Gladiatus: Hero of Rome

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2008

Gladiatus е нова, забавна, уеббазирана стратегия, за която не е нужно да плащате. Е, има и някои платени функции, но те не са задължителни, за да изпитате удоволствието от геймплея й. По всичко личи, че интересът към браузърните игри се превръща в тенденция. Причината според мен е проста: първо, достъпността на играта – дори хора със слаби компютърни познания могат да играят, защото не се изисква инсталация. Второ: докато играеш, можеш да извършваш всички други неща, които правиш, докато си онлайн. И трето: този тип игри са практически безкрайни.

Gladiatus ни отвежда в епохата на Римската империя. Вие сте млад гладиатор, който живее в града, ползва неговите блага и от време на време трябва да отскача (както по свое желание, така и по поръчка на някого) из покрайнините на империята, за да търси приключения, пари и артефакти. Което малко се разминава с историческата истина, тъй като гладиаторите са били роби, но това ще го преглътнем.

Първоначалното ми впечатление

беше: „Що за безсмислена игра?“. Всичко става някак бавно и доста еднообразно. Впоследствие открих, че играта е приятно допълнение към престоя ми в интернет – пратиш героя си в Мрачния лес и продължаваш да си четеш утрешния вестник, пратиш го във Вълчата пещера, и продължаваш да си пишеш мейла и т. н. Основните ви куестове се получават в гостилницата от кръчмаря, което е малко странно. Те биват три вида – лесни, нормални и трудни – и се изпълняват в няколко стъпки. Обикновено ще ви се наложи да посетите някоя от извънградските територии и да намерите определен артефакт. Въпросът, който често ще ви мъчи, е дали да предадете намерения полезен предмет на кръчмаря срещу неголяма сума, или да го задържите и да откажете куеста. Следващ куест обаче може да получите чак след няколко часа, което пък ви разваля играта.

Както във всички ролеви заглавия, и тук можете да се екипирате с разнообразни предмети – шлем, ръкавици, броня, обувки, меч или друго оръжие, щит, пръстени и украшения. Всички те са безкрайно разнообразни и имат различни характеристики. Щитовете и облеклото притежават точки, които сумарно дават числото здравина на бронята, която вашият герой има. Оръжията ви пък имат точки щета, които определят силата, с която нанасяте поражения по време на битка.

Приятно разнообразие внасят т.нар. подобрения – това са различни кристали, камъни или точила, които, вградени в предметите, увеличават техните характеристики – независимо дали става дума за бронята или за щетите. Играта е безплатна, но има някои функции, които могат да ви бъдат полезни, ако изпратите sms с добавена стойност – например възможният брой на походите за денонощие се увеличава двойно, времетраенето на всяка експедиция намалява двойно, а и можете да си купувате някои много добри оръжия и артефакти посредством виртуалната валута – рубини. Но дори и без да притежавате рубини, можете да попаднете на много добър меч или дреха, тъй като често хора, които са се сдобили с тях, впоследствие ги продават на пазара.
Сигурно вече се питате:

откъде се печелят пари?

Това става посредством работата ви като конярче в конюшните, където – уви – докато си спите сладко в реалното легло, вашият герой рине фъшкии или остъргва кални копита.

В зависимост от нивото, което ще вдигне героят ви, се увеличават и доходите му, като при напредването в играта се подобрява и социалният му статус – става лакей, помощник-коняр, коняр и т.н. Друго място, където ежедневно ще трябва да пребивавате, е арената. Там ще се биете с други реални играчи, като целта е да преборите равен или по-силен на вас противник, за да се издигате в класацията, както и за да печелите жълтици. Пребитият новак не ви носи точки и пари, така че това е освен неморално, и напълно излишно.

Освен вдигането на нива, в графата с характеристиките на героя ви попадат и различни умения. Те не зависят от опита ви, а се постигат чрез плащане за тренировки. Така срещу постоянно растящи доходи ще увеличавате своите: сила, която определя нанесените щети; умение, което увеличава шанса да уцелите; ловкост, която пък увеличава шанса ви да избегнете удар; физика, определяща максималния ви брой жизнени точки; и чар, посредством който имате възможност да атакувате повече от един път. В играта са предвидени още опциите „шанс за удар“ и „двоен удар“, които са изразени в проценти и се постигат с помощта на различните артефакти.

Някъде в империята живее Пустинника. Посещавайки го, научавате как може да смените името си в играта, ако не харесвате своето сегашно име или ако искате да създадете бомбастична обстановка около вашето ново мистериозно име. Всички останали същества извън града, освен него, са зли и с тях се провеждат сражения.
Ще можете да посещавате

различни места:

За Мъглявините, чиито най-високи върхове са скрити от очите на пътешествениците в плътни облаци, се говори, че някакво чудовище живее в пещерите по южните склонове… Мрачният лес, който е зловещ и пълен с диви зверове и непроходими шубраци. Много ловци и дървари, навлезли твърде навътре, никога не са се завърнали. Варварското село, където живеят нецивилизовани хора, непризнаващи величието на Римската империя. И понеже те обират пътници и търговци от време на време, там може да се открият истински съкровища. Бандитският лагер, където живеят разбойници, контрабандисти, крадци и всякакви други престъпници – въпреки че имперският легион постоянно праща войници срещу него, сборището бива издигано отново и отново. Храмът, където вятърът духа тайнствено в старите руини, а различни твари гнездят в него. Въпреки това – а може би точно заради всичко това – ловците на скъпоценности идват тук отново и отново, защото се говори, че истинското съкровище на това свещено място все още не е открито! Пристанището се намира на крайбрежието на югоизток. Там ще намерите много съмнителни личности и стоки, които са забранени другаде. Неканените гости не са добре дошли, но много авантюристи и любопитковци си пробват късмета. За съжаление обикновено свършват като храна за акулите. Но ако издържите срещу всички тези пирати, ще получите екзотични награди. Да не забравяме и Вълчата пещера. Обиталище на глутница, според някои предвождана от огромен бял звяр… Но това може би са просто селски приказки.

В играта има някои парадокси – например в една от мисиите трябваше да намеря (тоест да си отсека) 4 пръста от ръката на бандит. Единственото място, където можеше да поставям тези пръсти, беше в кутийката ми с храна, сред риба, печено пиле, бифтек, хляб и плодове. Доста отвратително решение от страна на разработчиците.
Според личното ми мнение доста геймъри изобщо няма да харесат играта. Истина е обаче, че арената винаги е пълна и че тук могат да се срещнат и много българи. Това, както и факта, че самият аз си я разцъквам от две седмици, ме мотивира да ви разкажа за нея толкова подробно.

Автор: Свилен Енев