GTA III

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2002

Grand Theft Auto e една от най-гениалните и оригинални игри, появявали се някога. Тя обединява в себе си най-доброто от Midtown Madness, Driver, Crazy Taxy, Max Payne и още много-много други. Написването на пълен солюшън за нея – за всяка мисия, за всяка скрита подробност, теоретично е възможно, но ще заеме половината, ако не и цялото списание. Най-общо казано играта е лесна за научаване и трудна за усъвършенстване. Ще са ви нужни не само шофьорски умения, но и рефлекси, чувство за ориентация и не малко късмет.

Идеята ми е не да ви уча кога се удря спирачка и как се взема остър завой с автобус, засилен с 100 километра, докато ви гонят три куки. Нито как се пребиват проститутки по малките часове на нощта с цел бързо придобиване на кеш за оръжие. Иска ми се да ви покажа няколко “малки” трикчета и хитринки, които няма да намерите в ръководството, сайта или форума на играта (но със сигурност ще откриете в наказателния кодекс на Щатите, само че под формата на условия за излежаването на определено време в едно по-добро, по-топло и дружелюбно място). Както и съвети за минаване на някои от по-трудните мисии, спестявайки ви малко нерви.
И така, да започнем с най-важните неща…

Наемане на проститутка:

Предполагам, че това сте го научили няколко минути след пускането на играта. В случай че не сте, ето как става номерът. Вземете кола или каквото и да е превозно средство. Спрете до някоя от “леките” мадами и свирнете с клаксона. Тя ще дойде, ще си побъбри малко с вас и ще се качи. После просто се оттеглете на тихо и спокойно място (да няма куки наблизо). Спрете колата, но не излизайте от нея – след около 2-3 секунди ще започнете секса и бавно ще възстановите между 50 и 60 точки здраве. Но ще трябва и да си платите. Нищо не ви пречи след това да излезете и да претрепете проститутката, за да си върнете вложеното. Имайте в предвид, че тя доста злобно ще се бие, а и няма да можете да й приложите този номер пак. Въпреки че максималната стойност на здравето ви е 100, с проститутка можете да го вдигнете до 125 и да го запазите такова.

Ако искате да я задържите в колата, дайте малко газ преди тя да излезе. Ако изчакате още малко, ще получите нов сеанс и бързо ще възстановите останалата кръв, ако имате нужда. Има значение и с каква кола сте. Някое такси или патрулка едва ли ще получи достъп до плътските услуги, но шофьорите на Диабло или червено кабрио могат да бъдат сигурни в успеха си.

Настройка на радиото:

С бутона “R” можете да сменяте радиостанциите. А ако са ви писнали или просто ви предстои дълъг път (София – Созопол например) и искате да пробвате кои от любимите ви MP3-йки са перфектни за шофиране, просто отворете директорията на играта и копирайте парчетата в субдиректория MP3. Обратният процес също е възможен. На диск 2 има повече от два часа и половина с музика, а 80% от песните са специално правени за слушане в кола. Можете да ги прехвърлите на mp3 player или направо на CD. 😉

Постоянен спринт:

За да бягате без да се уморявате, просто “помпайте” бутона, вместо да го задържате. Но всъщност защо прoсто не си намерите кола?

Лесни пари:

1. Когато сте на втория остров, огледайте парковете за жена, облечена като спринтьор/бегач. Убийте я, след което съберете хилядарките. Само внимавайте да няма куки наблизо.

2. Оглеждайте се за рампи. Когато откриете такава (пример – на пристанището пред няколко фургона, подредени в редичка), вземете кола, която ускорява бързо (например Diablo, но и по-новичко такси ще ви свърши работа). Изберете максимално дълга отсечка пред рампата, засилете се и JUMP. Ако направите безумна каскада, ще получите доста солидна пачка

3. Ако чуете телефонен звън, спрете и се огледайте, открийте телефона и изпълнете задачата, дадена ви от гласа от другата страна. Задачите са сравнително лесни и често става дума за закарване на някой до някъде, а заплащането варира от хилядарка до 10 бонки и нагоре.

Staunton Island: Секретна race-мисия

Идете до Super Saver Grocery Store в Newport. Влезте в колата на паркинга, за да отворите секретната мисия, после следвайте check point-ите.

