Grand Theft Auto III

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Брутална, красива, увлекателна, маниакална, зарибяваща, времеизяждаща. Това са първите думи, които изплуват в съзнанието ми, когато се сетя за Grand Theft Auto III. Няма значение дали сте закоравял фен на поредицата или току-що нагазвате в нейния гангстерски свят. Tази игра няма да ви остави да минете покай нея и да се измъкнете просто така. Тя ще ви грабне и ще ви вкара в най-лудото и забавно престъпно приключение в историята на компютърните игри, изпълнено със секс, насилие и рокендрол.

Историята на един гангстер

Вие сте млад престъпник, чието ежедневие е изпълнено с престрелки, кражби и опасности. Един слънчев ден решавате да ограбите банка в компанията на вашата приятелката си и своя партньор. Всичко протича по план с изключение на това, че гаджето решава да вкара няколко куршума в тялото ви и да ви зареже в ръцете на идващата полиция. Попадайки в лапите на закона, вие нямате друг избор, освен да потърсите начин за бягство. Късметът е на ваша страна, тъй като банда японски мафиоти от Якудза – едн от най-опасните групировки в света -решава да освободи свой стар познат, намиращ в същия затворнически камион, в който се возите и вие. В настъпилия хаос някакси успявате да се измъкнете и в последствие имате възможност да се запознаете по-отблизо с гангстерския свят в най-ужасния град на Америка – Либерти Сити.

Без никакво съмнение Grand Theft Auto III е една от най-интерактивните игри, които съм виждал през последните няколко месеца. Свободата на действие, която се предлага в нея, е огромна. Имате възможност да се мотаете в безкрайно

жив град

където всичко е раздвижено, всичко мърда. Изхвърлени вестници се подмятат от вятъра, листа на паднали дървета прехвърчат около вас, улиците са изпълнени с множество жители (всеки със собствен нрав), почти всякакви превозни средства кръстосват улиците, денят се сменя с нощ.. Всичко създава усещането, че се намирате в абсолютно реално населено място. Да не говорим, че то е огромно като територия и че подлежи на масово унищожение от ваша страна.   
    
Вървите си по улиците на Либърти Сити и какво да видите – пред вас се е заформил уличен бой, където пет-шест души взаимно се налагат кой както може – с юмруци, с чанти, с бухалки. От ляво пък е станала катастрофа, а от дясно някой решава, че сте му неприятен и се опитва да ви застреля. Въобще, няма време за отегчение.

Но кой ви кара да вървите пеш? Че за какво са колите, ако не за крадене. Харесвате си някой по-спортен автомобил, изхвърляте брутално собственика му и бързо подкарвате своята плячка, преди ограбеният гражданин да се съвземе и да се опита да ви се противопостави. Но уви, проклетите куки ви забелязват. Настъпвате педала на газта докрай и се опитвате да им се изплъзнете из задните улички на града. Междувременно няколко невинни пешеходци попадат под гумите ви с характерен звук на кости, счупени в месомелачка. Полицейските коли са безпомощни срещу вас. Принудени са да извикат подкрепление – специалните части, които трябва да ви обезвредят и хеликоптер, който да следи всяко ваше движение. Оказва се че сте по-упорит и от тях. Идва ред и на безмилостните агенти на ФБР, а най-накрая пред вас се изправя цял танк…
Накратко това са петнайсетина минути игра на Grand Theft Auto III. Естествено, ако се постараете.  

Мафиотски задачки и закачки

Мисиите/задачите, с които ще бъдете натоварвани през цялото време, са основен момент от играта, а начинът, по който ще ги изпълнявате, зависи изцяло от вашата изобретателност. Още в началото на GTA III получавате добре платена работа за местната мафия, изпълнявайки техни поръчения. Това не означава, че ако някой уличен телефон звънне, вие няма да го вдигнете и да получите допълнителна задачка от анонимен тип.
Постепенно започвате да нагазвате все повече и повече в “калта” на Либърти Сити, докато накрая не усетите, че сте попаднали в центъра на престъпния свят. По пътя към подземните далавери ще се срещате с представители на най-различни банди, с обикновени обирджии, с влиятелни босове, ще получавате най-различни мисии, чийто ред на изпълнение е до голяма степен е въпрос на личен вкус. Ако обхождате града по-щателно, има голяма вероятност да попаднете и на всякакви бонус-задачи за време.

По-наблюдателните американци биха забелязали, че въображаемият американски град Либерти Сити бегло напомня за някои райони на Ню Йорк. Всички прилики с действителността обаче са случайни.  

