Ghost Recon: Island Thunder

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 ное. 2002

Island Thunder е най-новата добавка с мисии към отрочето на Том Кланси Ghost Recon и неговата фабрика за военни игри. Точно година след излизането на оригиналния Ghost Recon e време и за втория пакет мисии, включващ този път осем нови сингълплей нива плюс пет мултиплейър полесражения.

Годината е 2009-та. Фидел Кастро е умрял от естествена смърт, а неговият Остров на свободата се тресе от безредици и метежи, след като в страната се провеждат първите свободни и демократични избори от 50 години насам. В този час кой друг, освен храбрите американски командоси, сериозно загрижени за тютюневите плантации и буретата с ром в мазетата на партийните почивни станции, ще се притече на помощ на братския кубински народ…? Еми никой друг, както става ясно след по-малко от пет минути, прекарани с Island Thunder. Ползвайки се със статута на миротворци, те всяват ред и спокойствие в душата на средния кубинец. Какво тук значат някакви си бунтовници и убийства, щом е за благородна кауза?!

Геймдизайнерите на Том Кланси са онези хора, които съвестно пресъздават реалната участ на боеца и наблягат повече на тактическия елемент, отколкото на безпричинното кръвопролитие. Все пак Ghost Recon е наследник на популярния Rainbox Six. Основната разлика е улесненият начин за водене на битки – играчът повече време ги води, отколкото ги планира. В Ghost Recon мисленето и чакането са преместени там, където им е мястото – на бойното поле.

Island Thunder е трудна игра, дори много трудна. Ако искате просто да постреляте на воля за половин час между ходенето на училище и домашните, просто забравете. Подобно на предишната добавка Desert Siege, появила се през пролетта, Island Thunder променя коренно условията и начина на битка в сравнение с предшественика. Ако в Desert Siege трябваше да помагате на закъсали етиопци и да се пригаждате към пустинните условия, то в Island Thunder ви очакват тропически терени във всякаква форма и, както уточнихме, анархистични кубинци.

За тези, които не са и чували за поредицата, ще поясня, че в Ghost Recon поемате контрола на три взвода командоси (отрядите Алфа, Браво и Чарли). Можете да сменяте управлявания от вас войник и така да “вземете” участие във всяка от подгрупите. Когато управлявате една от частите, другите са контролирани от компютъра.

Ghost Recon и подобните на него игри имат един основен проблем – тактиката доминира над екшъна, ето защо и противниците, които можете да убиете, са малко или разпръснати по картата, така че е нужно тяхното поединично елиминиране. В Island Thunder е помислено и върху този проблем и този път ще водите битки с по-многоброен и добре организиран враг.

След стартирането на нова мисия ще ви се наложи да комплектовате своите редници с нужното снаряжение. Ако си мислите, че след това играта ще тръгне по мед и масло, дълбоко се лъжете. Пригответе си поне час за преминаване на едно ниво. Тъй като реализмът е основен приоритет в игрите на Том Кланси, ще разберете колко неуютно може да се чувства човек, обстрелван от невидим снайперист, скрит някъде в далечината. Така че първите няколко часа игра със сигурност ще ви вгорчат живота. Истинските фенове на поредицата обаче очакват точно това – Ghost Recon: Island Thunder е като игра на шах, в която всеки дебне кога другият ще сбърка.

Автор: Александър Бойчев