Staunton Island: Yardie Lobo car

Карайте в квартала, където е тайната ви квартира. След известно време трябва да забележите червена кола с бял гюрук и червени седалки. Това е колата на гангстера Yardie Lobo. Когато влезете в нея, задръжте “Ф” и натиснете следните посоки Г, Д, Ля, Дя или диагонално. Ако сте го направили правилно, при натискане на клаксона колата ще подскача на хидравликата си, като в клиповете на dr. DRE.

Staunton Island: Hidden package

На покрива на болницата на Stauton Island има скрит пакет (за цялата игра трябва да съберете 100). За да се докопате до него, спрете точно до сградата една линейка, след това един ван и накрая която и да е кола. После просто скочете върху покривите им, за да достигнете целта.

Portland: Най-бързата кола

Идете в Portland и посетете магазина Capital Autos. Вземете някоя голяма кола и я треснете във витрината. Вътре е най-бързият автомобил в играта (Shelby).

Portland: Огнехвъргачка

Откраднете си бърза кола (например такси – погледни секцията за лесни пари в частта за скоковете). Тръгнете от щаб-квартирата си в Портланд и поемете по шосето вляво до неговия край, без да правите завои. После свийте и тръгнете по тревата под релсите на метрото. В лявата секция на затревената площ има “скокче” от бетон – скочете от него и пробвайте да се приземите на релсите (има още една рампа, издигната до шосето в центъра на града, но нея можете да използвате само през нощта и с повишено внимание за трафика). Ако успеете, пред вас ще е пътят от който дойдохте. Карайте в тази посока между релсите (нали не искате да ви отнесе влакчето) Скоро отдясно ще видите синьото кръгче, ограждащо огнехвъргачката. Спрете колата до платформата, на която се намира, качете се на капака и си вземете новата играчка. Нужно ли е да казвам, че след това е добре да сейвнете – съмнявам се, че искате да пробвате същото упражнение отново.

Portland: Коктейли “Молотов”

Идете до гаража 8-Ball и поемете по пътя, водещ към него. Преди да се ръгнете в гаража има път, водещ наляво. Тръгнете по него все направо, докато стигнете релси. Поемете надясно, следвайки ги. Ще откриете тунел и група яки момчета. Изтрепете ги – те ще ви кихнат коктейлчета и един от секретните пакети.

Two Faced Tanner mission: Как да убием Tanner

Откраднете Yakuza Stinger от Asuka и идете до 8-Ball. Там превърнете Stinger-а в моторизирана бомба, след което я закарайте до казиното на Kenji и я паркирайте пред колата на Tanner (спрялото Esperato). Активирайте бомбата и се разкарайте към синия кръг. Ако сте си преценили времето правилно, Tanner ще излезе, ще отвори врататa на колата си и ще бутне вашата – това ще активира двигателя и КАБУУУМ.

The Exchange mission: Побеждаване на колумбийския картел

За да улесните боя си с картела в последната мисия, съберете всичките скрити пакети. Веднъж напуснали имението в Shoreside Vale, можете да се върнете до щаб-квартирата си във Wichita Gardens и да заредите с нужните ви амуниции. След това просто използвайте ракет върху барикадите на картела и камионите с петрол. За прикритие използвайте масивна кола (най-добре автобус или камион), а със снайпера отстранете оживелите пазачи. След това заемете позиция на покрива. Като пратите всички пазачи в небитието, продължете нагоре по стълбите. Със снайпера очистете периметъра до Мария и бодигарда, който се крие зад комина.

Taнк:

Ако успеете да си свиете танк, възможно да го запазите в гаража си. Преди това трябва да вдигнете своето нивото на търсене на макс (6 звездички) – така ще ви погне армията, после просто разкарайте войника от танка… Х-мм не е толкова просто. За съжаление, поради размера на вратата, гъсеничният звяр ще може да влезе само в щаб квартирата ви на Stauton Island. Танковете не са неуязвими, но издържат на около 20-30 минути масирaн огън. Също така е много трудно да се обърнат. Запасени са с неизчерпаем резерв от гранати, като можете да въртите кулата, независимо от шасито. Последното голямо предимство е, че можете да използвате танка в мисиите тип Vigilante.

За да ускорите танка, можете да използвате добрата стара система за rocket jump от Quake. Обърнете кулата право назад и стреляйте постоянно, само внимавайте да не гръмнете някоя кола, за да не ви погнат отново ченгетата.

Лесно крадене на полицейски коли:

Има два начина:
1.Вървете по улицата и когато колата спре, просто извадете шофьора и газ до дупка.

