Гергана Грънчарова, Incineration Productions: запознайте се с хората, които правят игри в България на Sofia Game Night

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Гергана Грънчарова е съсобственик и изпълнителен директор на Incineration Productions – едно от най-бързо развиващите се и успешни студия за разработка на игри и завладяващи изживявания, създавани в България през последните години. Компанията е фокусирана върху разработването на собствени видеоигри, включително и такива за виртуална реалност. В допълнение на това, студиото създава висока добавена стойност, като предоставя аутсорсинг услуги за български и международни клиенти в сферата на виртуалната и добавената реалност, разработвайки всичко от въздействащи и запомнящи се преживявания до сложни симулации и обучения. Ето какво сподели тя пред екипа на PC Mania

PC Mania: От участник на едно от първите изложения за игри, създадени в България, част от първото издание на софийския фестивал Sofia Game Night 2018, се превърнахте в основен партньор на фестивала през последните две години. На какво се дължи тази ваша силна подкрепа към инициативата?

Гергана: Когато участвахме в първото издание на Sofia Game Night през 2018 година, към онзи момент, в България нямаше никакви други събития, които да са си поставили за цел да популяризират компаниите, които разработват видео игри у нас, а и гейминга като цяло. От тогава насам ситуацията не се е променила особено. Sofia Game Night продължава да бъде едно от изключенията. За нас, а предполагам и за останалите студия в страната, е важно хората да се запознаят с компаниите, които активно развиват гейм индустрията в България чрез отваряне на работни места и създаване на интересни и иновативни проекти. Важно е да има място, където всеки, който има интерес да се занимава с разработката на игри, или който просто обича игри, да има възможност да се срещне с хората, които стоят зад тези развлекателни продукти. Sofia Game Night предоставя именно тази възможност. Участието ни в първото издание на фестивала беше трамплин за нас. Идеята зад Incineration Productions ни беше хрумнала буквално дни преди това. По време на събитието успяхме да се запознаем с хора от индустрията и да валидираме концепцията за първата си видео игра. Бих казала, че Sofia Game Night за нас не е просто едно събитие, а инициатива която допринесе за успеха ни като студио за видео игри и XR изживявания. Именно заради това през всичките години на съществуването му продължаваме да бъдем активен участник, а от скоро и официален партньор на събитието.

PC Mania: Защо хората трябва да посетят Sofia Game Night? С какво е полезно, от една страна за компании като вашата, а от друга – за публиката?
Гергана: Наскоро нашите партньори от Интеркултура Консулт представиха резултатите от първото по рода си проучване на гейм индустрията в България. Един от по-интересните аспекти, които бяха изследвали, е до колко българската публика е запозната със съществуването на компании за разработка на игри в страна ни. Проучването им показва, че отговорът е “никак”. Масовата публика няма представа, че на локално ниво се създават игри, особено от български разработчици.

Събития като Sofia Game Night са страхотна възможност тези резултати да се променят. Посещавайки фестивала, публиката може да се запознае директно с компаниите и хората, които работят в българската гейм индустрия. Могат да получат информация директно от първоизточника как се правят игри, какви са изискванията към всяка една позиция в индустрията и как могат да стартират кариерата си в нея. И разбира се, това позволява на компаниите, от своя страна, да популяризират дейността си. Да срещнат потенциални кадри и партньори.

Дори да излезем от чисто професионално ориентираните събития, които са част от Sofia Game Night, публиката има толкова много гейминг изживявания, на които може да се наслади в рамките на фестивала – събития, свързани с видео игри, настолни игри, игри за виртуална реалност, образователни игри, ескейп стаи и преживявания, културни мероприятия, стенд ъп комеди  и какво ли още не. Забавлението на 4 ноември е гарантирано! Цялата програма можете да видите тук.

PC Mania: В Incineration Productions разработвате както видео игри, така и XR преживявания – какво ще видим от вас в рамките на Sofia Game Night?

Гергана: На първо място, ще имате възможността да се запознаете и да си поговорите с част от екипа ни в The Purgatory / Чистилището на събитието SGN23: Game Dev Day – Expo & Conference. Между 12:00 и 21:00 часа ще имаме собствен щанд, на който можете да се насладите на някоя от игрите ни за виртуална реалност – SpellPunk VR или A Very Bad Christmas Eve. Между 14:00 и 15:00 часа нашият съсобственик и технически директор Юрий Попов ще участва в панелна дискусия, засягаща темата за създаването на успешно студио за видео игри в България, а между 15:30 и 16:00 часа нашият продуцент Вирджиния Кирова ще говори за продуцирането и основните етапи от създаването на една видео игра.

PC Mania: Какво можем да очакваме от вас като компания в периода от сега до следващия Sofia Game Night?
Гергана: През последните няколко години в Incineration Productions се фокусирахме върху приложението на XR, и по-специфично VR, като платформа в професионалното обучение на високоспециализирани кадри. Симулациите ни вече се използват за трениране на професионалисти в сферите на медицината, фармацевтиката и автомобилостроенето. Сега работим по разрастването на тази страна от експертизата на екипа ни и се надяваме скоро да навелзем и в други индустрии. 

Колкото до света на игрите, не само ще продължим да бъдем активен играч в него, но все по-често ще чувате за нас. В момента разработваме ново АА заглавие, което ще обявим публично в следващите няколко месеца. И кой знае, може би на следващия Sofia Game Night българската публика ще може директно да поиграе на него.