GTR Evolution

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 сеп. 2008

Шофирането из България и нейните големи градове се превърна в извратено състезание, редуващо елементи на високоскоростен екшън, патетични задръствания и специфичен силно заразен далтонизъм, който води до тотално объркване на зеления и червен цвят. Някои от методите за оцеляване във въпросната ситуацията включват развитие на уникален сквернословен речник (за разтоварване на стреса), усилено шофиране в неделя вечер, закрепяне на лепенки от различни тунинг фирми, монтиране на турбо и подсилени с титан брони и игра на добри компютърни и/или конзолни автосимулации.

За съжаление от социална, естетическа и физическа гледна точка единствено последният от гореизброените похвати има определена стойност и частично положително съотношение между вредните и отрицателни ефекти… За радост пък пазарът е пълен с всевъзможни PC, PS, Xbox и т.н. продукти, които могат да послужат за добра тренировка по кормуване. Един от последните и частично нови примери е настоящата игра: GTR Evolution

Совите не са това, което са…

Въпреки че името на симулацията предполага нещо ново, по природа продуктът представлява допълнение към официалния симулатор на WTCC (Световния шампионат за туристически автомобили) – Race 07. Благодарение на тази наследствена особеност GTR Evolution се предлага в два “алтернативни варианта”. Версия номер едно е пълноразмерна игра, съдържаща първообраза, а версия номер две представлява адон, който може да се добави към вече инсталираната първа част.

В основата си “новото” чудо предлага няколко различни автомобилни класа и 19 основни писти, по които се провеждат различните състезания. Тук трябва да се отбележи, че някои от колите и събитията са абсолютно измислени, докато други отговарят напълно на реални прототипи. Например: благодарение на главната игра в настоящето можете да намерите пълния списък състезания и превозни средства от WTCC за 2006 и 2007 г.

Зеленият ад

Като всеки уважаващ себе си експанжън към автосимулация, GTR Evolution предлага някои напълно нови коли и дребни подобрения в много от частите на основата. В случая главният и най-значим плюс е прибавянето на една-единствена писта. За разлика от много други подобни произведения, настоящото чудо предлага едно от най-легендарните трасета, изградени до момента – Нюрбургринг и по-специално нейната северна част Nordschleife. Красотата на тъй наречения “Зелен ад” се крие в това, че представлява едно абсолютно зло и ужасяващо парче път с дължина малко над двадесет километра. Прекрасното е, че пистата се използва редовно от BMW, Porsche, Audi, Mercedes и т.н. автомобилни мастодонти за опити с техните бъдещи модели, а най-възхитителното там е, че през повечето време трасето е отворено за всеки, който има съответното желание. Казано по друг начин: за около двадесет евро на обиколка всеки може да се качи на зеления пъкъл като при малко късмет и липса на здрав разум може да подкара стария ЗАЗ на дядо редом до някой изтрещял немски чичко, въоръжен с осемнадесет турбота, двигател от тай файтър и ролбар, поместени в корубата на някое порше.

Волан и педали

По подобие на предходните продукти на компанията SimBin, при GTR Evolution ключът от палатката се крие в управлението на машините. Поведението на колите и различните физически особености са пресъздадени убедително. На пръв поглед контролът е измамно лесен, но на втори почти всеки би установил, че за достигане на почетните места в класацията, се изискват една идея повече усилия и мисъл. В този ред на мисли настоящата игра е едно от произведенията, заради които си заслужава човек да украси компютъра с едни хубави педали и волан.

Опаковка

Графиката и аудиото на допълнението, както и тези на Race 07, не блестят с нищо особено. Детайлите по колите няма да накарат ничии ретини или тъпанчета да потреперят радостно. Вътрешностите на автомобилите изглеждат посредствено, ефектите са бозави и т.н. Звуците са прилични, но не се надявайте и на следа от саундтрак тип Need for Speed и сие. В настоящето има игри за телефони и PSP, които изглеждат и звучат с една или две идеи по-добре.

Като цяло GTR Evolution е една прилична геймка. Управлението и някои от включените автомобили и писти си заслужават няколко мига внимание. Ако авторите бяха поработили повече върху визията на играта, това щеше да е едно от добрите произведения за настоящата година. С други думи, ако сте инсталирали Race 07, намерете това допълнение, а ако не сте – не се тревожете, с малко ровене можете да успеете да намерите и някоя по-добра симулация.

Автор: Стефан Хаджиев