2. Направете някоя свинщина в центъра, гръмнете един двама, създайте задръстване – въпрос на секунди е поне една кола с куки да се появи (зависи от големината на свинщината). Полицаите ще излязат и ще ви погнат. Помотайте ги малко, без да предприемате враждебни действия. Когато ги отдалечите достатъчно от колите, спринтирайте обратно към избраното возило и дим да ви няма.

Експлодиращи коли:

Ако нямате пари за 8-ball, просто посмачкайте малко произволно возило. Когато двигателят му почне да гори, паркирайте го до целта и изчезвайте или се дръпнете на благоприлично разстояние, за да се насладите на взрива.

100 armor:

В някои полицейски управления има паркирани полицейски камиони. В тях е желаното бонусче.

Безплатна поправка:

Паркирайте колата в гаража на щаб-квартирата ви in the garage at the save point. Ако влезете в менюто за сейв, колата автоматично ще е поправена.

Докато сте в Portland и Staunton Island, ако колата ви е доста понатрошена, а искате да е новичка, като в деня, в който я задигнахте, просто я закарайте в гаража, дръпнете се, за да се затвори вратата, после се доближете и когато портата се отвори, ще имате колата си нова като цъфнала роза.

Избор на цвят:

Платете за пребоядисване. Ако веднага след това вкарате колата обратно, можете да повторите процедурата безплатно, докато получите желания цвят.

Лесно събиране на оръжия:

В BMW-подобните коли (черни) се возят мазни костюмарчета с пистолет. След като ги изхвърлите от колата, излезте веднага и ги подпукайте с бухалката – те нямат време и нужното разстояние, за да са ефективни с 9-милиметровите оръжия, които носят.

В Chinatown се оглеждайте за членове на Триадата (пичовете в сини униформи). Упражнете шофьорските си умения върху тях. През колкото повече минете, толкова по-добре.

Скрити бонуси:

Ако видите билборд с логото на Rockstar, можете да бъдете сигурни, че наблизо има скрити предмети и бонуси. За всеки 10 скрити пакета ще получавате по едно ново оръжие до щабквартирата ви и то безплатно, естествено.

Matrix-о подобни битки:

Когато сте дрогирани (появява се малка иконка под формата на хапчета), влезте в юмручен бой или престрелка с някой. Всичко ще мине в забавен кадър в стил “Матрицата”.

Използване на сирени:

Откраднете полицейска кола, пожарна или линейка. Пуснете сирените и всички автомобили ще се отдръпват от пътя ви. Това няма да вдигне нивото ви за търсеност. Пробвайте да стоите в средата на пътя – по този начин колите няма да ви блокират и да създават задръствания. Ако номерът не стане от първия път, просто изключете и пак включете сирените.

Избягване на полицейските преследвания:

След като гепите патрулка, останалите куки ще се опитват да ви приклещят, измъкнат от колата, пребият или дори пъхнат на топло. Но ако се измъкнете от тях, закарайте полицейската кола в гаража до скривалището ви (няма значение колко сте я изпотрошили по пътя) и запазете играта. След това излезте в основното меню и рестартирайте последния сейв. Така ще се облажите от следните преференции:

– куките ще виждат колата ви като нормална, а не като открадната тяхна
– ще можете да участвате в мисиите от тип Vigilante.

Изчистване на репутацията:

Значки – в тях е истината. Намерете колкото се може повече от тях. Това е мръсен град – не можете да си оставите току-що открадната кола за пет минути, докато приемате поредната мръсна поръчка, без някой да ви я чукне или дори гепи. Същото е и с куките – когато ви погнат, те не се стесняват да ви ударят един здрав бой или дори да ви застрелят (ако имате повече от две звездички в репутацията), пък дори по този начин да изтрепят няколко невинни свидетели. Ако сте добър шофьор, можете да пробвате уменията си в доста забавно преследване – един-два остри завоя, създайте задръстване и оставете униформените кучета да ви дишат прахта.

Ако нещата се закучат наистина много здраво, а не ви се разправя с органите на реда, приберете се в леговището си и сейвнете, при рестартиране куките ще са изчезнали.

За да вкарате повече коли в гаража, пробвайте да ги качите една върху друга – друг способ няма.

Унищожаване на доказателства:

Има три начина:
– да закарате колата за пребоядисване
– да я закарате в моргата за скрап
– да я бутнете в морето. За целта идете на пристанището и намерете пътечката до плажа. Спрете на наклона и изчезнете от возилото. Ако сте го паркирали както трябва, то само ще отплува към океанското дъно.

Автор: Георги Панайотов