Guild Wars 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 27 авг. 2012

Отдавна не се бях вълнувал толкова за премиерата на някое MMORPG. Когато започнах да разопаковам колекционерското издание на Guild Wars 2, любезно предоставено ни от „Пулсар”, се почувствах като малчуган под Коледна елха. А ЕГН-то ми започва с 81…

Представете си една огромна кутия. Огромна

И първото нещо, което виждате в нея, е 25-сантиметровата фигура на чара Ритлок Бримстоун – един от най-видните представители на Черната цитадела. Изглежда меко казано страхотно. Всичко – от най-малките детайли по бронята му, на чийто шипове като нищо може да се убодете, през черепите в краката, до огромния огнен меч в дясната му ръка – всичко е наистина изпипано. Една страхотна нова придобивка за моето бюро, която ще ме наблюдава, докато губя часове наред в изследването на света на Guild Wars 2.

Продължаваме по-надолу в кашона и откриваме друга кутия. Черна и метална, с релефна сребърна карта на част от света и логото на играта. А вътре – пълно с какви ли не благинки. Прави впечатление и огромната рамка с не по-малко страхотната илюстрация в нея, която може да закачите на стената си вертикално или хоризонтално или просто да я поставите на бюрото си. Ако картинката не ви допада пък, винаги може да я смените другите четири арта в кутията (включително на една доста яка силвари). 

И ако това не ви е достатъчно – какво ще кажете за една голяма книжка от 112 стр. с твърди корици и страхотни илюстрации, посветена на създаването на играта, саундтрак с най-доброто от GW2, както и 5 дигитални бонус предмета (например Chalice of Glory, добавяща 5000 glory). Мисля, че току-що получих нърдгазъм.

Дотук с приятните екстри в Collector’s Edition-а. Време е за игра!

ArenaNet могат да се похвалят с една от най-гладките премиери на MMORPG игри въобще. Да, в началото на ранния достъп някои основни екстри не работеха за определен период от време (като например Black Lion Trading Company), но като цяло сървърите бяха активни, а лагът от бетата – заличен.

Няма да ви лъжа – интересът към Guild Wars 2 е огромен. Сървърите се пълнят с невиждана скорост и имам чувството, че скоро ще се пръснат по шевовете. Какво се случва обаче, ако няма място във вашия собствен? Сигурно имате кошмарни спомени от World of WarCraft и съобщението, че сте 478 човек на опашката. Особено при премиерата на нов експанжън.

ArenaNet решава проблема по един безспорно елегантен начин, наречен Overflow – игрови места, които се създават от играта в случаите, когато се опитвате да влезете в зона или свят, който е пълен. Вместо да чакате тези 478 души да излязат от сървъра, докато се взирате в стартовия екран, Guild Wars 2 ви прехвърля в специална част от играта, където може да играете абсолютно нормално. Единственият недостатък е, че вашите приятели няма да са наоколо, тъй като това не е вашият собствен сървър. Веднага щом се освободи място, играта ще ви подкани да се преместите на правилното място, като голяма част от прогреса ви ще бъде запазен.

Разбира се, има и бъгове, един от които разделя съотборниците и ги прехвърля в отделни overflow секции, но ArenaNet са наясно с този факт и работят по неговото отстраняване.

Каквото и да си говорим, без идеята за overflow, премиерата на Guild Wars 2 сигурно щеше да бъде истинска катастрофа. Човекът, който я е измислил, наистина се нуждае от повишение. Да, не е перфектното решение на дългите опашки, но безспорно е по-добрият вариант, отколкото да седиш и да чакаш по половин час, за да се логнеш. А и каквото и да си говорим, веднъж щом хайпът около Guild Wars 2 се поуспокои, едва ли ще попадаме често в overflow зоните.

В сърцето на приключението

Още с първите си крачки в Тирия ще осъзнаете колко динамичен е нейният свят. Как и най-дребните промени в утвърдената за MMORPG жанра геймплей механика могат да се окажат чувствително въздействие върху цялостното приключение.

Да вземем за пример т.нар. Hearts. С други думи – куестовете в Guild Wars 2. Не е нужно да търсите NPC-та с удивителни, пръстени или други подобни над главите им. Достатъчно е да се доближите в обсега на куест зоната и веднага ще получите задачата, която трябва да изпълните. А тя не се свежда само до стандартното – убий X от тези и донеси Y от онези. Разбира се, има и такива поръчки. Без тях не може. Това, което правят ArenaNet обаче, е да ви предоставят избор. Прочисти районите от паяжини или тествайте органичните оръжия върху целите или активирайте един-кой си предмет или убийте онези мобове… Вие избирате кое и по колко да правите. Не е нужно да е всичко. Достатъчно е да запълните една малка скала и сте готови. 

Веднъж щом изпълните поръчката на „сърцата”, получавате своята награда (опит, пари, карма) и ставате техни приятели. Те на практика се превръщат във търговци на предмети, които може да купувате с натрупаната до момента карма. А те често са много по-добри от това, на което може да се натъкнете по пътя си.

А сега си представете, че сте потънали в задачите на един от сърцата и изведнъж екранът ви проблясва – в района се случва някакво събитие. Жена иска да убиете местните светулки, за да запали фенерите. Някой се нуждае от ескорт. Огромно чудовище е изплувало от водата. Ще се включите ли към останалите играчи? От вас зависи. Дори не е нужно да се присъединявате към нечия група. Просто влизате в обсега на събитието и започвате да допринасяте по един или друг начин, заедно с останалите играчи. А накрая получавате награда и медал – бронзов, сребърен или златен в зависимост от това колко сте помогнали.

Тези събития (Events) наподобяват идеята за публичните куестове в Warhammer Online и наистина разнообразяват геймплея. Появяват се на случаен принцип тук и там, могат да имат една или няколко фази и ви карат да се чувствате така, сякаш сте част от един наистина жив, а не статичен свят. Поне такова е първоначалното усещане, което остават у вас. Дали то ще се задържи и месеци по-късно, след поредното преиграване. Ще видим…

Разбира се, това е само малка част от Guild Wars 2. Аз се връщам обратно в Тирия. Така че доскоро! Очаквайте продължение.

Ъпдейт: Е, headstart-ът на Guild Wars 2 може и да беше успешен, но от днес, 28 август (специално привечер), когато играта е официално достъпна за всички, дойдоха и първите проблеми и грешките при логване зачестиха. В момента дори форумите са затворени. Можем само да се надяваме, че ArenaNet ще реагират своевременно.

Автор: Петър Йорданов