Ford Racing

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 фев. 2000

Честно казано, тази идея е направо гениална. От една страна, компанията Ford си прави гигантска реклама, а пък в същото време геймърите плащат доста сериозни суми, за да могат да гледат рекламните клипчета и  да се състезават с колите, които се очаква после да си купят от най-близкия дилър на автомобилния гигант. Така Ford Racing се превръща в нещо като пробно каране на компютърния монитор. За радост все пак дори не е правен опит да бъде скрит подтекстът на играта, а и реализацията е повече от впечатляваща. Опитът с подобни продукти в миналото ми навяваше не особено радостни мисли по време на инсталацията, но за щастие всичките ми опасения, че ще се сблъскам с някоя уникална по своята глупост боза, се оказаха напразни!

Още при първото стартиране ще се убедите, че хората от Empire са си свършили работата перфектно и техният нов продукт спокойно може да се мери по качество с Need For Speed!

Имате възможност да се пробвате в два вида състезания.
Най-нетърпеливите могат да се пуснат в Quick Race, където веднага можете да се запознаете с екстрите на играта или просто да си потренирате на повечето от пистите. Следва Career Mode. В него целта е да спечелите отделни лиги, като след всеки успех за награда получавате достъп до нови писти и коли. На първо време можете да се пуснете само с миниатюрните модели KA в съответния шампионат. По-късно ще можете да си играете и с доста по-мощни модели като Fiesta, Escort, F-150, GT90 или Explorer. Общо в играта има ни повече, ни по малко от 12 различни автомобила на Ford, така че за всеки вкус ще се намери по нещо 🙂 Има дори екзотики като специалния вариант на Taurus, който се използва от няколко тима в серията NASCAR.

Ако фабричните спецификации на дадената кола не ви удовлетворяват, имате възможност ръчно да ги пооправите срещу част от припечеления награден фонд. Въобще шампионатният режим е добре направен и гарантира поне няколко дни забавна игра. Забавата идва и от феноменалната графика. Не знам как да се изразя най-точно, но действително Need for Speed изглежда като някакво демодирано рали от 80-те години в сравнение с Ford Racing. Детайлът на колите е направо невероятен и с абсолютна сигурност по време на първите няколко състезания ще гледате повече с широко отворени очи красотите по екрана, отколкото да внимавате върху хода на съответното състезание. Самите писти също са отлично направени и до една пресъздават реално съществуващи трасета. Така че не е никакъв проблем да си организирате рали с KA на легендарния Brands Hatch примерно.

Хубави думи могат да се кажат и за звука. От Empire са си направили труда не само да включат поддръжка за 3D-звукови карти, но благодарение на Miles Positional Audio дори собствениците на по-слаби карти ще получат доста прилични пространствени ефекти.

Ограниченото място не ми позволява да се спра с подробности на всички останали екстри на Ford Racing. С чисто сърце обаче мога да я препоръчам всички любители на екшън ралитата, защото въпреки лекия рекламен привкус новият продукт на Empire определено е един от най-добрите представители в жанра.

Автор: Никола Дърпатов