Freak Out – Extreme Freeride

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 мар. 2007

Когато пистите просто не вършат работа…

Стандартният ски спорт винаги ме е озадачавал. Не че не мога да разбера къде е тръпката в пускането по права линия и развиването на страшно високи скорости, но в един етап от моя живот осъзнах, че не това е “правилният начин” за каране на ски. Оказа се, че нормалните скиори трябва кротичко да карат на зиг-заг по иначе стръмната писта и лица като мен, прелитащи с 200 покрай тях, лесно могат да ги наранят.

От тогава зарязах ските

Просто не ми допадна идеята да правя завой след завой, съобразявайки се с останалите 100 човека, опитващи се да релаксират след тежка работна седмица. Други хора, също така отчаяни от средностатистическите скиори като мен, са решили друго и са избягали от пистите, но не са се сврели у дома на топло, а са си намерили перфектния начин за вдигане на адреналин. Фрийрайдът е стил в карането на ски, който се практикува само на диви места, където никой не е отъпквал писти, и където камънаците и опасностите дебнат зад всеки ъгъл (или по-скоро бор, защото по тези места няма много ъгли). Точно този стил ски, според мен, е доста по-интересен от стандартните слаломи и напоследък набира солидна популярност по света и у нас.
Новата игра на JoWood Freak Out – Extreme Freeride пресъздава именно този спорт, като се оказва, че се справя доста успешно с нелеката задача. Напоследък сме виждали симулатори на скейт, на колело, на сноуборд, но такъв за екстремни ски някакси не се появяваше. За радост, неговите автори от ColdWood са се постарали да не се отдалечават много от популярната формула за изработка на игра, посветена на екстремни спортове, и Extreme Freeride изглежда доста интуитивно.

В самото начало започвате с мъжки или женски персонаж, който в процес на играта задобрява. Интересното е, че този път можете да подобрявате и екипировката на вашия човек като му купувате нови ски, щеки, очила, шапки, якета, панталони и раници. Всички тези детайли, за съжаление, са само козметични и не влияят на карането ви. Единственото, което има значение, са показателите на персонажа. Въпреки това, цъкайки трикове из дивите планински местности, е хубаво да можете да се радвате на различни дрешки и спортни аксесоари. Основният замисъл на Extreme Freeride е подчинен на класическа схема – започвате на една планина и след като се справите с различни предизвикателства, продължавате напред. Мисиите са разделени на няколко типа – за скокове, такива за приплъзване, за събиране на разни неща и т.н.. След всяка успешно изпълнена задача (трик за 20000 от определено място например), ще получавате пари, с които, ако искате да й се радвате,

можете да купувате нова екипировка

В процес на игра ще отваряте и състезания за време или просто демонстрационни кръгове за реализиране на еднократен трик с определена стойност. Така при успешно изпълнение ще получавате достъп до нови терени и нови предизвикателства.

Графиката на Freak Out – Extreme Freeride е точно такава, каквато трябва да бъде. Няма огромна публика, която да е направена от отделни полигони и да изстисква видеокартата ви, нито пък снегът отразява светлината по революционен начин, изискващ видео процесор от последно поколение. Всичко изглежда супер дори и на по-слаби машини и създава усещане за почти реално преживяване. Интерфейсът на играта е адски свеж и удобен, като през цялото време ще можете да се наслаждавате на разхождащия се наляво-надясно по екрана скелет, който я свири на китара от ска, я преминава на хеликоптер.
Саундтракът в Extreme Freeride също трябва да бъде отбелязан с типичното за фрийстайл ски феновете пънкарско звучене. Песните са много свежи, като на мен любима ми стана тази, в която певецът обяснява на приятелката си, че отново иска да спи на дивана, защото тя хърка непоносимо.

Оказва се, че в тази безснежна зима, Extreme Freeride е едно много свежо забавление, което е перфектно за неангажиращ гейминг по всяко време на деня. Разнообразните трикове, яките терени и възможността за мултиплейър (дори и на един компютър със сплитскрийн) я превръщат в игра, която поне аз дълго време няма да изтрия от компютъра си.

Автор: Орлин Широв