Galactic Civilizations

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

На пръв поглед всеки би помислил, че Galactic Civilization е просто едно невзрачно подобие на Master of Orion III. И ще сгреши. Тази нова игра е оригинално и интересно заглавие, което до голяма степен успя да обогати жанра на походовите стратегии. Трябва да призная, че решението на Strategy First да отложат появата на Galactic Civilizations с един месец, за да избегнат неминуемия и вероятно фатален сблъсък с Master of Orion III, е похвално и достойно. И днес, на фона на силно противоречивите отзиви, които последната игра получи, новото бебче на Stardock и Strategy First има възможността да се докаже и да изпъкне със своите качества, без да остане незабелязано в дебелата сянка на по-високобюджетни заглавия.

Римейк

Galactic Civilization е достоен наследник и римейк на популярната игра от 1996 година за OS/2 със същото заглавие, която успя да изпъкне със своя изключително добър изкуствен интелект и изтънчена система за водене на дипломатически преговори. Днес Stardock са използвали основата на своя стар проект, за да създадат една от най-хубавите космически походови стратегии, излизали някога.

Интересното при Galactic Civilizations е, че нямате възможност да избирате типа раса, с която ще играете. Може да се развивате като галактическа цивилизация единствено със земляните. Просто “сюжетът”, поставен в огромни кавички, изисква това. Той се върти около съдбата на хората, които през 2178-ма откриват технология, която прави възможно пътуването и до най-отдалеченото кътче на вселената за кратък период от време. По този начин човечеството най-накрая получава възможност да колонизира и необятния космос.

Не си мислете, обаче, че играта само със земляните е някакво гадно ограничение. Stardock ни предоставят свободата да оформим много от характеристиките на хората по начин, който най-добре ни подхожда. Така например трябва да изберете към коя партия да се причислите – на федералистите, популистите, пацифистите и прочее, като всяка една от тях ще ви снабди с определен бонус. Освен това имате на разположение и цели десет точки, които да разпределите измежду десет умения – оръжия, защита, сила, прираст на населението, изследване, влияние, търговия, дипломация, сензори и шпионаж. Така че, както и сами виждате, свободата при оформянето на въпросните хора хич не е малка. 

Начало на едно ново пътешествие

Най-голямото преимущества на Galactic Civilizations пред Master of Orion III е, че не е толкова усложнена. Същевременно нейният геймплей е изключително богат и разнообразен. Смятам това за плюс, тъй като много от игрите, които са твърде зашморцани, отблъскват геймърите, които нямат желание или нерви да прекарат часове, а понякога – дори и дни, в тяхното разучаване. Необходими са ви най-много петнайсетина минути, за да се впуснете с пълна пара в новото междугалактическо приключение. И естествено ще откриете, че съществуват и други форми на живот.

Без значение от големината на галактиката, има пет основни извънземни цивилизации, които ще се конкурират с вас за върховно господство във вселената. Преди началото на всяка игра може да регулирате техния изкуствен интелект и характер – колко добри и колко лоши да бъдат. Например те може да са chaotic good, neutral, pure good, pure evil и прочее. По този начин отношението им към вас ще бъде коренно различно в отделните игри.

Galactic Civilizations няма нито кампания, нито обособени сингълплейър карти, върху които да се развивате. Всяка игра започва в случайно генерирана вселена с определена от вас степен на обитаемост. Освен петте основни цивилизации, по пътя си ще се натъкнете и на множество други второстепенни раси, които обаче не играят решаваща роля за крайния изход на събитията. Разнообразният геймплей тип Civilization III прави от Galactic Civilizations заглавие с висока степен на преповтаряемост. Всяка игра създава усещане за нещо ново и различно, до което не сте успели да се докоснете при предишните разцъквания. И, честно казано, човек трудно може да се отегчи. Ще кръстосвате необятния космос, ще се заселвате на нови планети и ще установявате дипломатически връзки с други цивилизации, ще изучавате нови технологии и ще строите различни планетарни постижения, галактически чудеса и дори ще водите епически междузвездни битки. Вашата крайна цел е да помогнете на човечеството да установи пълен контрол над вселената. Това може да се постигне по няколко начина. Първият и най-брутален е като завладеете и изтребите всичко живо, което смята да ви се пречка в краката. Съществуват обаче и други, по-миролюбиви. Например чрез културно господство или като изследвате всички науки от огромното технологично дърво и успеете да се пренесете в една по-висша форма на съществуване. Средствата, с които ще постигнете всичко това, начинът ви на поведение в цялата галактика и решенията, които ще взимате при множеството случайно генерирани събития, ще определят и моралния облик на вашата цивилизация.

Добри или зли

Ако сте лош по характер, добричките раси няма да искат да общуват с вас и ще се държат пренебрежително. По този начин и търговията с тях ще е проблем. За сметка на това обаче ще получите достъп до технологии, които са характерни единствено за злите цивилизации. От друга страна, ако сте добър по характер, ще имате далече по-лесни дипломатически отношения с останалите видове и дори ще се сдобиете с набор от уникални подобрения.
   
Stardock заслужават окуражително потупване по рамото и за това, че отново са успели да измайсторят изключително добър изкуствен интелект. Извънземните реагират доста адекватно на почти всички ситуации и трудно могат да бъдат заблудени. Дипломатическите преговори са пресъздадени с финес. Компютрите определено се държат по възможно най-добрия начин и използват всякакви политически трикове.

Критика

Като недостатъци ще изтъкна липсата на туториъл. Независимо от всичко, подобни игри би трябвало да имат поне няколко кратки обучаващи мисии, които да ви въведат в същността на геймплея. От друга страна, Galactic Civilizations няма и режим на мултиплейър. Евентуално той ще бъде добавен във втората част на играта. На негово място обаче съществува така наречената метавселена. Тя записва вашите постижения, победи и стратегии и ги качва директно на официалния сайт на играта. И там, върху виртуална галактическа карта и под формата на класация, може да се впускате в непреки съревнования с играчи от цял свят. Galactic Civilizations не може да се похвали и с кой знае колко впечатляваща графика. Във визуално отношение играта изглежда леко остаряла и неадекватна на повечето съвременни заглавия. Така обаче тя запазва едни сравнителни ниски системни изисквания.

Най-общо казано вселената, която Galactic Civilizations пресъздава, може да се определи като реалност със свой собствен живот. Ще останете приятно изненадани от нейния задълбочен и разнообразен геймплей, както и тънкото чувство за хумор, което се прокрадва почти навсякъде. Ако искате да играете на една наистина качествена и интересна космическа походова стратегия, но нямате нерви да прекарате часове в разучаването на Master of Orion III, то решението на вашия проблем се нарича Galactic Civilizations.

Автор: Владимир Тодоров