Formula 1 Racing Championship

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 апр. 2001

Какво ново може да се очаква от спортен симулатор? Сигурно всички си задаваме този въпрос, когато виждаме нови авто-игри. Определено има какво да се очаква, но проблемът е там, че авторите на РС игри все още се опитват да осъзнаят този факт. Напоследък не бяха излизали добри заглавия на тема Формула 1. Бяхме свидетели на какви ли не интерпретации в този жанр, които за жалост бяха по-скоро несполучливи. Всички фенове на истинските спортни симулатори закрещяха с пълно гърло: “Искаме още, искаме още”.

За съжаление обаче гласът им остана глас в пустиня… Феновете крещяха ли крещяха, а фирмите си бяха запушили ушите и като че ли бяха оставили този жанр на произвола на съдбата. Естествено, във всяко стадо има изключения. И ето, че един прекрасен ден се появи свежа игра – игра, която определено е пример как трябва се правят спортни симулатори за PC. Formula 1 Racing Championship е творение на французите от Ubi Soft, които наистина са се потрудили. Струва ми се, че те просто нищо не са изпуснали.

Визията

Formula 1 Racing Championship е с впечатляваща графика, качествен звук, трудността й е доста голяма, реализмът също е доста висок, а всички тези неща накуп правят една спортна игра добро достижение в жанра.
Интерфейсът е доста интуитивен – всичко е описано и обяснено с доста ясни картинки, така че няма да ви се налага да разкодирате египетски йероглифи, за да разберете кое меню каква работа върши. Освен всичко играта поддържа английски, немски, италиански, испански и френски език, така че едва ли ще има геймър, които да се обърка. Максималната разделителна способност, която Formula 1 Racing Championship поддържа, е 1024х768. Включени са абсолютно всички 3D-ефекти, така че ако имате мощен видеоускорител, определено ще можете да се порадвате на добре изглеждащи болиди, които отразяват светлината в своя кокпит например. Дори и на по-слаба карта ще можете да се насладите на достатъчно сносна графика.

Звукът също е добър. Прави впечатление, че по време на състезание няма музика. А иначе жуженето на двигателя е адски реалистично. Адски реалистично е и прещракването, което се чува при превключване на скоростите и минаването през междинна. Когато минавате покрай трибуните примерно чувате крясъците на екзалтираната тълпа, а когато сте в бокса, до вас долитат разговорите между механиците, звукът на автоматичната отвертка за гуми и бученето на маркуча, който излива бензина във вашия резервоар. Въобще в звуково и графично отношение французите са си свършили работата перфектно. Все пак тези фактори са повече от решаващи в компютърните игри независимо за кой жанр става дума. Electronic Arts се изложиха точно заради това при последния си опит да пуснат игра на тема Формула 1. Ubi Soft изглежда са се усетили и ни предоставят нещо много по-добро.

Геймплеят

Геймплеят пък е основното нещо, което определя успеха (респективно неуспеха) на дадена спортна симулация. А когато става въпрос за реализъм, това е просто най-важното нещо. Трудността и разнообразието също са решаващи фактори за успеха на всяко РС-състезание. F1 Racing Championship включва всички най-нови писти, състезатели и отбори от миналия сезон. Новата писта Sepang в Малайзия също фигурира. Общо взето всичко от сезон 99/00 е взето и е подобрено – получила се е една почти реална симулация на Формула 1. Играта има и лиценз от Formula One Administration Ltd. и FIA, което й позволява да запази реалните показатели на 11-те вида болида, 22-мата пилоти и 16-те писти.

Използвайки това преимущество, Ubi Soft са направили един изключително усложнен продукт, които се доближава максимално до истинските състезания на Формула 1. Движенията на пилотите, механиците и съдиите са направени с motion-capture и всичко изглежда адски истинско. Особено впечатление ми направи фактът, че пилотът дори си движи пръстите по бутоните на волана, когато сменя скоростите – съвсем като в реалността!
Като типове игра можете да избирате измежду Сhampionship, Single Race и Time attack. Всеки вариант е с по три нива на сложност – от novice до expert. В Сhampionship ще премерите сили с останалите отбори в 8-месечния сезон на Формула 1 и ще се борите за място на почетната стълбичка. В Single Race ще карате по избрано от вас трасе заедно с всички останали състезатели, а в Time attack ще се борите с холограма на вашата кола на писта по ваш избор.

В играта са включени и адски любопитните Driving School, Challenge и Training мултиплейър, но ще ви оставя да ги разучите сами. В играта има и split screen за 2-ма играчи и мултиплейър, който поддържа до 22-ма играчи. Най-интересно в творението на Ubi Soft обаче е типът игра Scenario. В него можете да върнете времето назад и да поправяте грешките си. Освен това можете и да проучвате ваши катастрофи и да проверявате дали сте бил виновен или не. Респективно след това можете да обжалвате!

Има и друга новост. Досега във всички подобни симулации показателите на пилотите и колите бяха константи. Благодарение на Driving School това вече не е така. Можете да подобрявате показателите си и да направите вашия пилот най-добрия ас. Така игрите на тема Формула 1 навлизат в нова епоха – вече нищо не е статично и непроменяемо. Напротив – всеки показател може да се коригира по време на тренировките, както си е в real life между другото.

Новото начало

Общо взето с F1 Racing Championship автомобилните симулации навлизат в нова епоха. Всичко в тази игра е реалистично и изпипано. Авторите дори са пуснали възможност да се играе с виртуален шлем и force feedback волан, което определено е постижение в този жанр. Постижение е и уникалното припокриване с действителността, което е толкова голямо, че ако играете с шлем и волан (а аз нямах тази възможност), сигурно ще се объркате, че карате на живо! С риск да стана досаден ще ви кажа отново: жанрът е към навлизане в нова епоха! Епохата на хиперреализма и на разнообразието. Епохата на истинските спортни симулатори.

Автор: Орлин Широв