Freecom ToughDrive 160GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 авг. 2009

В днешния забързан свят мобилността е ключов фактор. Много хора не могат да се откъснат напълно от ежедневието си и често се налага да носят “офиса” си със себе си под формата на лаптопи, смартфони и различни носители.

Външният харддиск ToughDrive на Freecom е предназначен именно за постоянно пътуващите хора, за които сигурността на информацията е над всичко. Това HDD може да понесе на практика всичко, което реалистично може да го сполети в офис-среда, както и някои напълно нереалистични инциденти.

За неговата стабилност допринася конструкцията му – в ToughDrive ще намерите повече силикон, отколкото в произволна посетителка на чалготека. Самата кутия е направена от твърда пластмаса, покрита с гума – пардон, “мек силикон”. Самото HDD също е поставено в силикон. Това го прави с една идея по-голям – 140 х 80 x 19 mm с тежест от 200 гр, но това не е нищо, предвид добрата защита. Идва и в по-големи варианти, от 250, 320 и 500 GB.

Харддискът издържа на различни форми на тормоз, най-очевидната от които е изпускането от високо. Моделът се рекламира с издръжливост на полет от два метра и държи на думата си – нищо няма да му стане. Ако сте ентусиасти, можете да измислите и други тестове – ритане, настъпване, падане по стълби и други подобни. В нашата тестова лаборатория планирахме да го сгазим с трактор, но после се отказахме, защото сме журналисти, а не трактористи. Има малка, но важна разлика. (Освен това нямаме трактор – бел. ред.)

Връзката с компютъра става през USB кабел, свързан със самия диск. Вероятно ще останете разочаровани от дължината му, която е едва шест сантиметра (за пред гаджето – двадесет и пет), но в комплекта е включен и допълнителен, по-дълъг кабел. Можете да си инсталирате допълнителния драйвер Turbo USB 2.0, който вдига леко скоростта на трансфер. Това е хубаво, но на хоризонта вече се задава USB 3.0.

Ако сигурността на данните ви е чак такъв приоритет, можете да заключите харддиска и с парола. Веднъж нагласена, тя не може да бъде заобиколена по никакъв начин, дори да извадите диска от кутията. С което искам да кажа – не я забравяйте. Като цяло, Freecom ToughDrive е перфектен избор за параноичните перфекционисти – стилен, удобен и много, ама много държалив. Ако сте се запътили на почивка, а не можете да се лишите от колекцията си… образователни филми дори за седмица, това е вашият външен диск.

 

Автор: Пламен Димитров