Grand Theft Auto: Chinatown Wars

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 апр. 2009

Обожавам моменти като този. Моменти, в които става смъртоносно ясно, че скапани игрални платформи няма. Има скапани дивелъпъри и издатели. Такива дето непрекъснато мрънкат за едно или друго, само и само да намерят добро оправдание за липсата си на майсторлък. Или на вдъхновение. Или на и на двете.

GTA: Chinatown Wars е поредното безапелационно доказателство

че DS е също толкова способен да ни достави гейминг тръпка, колкото и коя да е друга игрална джаджа. Аз лично не мога да избера между GTA IV и Chinatown Wars. А и защо ми е да избирам?! Какво значение има разликата в броя на пикселите или на аудио каналите, когато усещането е на 110% GTA?! Никакво, разбира се.

И все пак просто не мога да не започна с една малка ода за графиката на Chinatown. Почти пълна (на 90%, да речем) версия на Liberty City, изцяло в 3D, при това изпълнена с живот и детайли!

Тонове дребни, но незабравими графични хрумвания

подкрепени от забележителни „специални ефекти” (като дъжд, мълнии и прочее). Списъкът може да продължава още и още. Всичко това вървящо с безпогрешни 30 кадъра в секунда! И на кого му пука тогава за смехотворната екранна резолюция на DS, когато в ръцете си държи един пулсиращ, убедителен, истински Liberty City? Не на мен всеки случай. Виж това, за което ми пука е, че авторите на играта са хвърлили доста работа в детайли, които спокойно могат да останат и незабелязани от повечето геймъри. Като например този – когато в Либърти Сити завали дъжд, минувачите тутакси отварят чадърите си. Не всеки от тях, като по команда, а само тук и там, точно както трябва, за да изглежда всичко още по-истинско. Какво чак толкова?! Друже, ако си престанал да обръщаш внимание на подобни малки „бижута” в игрите, то тогава защо въобще продължаваш да играеш??

Признавам, че от геймплея на Chinatown не очаквах нищо повече от „лайт версия” на GTA. И в известен смисъл това си е точно така. Новото DS издание от поредицата предлага „само” най-важното… без обаче да пропуска нито един ключов елемент! Ще бъдете наистина изумени колко

автентично GTA усещане

предлага Chinatown Wars. И дори гледната точка „отгоре” не може да развали работата. Напротив даже – за тези от вас, които помнят първите две издания (има ли все още такива измежду живите? J) това ще донесе допълнително ретро очарование.

Структурата на играта отново се върти около добре познатото „свърши това и това, за да преминеш по-нататък”. Добрата новина е, че

задължителните мисии са достатъчно разнообразни и интересни

за да не ви отегчат кажи-речи нито веднъж чак до самия край. Разбира се, през останалото време отново сте свободни да се мотаете на воля и да всявате ужас и разрушение из изстрадалия

Либърти Сити. Въпросните „странични занимания” са не по-малко автентични и забавни и като цяло се справят чудесно с основната си роля – да прикрият максимално добре факта, че GTA всъщност е една доста „линейна” игра.

Сред

дребните, но адски уместни нововъведения

(о, да, има такива!) е възможността да стартираш (след като те закопчаят или ти видят сметката) точно оттам, откъде е започнал „екшънът”, а не от болницата или от квартирата си, да речем. Много добра малка идейка, мен ако питате. Точно като другата – да можеш да вземеш такси, за да стигнеш до мястото на следващата мисия, вместо да се моташ из улиците псувайки.

За управлението на Chinatown Wars мога само да кажа, че е… удачно. Би могло, може би да бъде и по-добро, но със сигурност няма да ви развали удоволствието. Чест прави на създателите на GTA: Chinatown Wars, че не са се увлекли в използването на тъчскрийна на DS. Единствената част от играта, където ще ви се наложи да използвате стилуса (или пръста си – без проблеми) са мини игрите. Тук е мястото да спомена, че те са, ако не шедьовър, то поне адски забавни и чудесно допринасят за цялостното усещане от играта.

И така – DS вече официално не е просто конзола за хлапета, не мислите ли? В тоя ред на мисли – родители,

не правете грешката да купите тази игра на децата си, освен ако те не са навършили поне 16!

Без майтап! Насилието в GTA: Chinatown Wars (по традиция) отива далеч отвъд обичайната стрелба на поразия. Нека само да спомена, че едно от основните „странични” занимания е… търговията с наркотици, отново без майтап. Това, естествено, отваря за пореден път вечно горещата тема за морала в игрите. Да ги забраним тия GTA-та, казват някои. Добре, отговарям аз, но тогава ще трябва да забраним и филмите на Гай Ричи и Тарантино, да речем. Дали това е добра идея? Не мисля. Мога да ви подхвърля една добра идея все пак – интересувайте сe повече от това, което правят децата ви, и говорете повече с тях. Играйте с тях, мамка му. Не боли, знам го от личен опит.

Автор: Ивелин Г. Иванов