Mystic Regeneration/, /Victorious Sweep/, /Mystic Sweep/. /Pious Haste/
Броня по избор – допълнителен AC, енергия и здраве са добре дошли. Зиберете си Zealous/AP коса в зависимост от предпочитанията си.

Билдът ви позволява самосиндикално да трепете паячета в FoW, избягвайки shadow патрулите. Той е елементарен за употреба – предоставя ви достатъчно самолечение и атакуваща сила, за да се оправите с три говеда наведнъж за по-малко от минута. Но FoW не е място за разходки и ще са ви нужни много други умения – да се изплъзвате от сенките и да се научите да правите добри pull-ове, на не повече от три паяка. Трябва да внимавате и с Doubter’s Dryders, при които не трябва да каствате енчанти, особено в комбинация с Ancient Skale-овете, и да се лекувате едва след като кръвта ви падне под 250.

С това гайдът приключва. Тествал съм всеки един от билдовете и работят, при това добре (хем че дервишът не ми е силата). По принцип не се кефя на чужди такива и обичам да си експериментирам с различни умения, докато намеря тези, които ми паснат – препоръчвам ви да направите същото – тъй като билдовете от гайда са предназначени за чисти дервиши и парагони, има доста техни умения, които пасват добре и към други професии. Като “Go for the Eyes!” Barrager-а, N/D Mystic Blood Bonder-а, Build:A/D Disciple of Death (използва Wearying Strike). И много други.

Автор: Георги Панайотов