Football Manager 2009

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2008

Англичаните са народ, известен със следобедния чай, специфичния си хумор и максимата, че ако нещо работи добре, не е необходимо да се променя. Така например страната все още няма писана конституция, но това не й пречи да заема челно място в европейската и световна политика. Бидейки горди поданици на кралицата, разработчиците от Sports Interactive са пренесли този консервативен подход и в серията Football Manager. Най-популярната поредица футболни мениджъри, създавана някога, се развива повече на принципа на еволюцията, отколкото на революцията. В резултат всяка година футболните фенове по цял свят получават един продукт, шлифован почти до съвършенство и все се питат дали изобщо остава нещо повече, което може да се подобри.

Оказва се, че може

Football Manager 2009 е живото доказателство за това. Играта е перфектна във всяко едно отношение – всички традиционни черти за запазени, а верни на себе си SI са добавили и няколко дребни – или не чак толкова – нововъведения. Резултатът е завършен продукт, който ви гарантира десетки часове футболна емоция пред компютърния монитор.

Едва ли има нужна да ви говоря за същността на играта, но ако все пак сте от тези, които не знаят за какво става дума – или просто си падате предимно по американски футбол – FM 09 ви поставя в ролята на футболен мениджър, натоварен със задачата да превърне своя отбор в легенда на националната, европейската и световната сцена. По пътя си ще купувате и продавате играчи, ще градите тактика и отборен дух, ще се занимавате с фенове, напористи журналисти и стиснати финансови благодетели.

Но нека караме нещата едно по едно. Когато стартира за пръв път преди повече от десет години, играта предлагаше само две първенства – английското и шотландското. Днес светът на FM обхваща над 30 национални първенства и турнира, разположени на 5 континента. В резултат на това тазгодишната база данни е най-голямата в историята на поредицата и съдържа повече от 350 000 играчи, без дори да броим треньорските щабове и официалните ръководства, които също са напълно автентични. Май тук е мястото да спомена един минус, който поне за мен е много неприятен – националният отбор на европейския вицешампион Германия не е включен в иначе необятния списък. Причината – какво друго, ако не неуредици с лиценза. По подобна причина японската J-лига и национален тим също са извън селекцията, но това май е по-малкото зло. Независимо от това едва ли ще имате повод за оплакване от липсата на избор. По-скоро проблемът ще дойде от прекаленото разнообразие, което играта ви предлага.

Триковете на занаята

Ако смятате, че с избирането на първенство и отбор нещата приключват и може веднага да се потопите в игра, значи FM просто не е за вас. Това което прави поредицата толкова популярна, е именно невероятната дълбочина на геймплея и многообразието от опции и решения, които трябва да вземете преди изобщо да чуете първия съдийски сигнал. А това, че от SI са си свършили работата перфектно си личи от начина, по който са ви представени всички тези подробности. Както винаги, управлението е интуитивно, а интерфейсът изключително лесен за навигиране. В добавка, вградената help-система ви дава услужливи съвети, така че нямате оправдание, ако не започнете работа веднага.

А задачите, които ви чакат, са наистина много. На първо място, със сигурност ще искате да освободите някои от вашите играчи и да се огледате за нови попълнения. В реалния свят трансферите са невероятно важно и комплексно нещо, така че няма основание да се смята, че във FM ще бъде различно. Системата за трансфери е отново преработена, така че максимално да отразява реалните преговори. Така, за да привлечете даден играч, трябва да забъркате правилната комбинация от добра оферта към клуба му, лични условия, престиж на вашия отбор и ниво на отборния дух. И говорейки за това, не забравяйте, че всяка покупка или продажба има своето отражение върху атмосферата в клуба, а и извън нея. Феновете и пресата може и да ви величаят, когато печелите, но продажбата на техния любимец ще ви направи обект на доста критика и неудобни въпроси. Подобно е и поведението на клубното ръководство в лицето на президента и борда на директорите. Те често ще капризничат, ще искат все по-добро представяне в турнирите, като в същото време няма да са особено склонни да ви подпомагат финансово. Бюджетът на отбора играе голяма роля в света на FM. Той определя парите, които ви се отпускат за трансфери и заплати, разходите за премии и доверието на борда. Отговорът на всички тези предизвикателства и критики е само един – победи!

На зеления терен

Когато сте сложили административно-финансовите си дела в ред, идва и заветния миг. FM 09 ви предлага да гледате мачовете в напълно обновен 3D формат. Той безспорно си има много предимства пред станалия вече легендарен текстови вариант. С помощта на новия енджин ще може да следите събитията на терена от няколко различни камери, да паузирате и превъртате важните моменти от срещата и да използвате видяното за анализ след мача. За свикналите със стария изглед потребители няма място за притеснение, защото той е запазен като опция. Той е по-подходящ и за по-слаби машини, които няма да се справят добре с 3D перспективата. В допълнение е добавена и поддръжка на widescreen резолюция.

Тактиката и стратегията винаги са били ядрото на геймплея във FM. Разнообразието от опции ще ви помогне да се потопите напълно в атмосферата на големия футбол. Можете да променяте както отборната стратегия, така и да давате индивидуални задачи на своите играчи. Имате невероятно талантлив плеймейкър? Оставете го тогава да се движи свободно и се наслаждавайте на пасовете, с който внася хаос в противниковата отбрана. Централният ви защитник е кръстоска между Рамбо и Баскервилското куче? Накарйте го да следва противниковия голмайстор по целия терен и да го неутрализира безкомпромисно. Ако въпреки всичко се затруднявате да вземете надмощие над съперника, вашият помощник мениджър може да ви подскаже нова тактика или смяна, която да ви донесе така необходимата промяна.

FM 09 има и страхотна система за интеракция с медиите. Често ще ви се наложи да давате пресконференции преди или след мача. Бъдете внимателни, защото отговорите ви може да се отразят доста на отборния морал. Но интересът на пресата не спира след последния съдийски сигнал. Представянето на отбора ви през сезона ще бъде съпроводено с много интервюта, трансферни слухове и неудобни въпроси. И най-дребното ви изказване може да има съответния ефект върху игровия свят. Представете си ситуация, в която вие се опитвате да привлечете перспективен играч от малък отбор, но пресата научава за това и ви пита за официално потвърждение. Ако отговорите положително, това ще повиши желанието на съответния футболист за трансфер, защото за него ще е чест да се присъедини към отбора ви. Но ако по-късно се провалите с трансфера, след като официално сте го обявили за ваша цел, това ще доведе до спадане на популярността ни сред феновете. Има и нещо друго – ако разполагате с играч на същия пост, на който играе потенциалното попълнение, много възможно е неговото доверие към вас да падне, защото той се чувства застрашен. Всичко това създава чувството за невероятен реализъм и пълно потапяне в атмосферата на най-популярната игра.

Докато мъдрувам над тактиката за поредното дерби, в съзнанието ми се прокрадва една направо еретична мисъл. Тръсвам глава и я прогонвам, но след мъничко тя се появява пак. Тогава се замислям – какво ли би станало, ако най-накрая Sports Interactive променят по-значително своята концепция и опитат нещо наистина революционно?! Дали това ще бъде най-великият продукт, създаван някога или по-скоро ще доведе до противоречие и разочарование…. Не знам…. И май е по-добре да не разбираме. Защото, както са казали мъдрите англичани, когато нещо работи добре, не е необходимо да се променя.

Автор: Иво Цеков