Grand Theft Auto V

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 ное. 2012

Жадни сте за информация, свързана с Grand Theft Auto V? Е, чакането най-накрая приключи и дигиталната версия на списание Game Informer излезе с 18-страничен материал по темата. Колегите ни твърдят, че това е най-голямата статия, която някога са писали. И очевидно има защо.

GTA V ще има не един, а цели трима герои

 

Те се казват Майкъл, Тревор и Франклин. Нещо повече – ще можем да превключваме между тях „почти по всяко време“. Майкъл е оттеглил се банков обирджия, който се забърква отново в престъпния свят. Тревор  е имал взимане-даване с пазителите на реда многократно, а на всичко отгоре е и наркоман. Франклин пък е млад уличен мошеник около 20-те.

Понякога тримата ще работят заедно на конкретна мисия. Именно в ситуация като тази ще може да избирате с кого да играете в зависимост от това коя част от задачата предпочитате да изпълните. 

 

Rockstar твърдят, че изпълнението на подобна идея е било изключително предизвикателно – не само като геймплей, но и в сюжетно отношение. „Ако преди трябваше да поддържаме само една история, то сега имаме три“, казва Дан Хаузър от компанията.

 

Всеки от героите си има и свой собствен характер, набор от умения и група от приятели, с коти да взаимодействате. И онези двама, с които не играете в конкретния момент, ще си водят свой собствен живот в града. А когато превключите на тях, може и да се изненадате от ситуацията, в която са се забъркали.

 

Какво обединява тримата герои?

 

Жаждата за пари, разбира се. Всеки един от тях ще има пълнокръвна история, която ще бъде разказана в рамките на GTA V. Вместо обаче да ви стовари една сложна мисия в края на играта, заглавието ще ви преведе през няколко усложнени и многопластови обири в духа на популярната мисия Three Leaf Clove от GTA IV. Въобще – обирите ще бъдат съществена част от GTA V, обещават от Rockstar. От компанията обаче обещават, че ще разкажат повече за тях след време.

 

А как ще убиваме времето си в GTA V?

 

Какво ще правим след поредната тежка мисия, как ще си отпочинем? Всеки един от тримата герои разполага със свой собствен живот, така че това до голяма степен ще привнася огромна доза разнообразие. „Искаме да използваме героите и тяхното обкръжение – например семейството на Майкъл, лудите приятели на Франклин или Тревор, който е в пустинята и има достъп до самолети още в самото начало. По този начин бързо ще бъдете ангажирани с много екшън и различни неща“, обяснява Хаузър. Ще може да ходите на йога, да карате джет, да играете тенис и голф и т.н.

 

Освен това и тримата герои ще имат специфични хобита. Компанията все още изпипва нещата в това отношение, но се надява, че всеки ще разполага с една-две ключови мини дейности, които да ги диференцира един от друг.

 

За добро или лошо – тримата герои са напълно оформени личности със специфичен набор от умения. Това означава, че GTA V няма да предлага характерната за ролевите игри кустомизация на героя. Т.е. няма да може да минавате на специална диета. Ще имате възможност единствено да ги обличате както пожелаете.

 

Според Rockstar Лос Сантос е по-голям от Red Dead Redemption, San Andreas и Grand Theft Auto IV взети заедно

 

Впечатляващо, нали? Освен из градските райони, ще кръстосваме и пустош, военна база и дори ще можем да изследваме океанското дъно. Това е и светът от GTA IV, така че очаквайте да видите познати герой (но не и главните, като Нико Белич). 

 

Динамични мисии 

 

Спомняте ли си произволните динамични мисии от Red Dead Redemption? Е, тази идея ще бъде приложена и в GTA V. Да речем, че шофирате в покрайнините на града – може да се натъкнете на развалена кола или на стопаджия. Ако сте любопитни, може да спрете и да видите какво ще се случи. Навлезете ли в пустошта, току-виж откриете две паркирали коли и множество трупове. Дали ще проучите ситуацията от тази на пръв поглед провалена нарко сделка, зависи само от вас. Динамичните мисии ще преобладават и в самия Лос Сантос. Току-що ви подмина брониран бус, пълен с пари. Ще го ограбите ли? Момче открадна портмонето на жената до вас. Ще го настигнете ли, за да й помогнете?

 

Rockstar обещава, че GTA V ще предлага и своя собствена икономика. Няма да можем да купуваме недвижимо имущество, но ще е „пълно с други неща“, казват авторите.

 

А, да – романтичните връзки също са премахнати

 

Поне в тази игра. Rockstar не се е отказала от тях за в бъдеще.

 

Всеки един от героите обаче си има специфични приятели. Франклин например ще общува с лунатика Ламар, Майкъл си има син на име Джими и дори жена, а Рон е параноик и маниак на тема теории на конспирациите, който ще общува с Тревор.

 

Що се отнася до мултиплейър режима

 

Rockstar все още не е склонна да изнася кой знае какви подробности. Хаузър обаче заявява, че е доволен от посоката, в която се развива.

 

А вие? Доволни ли сте от посоката, по която GTA V е поела?

 

Автор: Петър Йорданов