God Of War 4

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Избиването на боговете от гръцкият пантеон не е малка задача, дори когато си разярен спартански пълководец, който няма какво да губи.  Заключителната точка на отмъщението на Кратос беше поставена с убиването на Зевс. Светът на Гърция беше потопен в хаос а съдбата на Крейтос бе неясна. Не остава много за вършене, когато всички богове от митологията са мъртви, нали ? Пред студиото на играта стоеше задачата да преобрази основите, на които здраво стоеше играта. Санта Моника несъмнено се справи брилянтно със задачата.

Богът на войната (God of War) винаги е била история за отмъщение, чиято запазена марка е насилието и усещането за сила, което главният герой придава . Нищо не те кара да се чувстваш по-силен от убийството на богове. Новата игра от поредицата ексклузиви на Sony запазва това усещане, но по някак изцяло нов и свеж начин. Посредством невероятна графика и пъстра гама от цветове скандинавската митология оживява по невиждан досега начин. Кратос вече не е просто машина за ибиване, а герой с характер и минало. След като постига своето отмъщение, Кратос се оттегля в замръзналите скандинавски земи, за да търси уединение, а може би и ново начало. Любимият на всички спартанец вече е баща на малкият и все още неопитен Атрей, и единствена подкрепа след смъртта на неговата майка. Този път драмата на героят е предоставена на играчите по много по-чувствен начин. Въпросът е колко от напоеното с насилие минало е добре за Кратос да разкрие, къде е границата между Богът избил всички богове, и бащата, който учи сина си как да оцелее в един суров свят, без да се отдава на насилие. Не мога да повярвам, колко силно е предадено това усещане за вътрешна борба в някогашният безчуствен и неукротим Кратос.

Основната мисия на играта е простичка за проследяване на пръв поглед, но крайният резултат безспорно е шедьовър. Любимият на всички спартанец трябва да помогне на младият си син да изпълнят последното желание на починалата майка, а именно разпръсването на праха ѝ от най-високият връх, който очите могат да зърнат. Пътешествието до върха на планината ще е дълго и изпълнено с опасности, не само чудовища от скандиданвската митология, но и богове ? Кроткото начало създава усещането, че Кратос е оставил дивото си лице в миналото. Не след дълго, отново е принуден да извика на помощ своите бруталност и спартански гняв за да защити единственото, което има – своят малък син. Мистерозен странник, с наглед божествени сили нарушава установеният мир. Играта не губи време и умело потопява играча в усещането за древност и митология, в която основни лица са легендарни богове като Один и неговите синове – Тор, Балдур;  магьосницата Фрея и Мимир- прочут в скандинавската митология със своята мъдрост и знание. Последният става неизменен спътник на Кратос, макар и бивайки реанимирана отрязана глава която е умел разказвач и мъдрец. Заедно те ще се изправят пред гигантски тролове и ледени чудовища, пред надигнали се мъртви, пред същества с които се свързва Рагнарок и краят на всичко. Джуджетата отново са най-добрите в коването на оръжия и брони. Елфите са все така  мистични и привлекателни, но този път представянето им е различно виждано до момента. Боговете запазват своята безмилосност към повечето създания, нехайство към обикновените страдания, и враждебност към други богове.

Богът на войната този път е много по-лична история. Ще успеят ли Кратос и Атрей да оцелеят в една нова земя ? Ще бъде ли Кратос добър баща или ще се поддаде на своята същност да убива богове. С голямата сила идват и големите трудности, а Богът на войната ще остане верен на прозвището си.

Концепция

Невероятно преобразяване на серията God of War, което добавя нови слоеве на дълбочина в геймплейя и разказването на история, без да пожертва епичните моменти.

Графика и звук

Кратос изглежда по-жив от всякога ! Богатата на детайли графика оживява светът и героите на God of war както никога досега, демонстрирайки на какво са способни PS4 и PS4 Pro. По-интнимно приближената камера засилва усещането за големи и малки моменти. Никога ярките и пъстри цветове предадени с HDR не са придавали толкова реализъм. Динамичната смяна на светлини и сенки никога не са изглеждали толкова ефектни и детайлни. Бях изумен колко живи и истински изглеждат не само главните герои, но и всички врагове и средата около тях. От замръзналите гъсти гори и планински върхове, до мрачните катакомби и пещери контраста не спира да вдъхва реализъм. Бялата фигура на Кратос в 4К резолюция е радост за окото, особено докато е обграден от чудовища и стихия от огън лед. Оптимизацията на текстурите и разнообразието на света, героите и съществата поставят God of War отново на върха, не само на PS4 ексклузивите, но и на всички игри правени някога. Дебелият и нисък равен глас на  Кратос неминуемо създава усещането за епичност и митология, подкрепен от детският и ведър глас на Атрей. От звукът на бумеранговото хвърляне на ледената брадва, до въртеливите атаки на Остриетата на хаоса; от бурнтие битки изпълнени с раздиращ рев на гигантски чудовища,  до спокойните шумове на природата, саундтракът и озвучението в God of War  са невероятно реализирани и запазват високото ниво играта.

Геймплей

God of War  винаги е била известна със експлозивните и брутални битки, стихията от ярост и динамични сцени, заключителни атаки и адреналин. Дървото от възможности на различните оръжия на Кратос и Атрей поддържа постоянно геймплей разнообразие; Костюматизациите на героя и системата за ъпгрейдване чрез руни и камъни карат играча да изследва всяко скрито място от картата за постигането на по-добра статистика. Напоеният с митология  свят подбужда към изследване на всяко кътче, а връщането към недостъпните преди това места никога не е било по-забавно. Новото попълнение в поредицата е може би най-дългото приключение на Кратос до момента, набоявайки поне 30 часа геймплей. RPG елементите на костюматизация и развитие са добре приветствана промяна, която прави един шедьовър още по-ненадминат. Различните нива на трудност и скритете странични мисии правят преиграването неукротимо желание .

Пътешествието е дълго, свирепо и безмилостно и изпълнено със спиращи дъха моменти – едновременно красиви и сурови. PS4 има с какво да се гордее, феновете – от какво да се вълнуват. God of War e по-добра от всякога !

Копие от играта ни предостави единствената специализирана верига за компютърни и видеоигри у нас – Pulsar Games

 

Автор: PC Mania