Game of Thrones: Episode 2 – The Lost Lords

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 фев. 2015

Ето че дойде време за вторият епизод на Game of Thrones. Като всяко завръщане към пропития с кървища и интриги Вестерос, той започва ударно. Нови герои, нови локации, още клане и силни приказки.

Първите кадри ни запращат в Юнкай – градът на робовладелците. Пикаещият до стената едър тип е Ашър Форестър – големият брат на Итън.  Представен ни е като корав, брутален и умел воин. Бойната система в играта е простичка и типична за заглавията на Telltale Games, но за сметка на това е ефективна и позволява да се насладите на насилие в изобилие, въпреки ограниченото ви участие. След посичането на цяла банда наемници, семейна среща и няколко майтапчийски подмятания разбираме, че това е бил едва уводът на втори епизод.

А епизодът има какво да предложи на феновете на поредицата. В абсолютен синхрон с книгите и сериала, играта продължава да ни изненадва. Разработчиците ни развеждат из всички краища на Вестерос – от Кралски чертог до Вала. Но именно събитията в дома на Форестър ще ви се сторят най-значими на този етап. Там са най-неочакваните обрати и епизодът се върти най-вече около тях.

На Вала, Гаред Тътъл ще трябва да мине обучението си за нощен страж. С познатата бойна система с quick time events и малко стрелба с арбалет, тази част от епизода е най-бавна. Ще трябва да се опознаете с новите си „братя” и дори ще срещнете онзи, който нищо не знае. За жалост, запомняща се е единствено атмосферата в Черен замък, докато останалото бледнее.

Действията на Мира Форестър, от друга страна, ни предлагат в най-чист вид сивия аспект на моралните решения в играта. Още по-интересно става, когато взимате решенията си въз основа характера и положението на дадения герой. За разлика от The Walking Dead, тук имаме набор от персонажи и изборите ви невинаги ще могат да се напаснат. Докато там всичко зависеше от изградения от вас герой на Лий, тук няма как моралните дилеми и светоусещането на персонажите да бъдат еднакви. Това добавя интересен контраст към играта и дали даден герои ще реши да вземе дейно участие в спасението на дома Форестър или ще постави себе си и задълженията си начело, зависи само от вас.

Въпреки новите герои и личностни драми, обаче, втори епизод се явява по-скоро затишие пред буря. Това не намалява чара му за любителите на поредицата. Всичко отново е на нивото, което сме свикнали да очакваме от заглавие на Telltale. Графиката, озвучението и сценарият са отлични, но за съжаление ще трябва да почакаме следващите епизоди за нещо наистина стъписващо след шокиращия и силен първи епизод.

 

Автор: Любен Марковски