Guacamelee!

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 апр. 2013

Без значение на коя платформа предпочитате да ги играете, инди игрите са един от феномените на последните две години. Откакто заглавия като Braid, World of Goo и Plants vs Zombies разбиха мита, че екип от една шепа хора работещ без подкрепата на голям издател не може да създаде критично и комерсиално успешна игра, инди сцената периодично се радва на изключително силни попадения. Ето защо не е учудващо, че новата PS3/PS Vita игра Guacamelee! се превърна в поредното инди издание с доста силни отзиви. Неговите автори от канадското студио DrinkBox добре знаят как се правят силни платформъри – техни са двата PSN хита Tales from Space – About a Blob и Mutant Blob Attack – вторият от които видяхме и за РС. Guacamelee! е също толкова чаровна и забавна игра, а това блиц ревю трябва да ви убеди, че си заслужава да я добавите в своята колекция.

Какво е това?

Guacamelee! е 2D сайд скролинг платформър, а като поджанр попада в графата на т.нар. Metroidvania игри – хибрид между двете исторически поредици, при които платформинг и бойните елементи се допълват от сериозна доза изследване на нивата в опит да откриете нови предмети и бонуси, които първоначално са били недостъпни за вас.

Каква е историята?

С една дума, забавна. Gucamelee! не се взима на сериозно, а представлява една доста интересна и находчива интерпретация на мексиканската култура. В главната роля е фермерът Хуан, който по стечение на обстоятелствата е призван да спаси своята отвлечена любима. Честта да бъде главен злодей се пада на Карлос Калака, а играта се развива на фона на най-различни елементи като прочутите мексикански борци (luchadores), религиозни и митични вярвания и дори закачливи отпратки към съществуващи видео игри.

Как се играе?

В началото арсеналът от умения и движения на Хуан е доста скромен, но много скоро ще имате възможността да закупите различни ъпгрейди. Gucamalee! има три главни елемента – платформинг, битки и изследване на картите. Играта започва лесно, но не след дълго нивото на трудност се покачва и на моменти имате чувството, че сте се върнали към златните години на Donkey Kong. Хуан има на разположение различни удари като ъперкът, с който праща враговете във въздуха, но и може да стига някои доскоро недостижими платформи; или удар с глава, който е опасен от близко разстояние, а също унищожава прегради, които преди това са ви спирали и така пред вас се откриват нови области. Управлението е доста стегнато, но предвид че някои от уменията и маневрите са вързани към аналоговия стик, играта на удобния DualShock 3 на PS3 е с една идея по-лесна от управлението с PS Vita. Извън това двете версии са напълно идентични и няма съмнение, че Guacamelee! изглежда като отлично попълнение и за преносимата платформа на Sony. Освен това възможността за ко-оп с някой приятел е допълнителен бонус и отваря нови идеи за битките.

Как изглежда?

Страхотно! Визията е изключително цветна и приятна за окото, а красивият свят на играта изглежда вдъхновен от мексиканската култура, което го прави приятен за изследване. Цветовата палитра е жива, героите са комични, а тематичната музика гали ухото.

Какво пречи?

В този си вид Guacamelee! почти няма недостатъци, но все пак трябва да споменем малко странните чекпойнтове (уверете се, че сте наясно кога всъщност играта записва вашия прогрес, за да не се наложи да преигравате вече минати нива) и малко тромавата ориентация, която ви кара често да паузирате и да се допитвате до картата, която и без това е трудна за разшифроване. Това определено е неприятно предвид целия Metroidvania стил, който налага значително по-голяма степен на обикаляне из отделните нива, отколкото в нормалните платформъри.

Защо да я играете?

Забележете, че тук ключовата дума е “защо”, а не “дали”. Guacamelee! изглежда чудесно, пълна е с носталгични препратки към златните дни на 2D платформърите и в никакъв случай няма да ви омръзне. Ако не се опитвате да изследвате всяка една част на света на играта, може да приключите за 7-8 часа; иначе ви трябват още един или два. През цялото това време Guacamelee! ще ви забавлява наистина добре. Засега играта е ексклузивна за двете платформи на Sony, но предвид че Sony Computer Entertainment не е издател, може би не е изключено в някакъв бъдещ момент да я видим и за още платформи.

Автор: Иво Цеков