Football Manager 2011

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 ное. 2010

През последните години борбата в специфичния, но много обичан сектор на футболните мениджъри заприлича на съревнование между котка и мишка. Докато безспорният лидер Football Manager на SEGA редовно обираше лаврите, конкурентът Championship Manager тихичко и постепенно се опитваше да го застигне. И тъкмо, когато показа някакви признаци на успех, Eidos обяви, че тази година няма да видим СМ за РС. Това решение на практика доведе до служебна победа с 3-0 на Football Manager 2011, но така или иначе тя е напълно заслужена.
 
Какво ново

След като в последните си издания момчетата от Sports Interactive програмираха случващото се на терена до (почти) съвършеност, в момента усилията им са насочени към изпипване на нещата, които са част от мениджърското ежедневие. Тренировки, търсене на играчи, сложни трансферни преговори, отношения с фенове, медии и собственици на клуба – всичко това е застъпено и доразвито в новата игра до степен, която не можем да открием никъде другаде.

Веднага прави впечатление, че солта на мениджмънта – трансферите на нови играчи – отново са получили специално внимание. Сделките във Football Manager отдава са били еталон за жанра, но сега към тях е добавена екстра доза автентичност. Преговорите са изключително динамични, големи сделки понякога се решават за секунди, когато условията бъдат договорени, а агентите на футболистите играят все по-голяма роля. В ранните години на поредицата сделките ставаха директно с футболистите, които получаваха вашата оферта и можеха да я приемат, отхвърлят или върнат за преразглеждане. Сега по-голямата част от играчите са представени от свои, макар и измислени, агенти, които имат съответните качества като „Търпение” например и списък с клиентите си. Самите играчи също са по-персонифицирани и отношенията с тях наподобяват деликатния баланс, който може да бъде открит във всяка една съблекалня.

На стратегическо ниво прави впечатление новият Tactics Creator, в който са обединени някои от досега съществуващите опции. Освен това имаме и новия Set Piece Creator за статични положения. Подобна функция се появи първо в Championship Manager, но между двете има една сериозна разлика. Set Piece Creator в СМ позволяваше пълна кустомизация, чрез която можете буквално да пренаредите разположението и действията на вашите играчи при статични положения. Във FM тази функция е по-стегната и дава възможност за указания и насоки, а не пълна свобода. Реално това е по-ограничаващо, но пък не е толкова хардкор и съответно може да допадне на по-голям кръг играчи. 

Какво старо

Въпреки нововъведенията някои от старите проблеми не са получили нужното внимание. Team talks в началото на двубоя и на полувремето отново представляват селекция от сухи мотивиращи изречения, които не предлагат никакво разнообразие и е доста вероятно дори да ги пропуснете. За игра, където нивото на кустомизация е толкова голямо, е направо дразнещо, че този аспект продължава да бъде все така безизразен. Новият вариант на презентация на след края на мача, където вместо цифри са въведени графи, пък е леко объркващ.

Триизмерният енджин за мачовете изглежда дори обогатен с няколко нови анимации, но е функция, от която ще се откажете след третия мач. Озвучението също можеше да получи по-добър вид, но всички знаем, че Football Manager не е поредица, която се стреми да впечатлява с визия и звук.

Football Manager 2011 прави всичко възможно, за да ни убеди, че наистина стоим начело на футболен отбор, а не сме пасивни свидетели на походово упражнение по статистика и математика. На ваше разположение са 117 национални първенства от повече от 50 държави, където може да прекарате дълги часове в създаване на вашата футболна династия. Не се притеснявайте да стартирате и в някое по-слабо първенство, защото във FM2011 съществува и т.нар. dynamic league reputation – постигнете международни успехи с отбор от лига, която е във футболната периферия и тя ще стане по-привлекателно име за чуждестранните звезди. Така че кой знае, може един ден застаряващият Лионел Меси да облече екипа на любимия ви български отбор. Въпреки, че отново има място за подобрения (а нима това не се отнася за всяка една игра?!), това е задължително заглавие за феновете на любимата игра.

Автор: Иво Цеков