Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 апр. 2010

Времето е разтегливо понятие, но от появата на Grand Theft Auto IV за РС измина година и половина – да не говорим, че конзолната й версия след броени дни става точно на две години – и доста неща се промениха в гейм света. В закъснял опит да приобщят РС и PS3 феновете към света на Либерти Сити Rockstar пускат компилацията Episodes from Liberty City, която съдържа ХВОХ360 екслузивните досега приключения The Lost and Damned и The Ballad of Gay Tony. Добрата новина е, че по този начин практически получавате две игри в една, а лошата – че и двете не могат да избягат от главните недостатъци на оригиналната игра.

Нови лица на хоризонта

Двата епизода са независими един от друг, както и от историята в GTA IV, макар че онези от вас, които са я играли, със сигурност ще разпознаят някои от героите, които се появяват и тук. Тази тенденция като че ли е по-силна в The Ballad of Gay Tony, където ще проследите историята на колоритния собственик на верига нощни клубове, работещи за всички вкусове и предпочитания Тони Принс, видяна през погледа на неговия бодигард и приятел Луис Лопес. Въпреки успешната си кариера на бизнесмен Тони,който е по-известен с едноименния си прякор, затъва в дългове пред крайно неподходящи хора и се нуждае от помощта на Луис.

Луис пък до известна степен прилича на титуляра от GTA IV Нико Белич, защото отново е представен като антигерой, който не се радва на престъпния живот, но го следва по принуда на обстоятелствата. Луис е по-разумният от двамата и трябва да оправя кашите, в които Тони се забърква. Въпреки по-зрелият си характер и мислено неодобрение на това, което се случва около него, Луис по никакъв начин не страни от насилието и моралните му колебания изчезват в момента, в който в ръката му се появи пистолета.

На свой ред The Lost and Damned разказва историята на Джони Клебиц, който води своите момчета от мотобандата The Lost Motorcylce Club в отсъствието на нейния главатар. Джони се опитва да запази бандата и да установи лидерството си , докато се бори с титулярния шеф Били и конкуренцията от The Angels of Death. Подобно на Луис, и той изглежда разумен и сериозен тип, който е изстрадал доста, но също не се спира, когато работата загрубее. Всъщност най-интересното в двата епизода са именно главните герои, които изглеждат достоверно на фона на суровата действителност, която затвърджава максимата, че битието определя съзнанието.

Но геймплеят си е все така познат

Историите в двата епизода са издържани в типичния за GTA стил и поне в началото играта ви залива с поток от информация за лица, събития и места, които неминуемо ще ви объркат или отегчат поне малко. Играта е изпълнена с абсурдни ситуации и мисии, които напомнят на класическите моменти в поредицата. Насилието и грубият език са навсякъде и мисии като тази, в която трябва да уцелите синдикален лидер с топки за голф ви показват защо серията „се радва” на такава критика и противоречия.

Под повърхността обаче се спотайват и оригинални моменти и след първия час или два, които ще прекарате в изпълнението на обичайни мисии като „отиди от точка А до точка Б”, се появяват и по-интересни задачи. В The Ballad of Gay Tony например може да се възползвате от BASE скоковете и увеличеното присъствие на хеликоптерите в играта или пък да се впуснете в кариерата на управител на нощен клуб с подозрителен морал, за която си мечтаете отдавна. С Джони пък отново имате цял набор от задачи на четири или две колела. Увеличен е и броят на автомобилите и оръжията, които имате на разположение.  За меломаните са добавени нови радиостанции, които не присъстват в оригиналната GTA IV и саундтракът на играта със сигурност е един от силните й елементи.  

Какво куца?

Основните проблеми, които съпътстваха РС версията на GTA IV могат да бъдат открити и тук, като утежняващ фактор е, че вече приближаваме средата на 2010 г. и някои компромиси стават все по-трудни. Системата за прикриване далеч не е толкова удачна и гъвкава, колкото може да бъде. Физиката на околната среда понякога също е проблематична, а управлението на героят ви също дразни на моменти. Графиката, макар и поизчистена от бъговете на GTA IV, не е достатъчно оптимизирана.

Реално Episodes from Liberty City не ни изненадва с нищо, което е разбираемо. Ако оригиналната игра не ви е допаднала, вероятно нямате много причини да опитате и тези две приключения. Ако пък принадлежите към огромното мнозинство GTA фенове, може да се гмурнете отново в света на насилието и престъпленията, най-малкото докато всички ние чакаме повече информация за следващата истинска игра от поредицата.

Автор: Филип Станиславов