GTA London 1969

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

I love this game! Без съмнение, Grand Theft Auto е любимата ми игра. Аз не само я харесвам, обожавам я! Преди година, когато Grand Theft Auto се появи на пазара, тя предизвика небивал бум в Европа. Месеци наред този култов хит оглавяваше английските класации, а феновете му се умножаваха с всеки изминал ден. GTA се размина за малко със световната слава, тъй като проблеми с разпространението в Щатите, както и природната интелигентност и чувствителност на янките към черния хумор я наредиха много места след ловните симулатори.

След дълга, едногодишна пауза, най-сетне се появи първият официален add-on за GTA, наречен London 1969. Казвам официален, защото в Internet е пълно с направени от геймъри мисии и дори цели епизоди. Може да ви звучи странно, но GTA е от игрите, които се радват на възможно най-преданата геймърска агитка, като фенсайтовете в Internet не отстъпват по брой и качества на такива за касоразбивачи като Starcraft и Heroes 3! Този add-on изисква да притежавате оригиналната GTA, а интересното при него е, че е разработен от Rockstar Games, подразделение на Take 2 Interactive, тъй като DMA Design в момента са заети с направата на GTA 2.

Сигурно ще се запитате откъде им хрумна на създателите на играта да пренесат действието от американските мегаполиси Ню Йорк, Сан Франциско и Маями, в Лондон през 1969 година. Отговорите за това са много: интересната епоха на прага на две десетилетия, в която се вихри движението на хипитата и когато Англия се отърсва от заблудата, че все още е световна сила, осъзнавайки, че стабилното от векове британско общество е започнало да се разклаща под напора на социалните промени и новото мислене.

Започвате играта с едно облечено в жълто гангстерче, като наблюдавате действието от птича перспектива, подобно на Syndicate. Целта ви е от незавидна отрепка да се издигнете в престъпната йерархия, като изпълнявате различни мисии за подземния свят. Повечето от задачите, които ще ви бъдат възлагани от престъпните босове, изискват добри шофьорски умения. За целта, разбира се, ще трябва да си набавите возило, което едва ли ще е проблем за безскрупулен тип като вас: просто трябва да отидете до някоя кола и да натиснете “Enter”, за да си я присвоите. Сред мисиите ви фигурират крадене на коли, пласиране на наркотици, поръчкови убийства, отвличане и всевъзможни други незаконни дейности. Гъвкавата структура на играта ви позволява по всяко време да слезете от колата и да се разправите с враговете си или с полицията, използвайки богат арсенал от оръжия (пистолет, автомат, горелка, базука). Нещото, което прави GTA уникална игра, безспорно е виртуалният град, в който всичко е като в истинския живот: реалистичният трафик, полицията, жителите, всичките малки детайли, които ще ви накарат да забравите, че това е просто игра. Невероятната свобода на действие (единственото, което не можете да правите, е секс:-) и гангстерският сюжет превърнаха GTA в една от най-обсъжданите игри в последно време, като тя дори измести Carmageddon като “любима” игра на цензори и моралисти. Този “вреден за подрастващите” продукт все още е забранен в много страни, а за да я играете на Запад, трябва да сте над 18 години.

Да се върнем към виртуалния Лондон в края на ‘60-те. При започване на играта ще трябва да си изберете един от осемте персонажа (които сега имат много стилизирани физиономии и приличат на пропаднали английски джънтълмени, бийтълси или пък любители на тревата). Имате възможността да въведете под техните  мутри своето собствено име. Това няма никакво реално отражение в играта, но със сигурност ще ви накара да се почувствате по-добре.

На въпроса успели ли са авторите на играта да пресъздадат уникалната атмосфера на Лондон, отговорът е двузначен: и да, и не. Разбира се, включени са всички познати забележителности в “дома на кралицата”: Биг Бен, легендарният мост Тауър, площад “Пикадили”, както и кварталите “Сохо” и “Ийст Енд”. Всичко е съобразено с епохата: колите, сградите, телефоните… Ще ви се наложи да свикнете и с лявото движение на колите в Англия. В графичната система на играта има дребни подобрения – в London 1969 всички изглежда малко по-красиво. За съжалние ограниченията на енджина не позволяват големи различия спрямо оригинала и ако не бяха известните забележителности, характерните лондонски пъбове, двуетажните “дъбъл-декър” автобуси и Ягуарите с изрисуван Union Jack (английското знаме), някой фен на GTA със сигурност би объркал столицата на Великобритания с американските градове от Grand Theft Auto. Лондон е изобразен прекалено светъл (няма и помен от мъгла и мрачни сиви улици), макар че дизайнерите съзнателно са наблягали на места на тъмните краски (кафяво и черно), за да постигнат желания разултат.

Колите в GTA London 1969

Макар че ще срещнете някои познати коли от оригиналната игра като костенурката (Фолксвагенчето), Ферарито (по-стар модел) и Ягуара, който остава с непроменен класически дизайн няколко десетилетия, в това отношение като че ли има най-много новости. В GTA London има общо 35 нови (може би е по-добре да кажем стари) автомобила, което е значително увеличение спрямо предишната част. Трябва да ви предупредя, че в играта возилата са с измислени имена, макар че всичките са реално съществуващи олдтаймери, които са кръстосвали улиците на Лондон в края на 60-те. Този малък проблем се оправя след като си изтеглите от някоя от множеството фенстраници в Internet patch, който заменя измислените имена с оригиналните. Носталгия у по-старите геймъри сигурно ще предизвикат характерни за онова време коли като Форд Капри, лимузината Даймлер или пък Лотус 7. Важно е също така да свикнете с факта, че лондонските таксита не са жълти, а черни.

Мисиите

този път явно са предназначени за по-начинаещите геймъри. Играта може преспокойно да се мине за ден-два без особено напрягане. Наистина, все още не можете да се записвате, но това в случая с GTA просто не е нужно.
Първият епизод (от общо 4) например е напълно фиктивен и отговаря по сложност на най-първата мисия (мисия, а не епизод) от GTA в Liberty City.
Единствено 3-ти и 4-ти епизод ще ви костват повече време и усилия, но въпреки това мисиите са крайно недостатъчни, за да можете пълноценно да се насладите на играта. Общо взето, ако не правите големи зулуми и стриктно си изпълнявате поръченията, няма да имате никакви проблеми. За липсата на трудности много спомагат и невероятно бездарните бобита (английските ченгета), които за разлика от американските си колеги просто не представляват никаква реална заплаха за вас. Другото, което значително улеснява издигането ви в престъпния свят, са множеството сандъци с екстри, разпръснати буквално на всяка пресечка. Така през цялото време се движите с базука, горелка, автомат и карта за излизане от затвора (само за краен случай), което ви превръща в своеобразен, неуязвим лондонски терминатор, който безнаказано сее смърт и разрушения.

GTA London, ще зарадва и хората, които не са играли оригиналната игра, и феновете й, макар че аз останах адски разочарован от изключително кратката продължителност на този add-on.

Автор: Никола Икономов