Football Manager 2010

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 ное. 2009

В разгара на гейм сезона, когато всички компании се надпреварват да хвалят продуктите си, новият Football Manager 2010 пристига някак си по-тихо. Няма шумни премиери, няма уникален и революционен геймплей, само лаконичното обещание за най-добрата игра от поредицата до момента. Дали Sports Interactive са се справили – по всичко личи, че да, защото с още по-задълбочения геймплей, разнообразието от опции и информация тазгодишният FM поставя нови стандарти в жанра.

Да приобщим масите

Традиционно ориентирана към хардкор геймърите, играта сега се опитва да достигне максимално широка аудитория. За целта FM 2010 е претърпяла сериозни промени що се отнася до начина, по който се предоставя информация. Полезните подсказки и виртуалният съветник отново са тук, но сега подредбата на менютата е пренаредена с оглед максимално улеснение и интуитивност при придвижването в тях. В първия миг впечатленията са противоречиви, защото окото ви се опитва да свикне с новия изглед. Съвсем скоро обаче всичко си идва на мястото и установявате, че това е възможно най-полезният начин за поднасяне на обилната информация в играта.

А не бива да се съмнявате, че тя е по-обширна от всякога. Играта съдържа над 30 футболни първенства от цял свят с пълния набор отбори и състави до последната резерва. Всеки от футболистите, треньорите, скаутите и останалия персонал е представен с плеяда от статистически данни, които осигуряват максимално подробен и реалистичен профил. Разбира се, това прави търсенето на подходящия играч за лявата зона на защитата ви още по-трудно, но за това се грижат вашите съгледвачи, които са специализирани в различни географски зони или игрови умения. 

Заемете местата на скамейката

FM 09 за пръв път предложи на геймърите 3D мач енджин, който да онагледява случващото се на терена. В интерес на истината той не беше особено впечатляващ, но за новото издание авторите са нанесли известни подобрения. Увеличени са анимациите на играчите, които сега се държат по-естествено, а макар и служеща само за фон, публиката също допринася за атмосферата. Ако подобно на моя милост все пак спадате към традиционалистите, не бива да се притеснявате – опцията за стандартния изглед с текстови коментар отново присъства. 

Ако се откажете от 3D мача обаче изпускате едно от нововъведенията там – възможността подобно на истинските мениджъри да давате указания от направо от скамейката, без изобщо да напускате 3D изгледа. За целта използвате падащото меню в горния ляв ъгъл на екрана и издавате бързи команди, които да променят в движение тактиката на отбора ви.

Нуждаете ли се от помощ?

Светът на FM е огромен и е нормално да получавате съвети за управлението на вашия отбор. В Sports Interactive са помислили за това и са засилили максимално поддържащата роля на вашия екип. Така помощник мениджърът, треньорите и скаутите имат мнение за практически всичко, което се случва около вас – от това на какъв тип тренировки трябва да наблегне централният ви нападател до това кой специалист би бил подходящ за наемане. Най-хубавото е, че лично може да подберете онези области, с които искате да се занимавате, а останалите да делегирате на екипа си.

Подобрен е и начинът, по който получавате информацията след края на всеки мач. FM 2010 въвежда свой вариант на функцията ProZone, позната ни от конкурентния Championship Manager. С нейна помощ може да анализирате всяко едно подаване, шпагат или центриране и да прецените къде са силните и слабите страни на играчите ви. За игра, която обработва огромно количество информация, възможността да получите подобни данни наготово е много важна.

Разнообразието сякаш не свършва

Определянето и променянето на тактиката в движение е още по-гъвкаво от преди. Освен традиционната възможност да давате най-различни индивидуални и отборни инструкции, сега може да задавате определени роли на футболистите си. Така вместо да настройвате поотделно характеристики като пробиви по крилата и центрирания, може да изберете направо дадена роля за играчите ви.

Ако все пак поради някаква болна причина не сте задоволени от това, което играта ви предлага, може да прибегнете до редактора и да внесете личния си почерк във FM. С него имате възможност да добавяте нови дивизии в първенствата или дори да създавате цели нови състезания – например ваша собствена суперлига – както и да ъпдейтвате съставите съгласно последните трансфери в реалния футбол.   

За минуси в играта ми е трудно да говоря. Ако трябва да сме максимално придирчиви, можем да посочим, че контактите с медиите могат да бъдат разширени допълнително, а същото се отнася и за разговорите с отбора преди, по време и след мача. Това обаче са повече предложения, отколкото реални недостатъци, защото с дълбочината си Football Manager 2010 ви дава достатъчно задачи, с които да се занимавате във всеки един момент. Така вече имате още една приятна алтернатива за прекарване на дългите зимни вечери.

Автор: Иво Цеков