Grey’s Anatomy

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 мар. 2009

Който направи игра по „Д-р Хаус“, ще стане милионер

Някак без да искам, се специализирах в писането на статии за игри по сериали. След LOST и CSI, сега ще ви разкажа за игровата версия на “Анатомията на Грей”, супер популярен американски сериал, излъчван в България от bTV.

Миналата седмица брат ми вика: “Дай да поиграем някой куест”. Казвам му: “Каквото инсталираш, ще поиграем”. Обаче вечерта ми се наложи да изляза и като се върнах, го питам: „Какво стана, игра ли куест?“. „Абе тоя Grey’s Anatomy какъв куест е, това си е игра за момичета“, отговаря ми. На мен пък ми стана интересно, защото от The Sims насам никаква игра за момичета не се е появявала, а и нали съм с медицинско образование, викам си – ще погледна играта от друг ъгъл и ще напиша статия за нашите редовни и любими читателки. 🙂

Как обаче да определя играта накратко? Четейки коментарите на геймърите по форумите, попаднах на различни оценки от: „Абе супер си е да си има игрица 🙂 аз съм болна фенка на сериала и съм играла играта за GSM… много е яка, а иначе за игроманите, които мрънкат за графиката и т.н. – GET A LIFE!!!!“, през „Леле Копле ша стаам Хирург Уааа“, до „Скоро не бях играл на по-тъпа игра“. Но най ми пасна мнението на потребител stripped4, което много късо и много точно определя Grey’s Anatomy:

“Играта е тъпичка, ама зарибява”

Точно такава е и моята позиция. Лекотата на изиграване е уникална. Геймплеят не е натоварващ психиката ви, въпреки медицинската тематика.

Всъщност да играеш лекар безспорно е иновация, като още по-радикално е решението на авторите да ви позволят дори да правите операции (моля, склонните към насилие психопати да не четат нататък). Имате си пациенти и дефинирани симптоми, при които ще трябва да вземете решение каква да бъде вашата интервенция. В качеството си на лекар, вие ще вземате важни лични и професионални решения, а в същото време ще разкривате взаимоотношения помежду си. Сложните операции, направили сериала толкова известен, ще извършвате със собствените си ръце и всичко това се случва на фона неангажиращ и увлекателен геймплей, в който ще се случват дори… убийства.

Действието се развива в сиатълската Grace Hospital, а фабулата на игровия вариант е хрумнала на сценариста, т.е. сюжетът не се развива огледално по филма. Ще трябва още в началото да извършите апендектомия (или „махане на апандисит“, както е по-популярно). Разработчиците са ни спестили надничането във вътрешността на пациента, но за сметка на това ще трябва да аспирирате несъсирената кръв и да зашиете разреза. Това е миникуест, а от такива се състои цялата игра. Имате

5 опита да изпълните миникуеста

според изискванията, което обаче не е особено трудно, защото мини игрите приличат повече на някакви логически или дори аркадни препятствия, които са в характерния за GSM игрите формат и нямат много общо с типичното разрешаване на пъзел в куест.

Лекарите постоянно общуват помежду си. Те имат визитации и консилиуми, където постигат единомислие при по-засуканите казуси. В същото време от техните близки взаимоотношения се раждат и интимни ситуации. Основният персонаж е стажантката по хирургия Мередит Грей (Елен Помпео). Тя се опитва да се пребори с несправедливостта на живота с помощта на най-добрата си приятелка Кристина Янг. Нейни колеги са стажантите Джордж О’Мали, Изабел (Изи) Стивънс и Алекс Карев. Техен наставник пък е наричаната „Нациста“ Миранда Бейли. Всъщност в основата на сериала стои любовната история между Мередит и един от лекарите в болницата Сиатъл Грейс – Дерек Шепърд.

Така че освен операции, дисекции, наместване на крайници, поставяне на инжекции и катетри (в България се нарича абокат, а катетър има различно, макар и сходно, приложение 🙂 ), рентгенови снимки и правене на медицински клизми, опа, това май го нямаше, ще имате и други, съвсем романтични преживявания.

В първата си година като специализанти след успешното полагане на изпитите Мередит Грей, Изи Стивънс, Кристина Янг и Алекс Карев вече имат стажанти. Те са Джордж, който е принуден да повтори стажа си, защото е скъсан първия път, и Лекси Грей, сестра на Мередит. Началник на специализантите е новоназначената Кали Торес. Свикнали с главния специализант Миранда Бейли, спечелила уважението им през последната година, на четиримата герои е трудно да припознаят някой друг в ролята на техен началник, особено когато става въпрос за жената на Джордж…

Миранда Бейли е изключително недоволна от решението на шефа на хирургията д-р Уебър да назначи Кали на нейното място и търси ново пространство в болничната йерархия. Той пък прави всичко възможно да

запази баланса между работата и личния си живот

в името на наскоро възобновената връзка с жена си. Две седмици след като е изоставена от годеника си в деня на сватбата, Кристина се връща от меден месец, прекаран с Мередит, която за кратко избягва от връзката си с Дерек Шепърд, изпаднала в емоционална безизходица. Кристина залага на това, което винаги й е помагало – на способностите й на хирург, за да се справи с раздялата. Марк Слоун иска да възобнови приятелството си с Дерек, който отчаяно се нуждае от това след преместването на бившата му жена Адисън, напускането на годеника на Кристина – Бърк и разтърсващата му връзка с Мередит. Лекарите от болница Seattle Grace Hospital се справят с живота и смъртта всеки ден, като търсят заедно комфорт, приятелство и понякога любов. И заедно разбират, че нито медицината, нито връзките могат да бъдат обрисувани в черно и бяло, което е лайтмотивът на сериала.

Сред плюсовете на играта е станалият типичен за Ubisoft прийом да можеш

да играеш с всички персонажи от сериала

Рано или късно, ще се докоснете до всяко от любимите лица от телевизионния екран, като трябва да изпълнявате неговите задачи в болницата. Направи ми впечатление озвучаването на виртуалните герои. Така например докторът с афроамерикански произход е озвучен от негър и това си личи. Запитах се защо българските телевизии не си вземат за дубльор на български език чернокож, което ще придаде усещане за автентичност, когато например се превежда реч на Обама в новините.

Юзър-френдли геймплеят е просто уникален. А това е игра, която не може да има туториъл, нито някакви обучаващи подсказки. Играете от началото до края с лекота и навлизате във все по-сложни взаимоотношения. Странно е обаче как се целуват влюбените доктори. Докосват устните си толкова дискретно, че държавни глави като Хонекер и Брежнев биха се засрамили неимоверно.

Не трябва да пропуснем и сериозната прилика на героите с персонажите от сериала. Очевидно е, че разработчиците са привлекли доста добри художници за създаването на играта. Ubisoft определено не могат да се похвалят със същото при издаването на поредицата CSI, където приликата с живите актьори беше направо водевилна.

Grey’s Anatomy: The Video Game излиза освен за компютър и за Wii и Nintendo DS. Всъщност тя е и

популярна мобилна игра

която можете да си изтеглите безплатно оттук. Не се знае доколко конзолните фенове ще се запалят по нея, но за това своевременно ще ни информира Ивелин Иванов. Факт е обаче, че играта има сюжет, сравнително непознат за електронно забавление и е като едно смело опипване в тъмното от страна на Ubisoft. Доколко ще е успешно, зависи единствено от нашите оценки.

Автор: Свилен Енев