Когато ритнете камбанката, вие всъщност не умирате, а се събуждате пред местната болница с олекнали от оръжия и дребни кинти джобове и с провалена мисия. Същото се случва и когато ви арестуват, с малката разлика, че осъмвате пред полицейския участък. На практика не можете да умрете или да загубите играта завинаги. Системата за записване също е малко странна, тъй като позволява запазване на играта единствено, когато не изпълнявате някаква мисия. Сейвването става в специално предвиден за целта гараж. Всичко това намирисва на недоизпипана конзолност. Колко и да се кълняха авторите, че GTA III за РС е изцяло нова игра, явно са се поувлекли в рекламните раздувки и празните приказки.

Превозните средства

Те, както може би сте се досетили, са доста на брой. Имате възможност да управлявате и малки и забутани четириколки, които сами по себе си са срам за автомобилната индустрия, и пъргави спортни коли, и местния автобус, и дори гигантски десеттонен камион. Жалко че возилата не носят истинските си имена, а са с измислени -Mafia Sentinel, Manana, Diablo Stallion, Banshee и т.н. Но и сами можете да стигнете до извода, че докопването до подобен лиценз би било адски трудно (или по-скоро скъпо – бел. ред.). И все пак повечето коли силно напомнят на реално съществуващи модели. Не забелязах и наличието на различни двуколки от типа на мотори, колела и т.н., но и това не е болка за умиране.
 
Особено интересно е, че освен задачите, които получавате по принцип, можете да припечелвате пари и като кука, шофьор на линейка, пожарникар или бакшиш. Това става възможно, едва когато успеете да свиете съответно полицейска кола, линейка, пожарна или такси. Тогава започвате да получавате дребни мисии. Всичко това внася огромно разнообразие в геймплея, но ако решите да изкарвате прехраната си с една от тези професии, няма да стигнете до никъде, а и бързо ще ви омръзнат. Те са включени, най-вероятно за да разведрят допълнително атмосферата в GTA III.  

Ако обаче си мислите, че вие сте единствените, които могат да крадат коли, жестоко се лъжете. Пробвайте се да оставите без надзор някой по-лъскав автомобил и ще забележите как за отрицателно време той ще се изпари. Най-често тази ситуация се разиграва пред оръжейния магазин, където очевидно се събира цветът на уличната престъпност. Един съвет от мен – въобще не се изненадвайте от възможностите в тази игра. Тя сякаш може да предложи абсолютно всичко.

Визия

Първото нещо, което се набива на очи в GTA III, е напълно променената графика. Най-големият недостатък на предишните две части вече е напълно преодолян. Либерти Сити е красив, детайлен и наситен с цветове град и често разнообразява атмосферата си със спецефекти като мъгла и дъжд. Хората са раздвижени съвсем прилично, въпреки че понякога демонстрират леко вдървено поведение. Супер яко е да наблюдавате как благодарение на вашите “шофьорски умения”, колата ви малко по малко се разпада на съставните си чарколяци и накрая се разпарчетоства след смъртоносна експлозия.  

Напълно триизмерният свят е дал силно отражение и върху управлението в играта. В повечето случаи гледната точка е от трето лице с различни нейни вариации. RockStar Games обаче са решили да запазят и класическия изглед отгоре, който със сигурност ще се понрави на по-закоравелите фенове на поредицата. Главният герой тича, спринтира, скача, млати се в близък бой с юмруци или с бухалка и разполага с арсенал от оръжия, служещи за лична саморазправа. Управлението му е лесно и няма да ви отнеме кой знае колко време, за да свикнете с него.

Перфектен звук

Звуково играта е оформена идеално. Агентите на ФБР крещят нещо от типа на “Stop right there! I’ll kill you!”, а изрази, ориентирани по адрес на нечия майка, са сред най-често срещаните явления. Трябва да отбележа, че всеки, който иска да се научи на нови псувни, спокойно би могъл да взима уроци от мафиотските издънки и “кротките” жители на Либърти Сити. Поддръжката на 3D саунд прави GTA III още по-незабравимо приключение. Що се отнася до музиката, създателите са направили доста хитър ход като са включили цели девет измислени от тях радиостанции, които можете да слушате, докато се возите в колата. В стилово отношение музиката, носеща се от тонколоните, е най-различна – реге, диско, черно, електронна, класическа и т.н. Много често ще попадате на реклами и на разговори със слушатели, създадени и озвучени със силна доза хумор и сарказъм, което е присъщо за GTA.

Далеч съм от илюзията, че четири страници са достатъчни за представянето на мащабен проект като Grand Theft Auto III. Въпреки това предполагам, че успях да ви убедя колко супер яка е тази игра и че си заслужава да разчистим ангажиментите си за няколко месеца напред. Не бива обаче да се подценява и фактът, че насилието в нея е в промишлени количества. В крайна сметка трябва да се научим да възприемаме подобни неща просто като едно виртуално забавление, а не като пример за подражание. Тази игра се води забранена за непълнолетни. Съвсем сериозно.

Автор: Владимир Тодоров